x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

0
15 Sep 2021 - 14:30
5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie Shutterstock

Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o savoare aparte. Proaspăt ras în preparate culinare, precum pastele, Parmigiano Reggiano este „regele” brânzeturilor italiene. Iată cinci metode de a te bucura de aroma sa fructată și sărată.

Pe un platou de brânzeturi

Ca orice tip de brânză, parmezanul poate fi servit la sfârșitul mesei. Pregătește un platou tipic italian cu brânzeturi, de exemplu, cu parmezan, mozzarella di buffala, quartirolo lombardo (cu textură moale) și gorgonzola (marmorată cu mucegai albastru fin). Pe platoul de brânzeturi poți să mai pui fructe, precum mere, smochine, pere și struguri, dar și nuci, alune diverse ori dulceață de ardei iute, precum și mai multe tipuri de biscuiți sărați.

În așchii fine

Folosește-te de un cuțit de decojit legumele pentru a tăia parmezanul în așchii fine. Presară-le într-o salată, peste o supă cremă de legume sau un minestrone ori peste paste.

Ca aperitiv

Parmezanul se folosește frecvent ca aperitiv. Gustul său sărat are calitatea de a deschide pofta de mâncare înainte de masă. Brioșe sau biscuiți sărați ori bușeuri cu parmezan sunt foarte potrivite ca aperitiv.

Biscuiți cu parmezan și rozmarin

Ingrediente:

120 g făină

100 g parmezan ras

1 linguriță rozmarin uscat

Sare

Piper

1 ou

65 g unt topit

Mod de preparare: Într-un castron, combină ingredientele uscate. Adaugă oul bătut și untul topit și amestecă ingredientele, până obții un aluat. Împarte aluatul în jumătate și formează două rulouri pe care le lași la frigider timp de 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180° C. Scoate aluatul din frigider și taie felii subțiri, pe care le așezi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Opțional, poți presăra parmezan ras și rozmarin. Coace biscuiții timp de 10 - 15 minute, până devin aurii. Se pot servi imediat, după ce s-au răcit, sau se pot păstra într-o cutie etanșă.

Indispensabil pentru risotto și pesto

Multe specialități italiene au drept ingredient parmezanul. Risotto și pesto sunt unele dintre cele mai cunoscute, iar parmezanul le oferă aromă, gust sărat și onctuozitate.

Pesto alla genovese

Ingrediente:

4 legături de busuioc

2 căței de usturoi

30 g semințe de pin

20 g brânză pecorino rasă fin

40 g parmezan ras fin

50 ml ulei de măsline

½ linguriță sare

Mod de preparare: Într-un blender, pune frunzele de busuioc spălate și uscate și sarea grunjoasă și mixează rapid, timp de câteva secunde. Adaugă restul ingredientelor și mixează în continuare, turnând uleiul în fir subțire. După circa un minut, oprește blenderul. Se poate depozita într-un borcan de sticlă etanș.

Pentru un crumble sărat delicios

Multe rețete de crumble dulce sunt realizate cu un aluat în care se pune făină de migdale sau alune. Parmezanul poate înlocui acest tip de făină într-un aluat de crumble sărat. Ai nevoie de 130 g parmezan ras, 130 g făină, 120 g unt rece, sare și piper după gust. Amestecă până obții un aluat nisipos, pe care îl poți presăra, de exemplu, peste cuburi de dovleac ce au fost în prealabil coapte. 20 de minute la cuptor, la foc potrivit, și ai obținut un desert savuros.

Cum se recunoaște adevăratul parmezan

Pe locul al doilea în topul alimentelor contrafăcute în lume, după șampanie, parmezanul provine din orașul Parma din Italia. Având denumire de origine protejată (DOP), parmezanul îndeplinește specificații foarte stricte. Cu ajutorul sfaturilor de mai jos, vei putea face deosebirea dintre un parmezan adevărat și unul fals:

  • DOP - Parmigiano Reggiano are denumire de origine protejată din 1996. Fiecare producător de brânzeturi are specificații stricte care reglementează atât rasa vacilor, locul în care trăiesc, modul în care sunt mulse, modul de fabricare al brânzei, diametrul și culoarea roților. Astfel, pe roata de brânză trebuie să fie imprimate cuvintele “Parmigiano-Reggiano”, scrise în rânduri punctate, numărul de identificare al fabricii unde a fost produs și sigla consorțiului.
  • Parmezanul se face din laptele unei singure rase de vaci, bruna reggiana, iar această informație este în mod normal menționată pe etichetă. Aceste vaci sunt hrănite exclusiv cu iarbă și fân care trebuie să provină dintr-o zonă geografică definită. Pentru a fi comercializată, brânza trebuie maturată timp de minimum 12 luni și nu trebuie să conțină aditivi.
  • Grana padano nu este parmezan. Grana Padano are un gust mai puțin fructat decât parmezanul. Cu toate acestea, comercializate sub formă de așchii, cele două seamănă foarte mult, un lucru intenționat, deoarece Grana Padano este un tip de brânză mai ieftină.

 

Indiferent de formă, ras, așchii sau felii, parmezanul poate deveni un ingredient de bază în bucătăria ta, oferind preparatelor tale aroma Italiei.

 

Sursa foto: Shutterstock

 


 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...

Iata cum te poate ajuta o firma de curatenie din sectorul 4 in propria casa!

Iata cum te poate ajuta o firma de curatenie din sectorul 4 in propria casa!
Galerie Foto Desi te poti ocupa singur de intretinerea locuintei, colaborarea cu o firma de curatenie din sectorul 4 iti ofera mai multe avantaje. Echipa dispune de angajati cu experienta in domeniu, precum si de toate solutiile...

Pregătiri pentru integrarea oficială a definiției turismului deltaic 

Pregătiri pentru integrarea oficială a definiției turismului deltaic 
Delta Dunării este o zonă specială, unde normele și legislația internațională nu permit orice fel de turism. Cu toate acestea, numărul vizitatorilor crește constant, în fiecare an, pentru că atât românii,...
Serviciul de email marketing furnizat de