x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 11 indicii că peștele și fructele de mare NU sunt proaspete

11 indicii că peștele și fructele de mare NU sunt proaspete

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2024   •   20:45
11 indicii că peștele și fructele de mare NU sunt proaspete

Peștele și fructele de mare au multe beneficii pentru sănătate, însă este destul de dificil să îți dai sema dacă sunt proaspete.

Iată 11 indicii că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice, potrivit Huffpost:

1. Aspect

Alege produse care sunt expuse pe pat de gheață, într-o vitrină acoperită, rercomandă Departamentul pentru Agricultură și Alimentație al SUA.

Dacă peștele este întreg trebuie să te uiți la ochii lui. Trebuie să fie deschiși, limpezi și strălucitori.

2. Miros

Dacă mirosul îți aduce amnte de mare, atunci este foarte probabil să fie proaspăt. 

Însă mirosul de amoniac sau ușor amărui te atenționează că ceva nu este în regulă. Peștele și fructele de mare nu au un miros puternic.

3. Textură

Peștele proaspăt trebuie să îți alunece din mână. Dacă apeși ușor peștele cu degetul, trebuie să revină la forma inițială și să nu lase urme adânci. Carnea ar trebui să fie fermă și elastică când o apeși cu degetul. Cu cât peștele este mai vechi, cu atât va fi mai lipicios. Carnea lui va părea că se desface în fâșii.

4. Branhii

Dacă branhiile peștelui au o tentă maronie nu este semn bun. Peștel proaspăt are branhii roz până la roșu aprins, în funcție de specie.

Totodată, dacă nu are urme de sânge, peștele a fost congelat înainte ori este a fost pescht de mult timp. 

5. Coadă

Dacă coada peștelui este uscată, ruptă sau începe să se curbeze înseamnă că nu a fost păstrat la temperatura potrivită sau a stat pe barcă mult prea mult timp.

6. Burtă

Peștele începe să se strice de la burtă. Dacă dă semne că începe să se rupă nu trebuie să îl cumperi pentru că a fost pescuit în urmă cu mult timp.

7.Cochilie

Scoicile proaspete trebuie să aibă coji închise, intacte și fără crăpături sau fisuri. Aceasta indică faptul că sunt încă vii. Când nu mai sunt bune de consum încep să se deschidă. Dacă scoicile sunt vii, ar trebui să se închidă sau să se miște atunci când sunt atinse sau lovite ușor, potrivit Healthline.

Când sunt gătite, scoicile ar trebui să se deschidă. 

8. Etichetă

Orice produs din pește sau fructe de mare ar trebui să aibă o etichetă vizibilă pe care să scrie de unde a fost pescuit și când. 

9. Cochilii uscate

Scoicile trebuie păstrate pe pat de gheață pentru că altfel se vor usca și vor începe să capete un miros înțepător, neplăcut. Dacă au cochilia închisă la culoare atunci ceva nu este în regulă. Dacă vezi un lichd vâscos este bine să nu cumperi. 

10. Crustacee

Crustaceele trebuie cumpărate vii pentru că vor începe să se strice foarte repede de la momentul în care mor, potrivit FDA.

Chiar și atunci când sunt vii există riscul ca ceva să nu fie în ordine. Homarii și crabii își schimbă cochilia o dată pe an, iar cei bătrâni au carnea poroasă, cu un gust neplăcut atunci când sunt gătiți.

11. Creveți 

Creveții trebuie să fie ușor translucizi, cu o carapace lucioasă. Dacă par uscați, cu puncte negre pe cochilie înseamnă că nu sunt proaspeți. Cel mai bine este să îi cumperi congelați, notează hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: peste fructe mare