x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în gospodărie. 7 pași simpli pentru a face încălțăminea albă să pară nouă

Sfaturi în gospodărie. 7 pași simpli pentru a face încălțăminea albă să pară nouă

de Anastasia Paul    |    22 Sep 2024   •   06:40
Sfaturi în gospodărie. 7 pași simpli pentru a face încălțăminea albă să pară nouă

Vei avea nevoie doar de câteva materiale pentru a readuce culoarea albă pantofilor tăi.

A purta pantofi de un alb murdar nu este întotdeauna declarația de modă pe care vrei să o faci. În loc să-i arunci și să alegi o altă pereche, îi poți curăța. Este cu siguranță mai ieftin. Nu poți elimina cutele dar poți scoate murdăria, zgarieturile si alte semne de uzură.

Vei avea nevoie de foarte puține materiale pentru a readuce pantofii albi într-o formă mair, iar aceste articole le ai probabil în casă.

Periuță cu perii moi sau periuță de dinți veche
Oțet alb sau bicarbonat de sodiu
Detergent blând sau detergent pentru pantofi
Apă
Cârpă sau burete
Trei boluri
Pasta de dinți (optional)

Cum să cureți pantofii albi

Pasul 1: Scoate accesoriile și albește șireturile
Începe prin a îndepărta șireturile și orice inserții de pe pantofi. Lasă pantofii deoparte, deoarece vei începe cu șireturile decolorate.

Pentru a prepara soluția, amestecă 1/4 cană de înălbitor/4 litri apă într-un castron mare. Folosește înălbitor pe bază de oxigen, care este sigur atât pentru șireturile albe, cât și pentru cele colorate. Pune șireturile în vasul cu amestecul și lasă-l să stea până la o oră. Între timp, poți finaliza următorii pași.

Pasul 2: Îndepărtează particulele libere
Înapoi la pantofi. Utilizează o perie uscată cu perii moi sau o periuță de dinți pentru a îndepărta ușor murdăria sau resturile de pe părțile laterale și de jos ale pantofilor. Fă acest lucru deasupra unui coș de gunoi pentru o curățare ușoară.

Pasul 3: Curăță exteriorul
Pentru petele dure, amestecă o soluție din părți egale de oțet alb și apă sau bicarbonat de sodiu și apă în celălalt bol. Oricare amestec funcționează la fel de bine, iar pe care îl alegi depinde de ceea ce ai la dispoziție.

Aplică această soluție pe exteriorul pantofilor și freacă ușor cu o perie sau cu o cârpă curată.

Pasul 4: Spală
Amestecă o cantitate mică de detergent blând cu apă într-un alt vas. Puoți folosi un produs de curățat pantofi cumpărat din magazin. Înmoaie o cârpă curată sau un burete în soluție și freacă ușor întreaga suprafața pantofului, lucrând de sus în lateral, apoi de jos.

Sfat pentru pantofii din material textil) Dacă pantofii sunt încă decolorați, poți încerca să folosești pastă de dinți pe părțile din material textil. Aplică o cantitate mică de pastă de dinți pe pete, freacă ușor cu o perie și apoi șterge cu o cârpă umedă.

Pasul 5: Clătiește și usucă
Folosește o cârpă curată și moale pentru a îndepărta orice reziduuri de amestec. Lasă pantofii să se usuce în mod natural, departe de lumina directă a soarelui sau de surse de căldură.

În timp ce se usucă, îndepărtează șireturile din soluția de înălbitor. Clătieștebine șireturile în apă rece, apoi spală-le manual sau în mașina de spălat.

Pasul 6: Nu uita de tălpi
Pentru tălpile din cauciuc, poți folosi o cârpă magică pentru a le lumina și pentru a îndepărta orice zgârieturi rămase.

Pasul 7: Înlocuidește accesoriile
Odată ce pantofii și șireturile sunt complet uscate, reintrodu șireturile curate și orice alte accesorii scoase din pantofi. Acum pantofii tăi arată noi (sau cel puțin cât mai aproape de noi).

Cât de des ar trebui să cureți pantofii albi

Frecvența cu care îți cureți pantofii depinde de cât de des îi porți și de condițiile în care sunt purtati, dar iată câteva recomandări generale de urmat:

Șterge întotdeauna pantofii albi cu o cârpă umezită cu apă după ce i-ai purtat în ploaie sau imediat ce observi urme de decolorare.
Păstrează pantofii într-un loc uscat pentru a preveni decolorarea sau mucegaiul.
Fă o curățare ușoară la fiecare două săptămâni.
Curăță în profunzime la fiecare 6 săptămân.

Poți spăla pantofii albi la mașină?

Spălarea pantofilor de mână este de obicei cea mai bună practică, dar unii pantofi albi sunt în siguranță în mașina de spălat. Pentru a verifica, caută eticheta de îngrijire situată de obicei pe partea inferioară a limbii. Ar trebui să îți arate dacă îi poți spăla la mașină sau nu.

Pantofii din piele, piele întoarsă, cauciuc și vinil nu trebuie băgați niciodata în masina de spalat rufe. În mod normal, pantofii din bumbac, nailon și poliester sunt în regulă în mașină, dar dacă nu ești sigur, optează pentru spălarea manuală, potrivit cnet.com.
 

×
Subiecte în articol: gospodarie curatare incaltaminte alba