x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 7 tehnici de bază în bucătărie

7 tehnici de bază în bucătărie

de Andreea Tiron    |    23 Aug 2023   •   09:15
7 tehnici de bază în bucătărie
Sursa foto: Hepta

7 e număr norocos, din acest motiv am ales să vorbim doar despre cele mai importante tehnici, cele de bază. Dacă le stăpânim pe acestea la nivel mediu, măcar, putem alege să preparăm aproape orice fel de meniu.

Potrivit cumvaplace.ro, ar mai fi de spus, aici, că și ustensilele de bucătărie potrivite ne ajută foarte mult, așa cum dar despre acestea am vorbit deja. Așa cum am vorbit și despre cuțitele speciale ale marilor bucătari, dar de unele dintre acestea să știți că și noi avem nevoie. Poate nu chiar cele mai scumpe, dar unele ne sunt necesare. 

Gătitul, ca și dansul, înseamnă cunoașterea mișcărilor potrivite, în funcție de muzică. De exemplu, pentru a prepara un ou, avem mai multe variante: fiert (în diverse grade), poșat, prăjit ochiuri sau omletă. Fiecare dintre aceste variante implică o anumită tehnică. 

Despre toate acestea o să vorbim chiar acum.

1. Gătirea la aburi este recomandată mai ales pentru legume fragede, fructe de mare sau pește alb. Dacă nu aveți un dispozitiv special, folosiți o oală sau o cratiță generoasă, deasupra căreia așezați o sită sau un coș din bambus. Deasupra apei clocotite se așază alimentele în coș sau sită, iar totul se acoperă cu un capac. Timpul de preparare depinde de ceea ce gătim, dar este destul de scurt!

2. Blanșarea este o altă metodă rapidă de gătit, mai ales pentru legume fragede, dar crocante, care păstrează o mare parte din nutrienți. Se folosește o oală umplută pe trei sferturi cu apă, se aduce la temperatura de fierbere, se pune sare și se adaugă legumele (morcovi, broccoli, fasole verde, mazăre păstăi). Se lasă la fiert timp de 2-7 minute, fără capac. Pentru a opri gătitul, legumele se lasă un minut în apă cu gheață.

3. Poșarea este o metodă ideală de gătit pentru alimente delicate precum peștele, fructele, ouăle sau chiar carnea de pasăre tânără. Tehnica implică scufundarea și gătirea alimentelor într-un lichid, de obicei apă, dar poate fi și supă sau lapte, la temperatură de fierbere. Majoritatea alimentelor vor fi gata în mai puțin de 10 minute. Tehnica de poșare a oului v-am arătat-o aici.

4. Gătirea înăbușită este potrivită pentru bucățile mai tari de carne, ceafă, antricot, pulpă sau o pasăre întreagă, de obicei gătite cu sos, care se dau la cuptor la foc mic, acoperite, până când se înmoaie. Acest tip de gătire se mai cheamă și gătire lentă sau slow cooking. 

5. Sigilarea, prăjirea la foc iute în tigaie, într-o cantitate mică de ulei sau unt, este folosită mai ales pentru carne, pentru a forma o crustă la exterior și a sigila, în interior, zeama gustoasă. Cum am făcut în această rețetă. Astfel, sporește aroma mâncării și există un contrast plăcut între exteriorul crocant și interiorul delicat și fraged. Este esențial să nu desprindeți carnea în mod forțat din tigaie, ci să o lăsați pe aceeași parte până se desprinde singură. Ulterior, gătitul poate fi continuat în cuptor, dacă preferați friptura bine făcută. Tehnica se folosește atât pentru bucăți mari de carne, cât și pentru cea feliată. Aceasta din urmă, însă, nu are nevoie totdeauna de gătit și la cuptor. Dar este bine să lăsați câteva minute deoparte, înainte de a o servi.

6. Prepararea la cuptor nu este doar pentru carne mare, friptură de porc sau de vită ori pentru păsări întregi, este potrivită și pentru legume sau pește. Caracteristic acestei tehnici este crusta pe care o formează alimentele, fie că vorbim despre cartofi sau alte legume ori despre bucățile întregi. Pentru a fi siguri că vom obține această crustă, la carne putem să aplicăm întâi tehnica de sigilare, explicată mai sus. Mâncărurile se gătesc de obicei neacoperite și stropite cu puțin ulei de măsline sau unt topit. Este foarte important, când gătiți la cuptor, să îl încălziți la temperatura necesară (200-220 grade pentru carne sau cartofi), pentru că altfel mâncarea va fi uscată. 

7. Grătarul este o metodă rapidă de gătire, la temperatură ridicată, pe foc deschis. Urmele de grătar carbonizate pot adăuga aromă, dar riscul este să și uscăm carnea, dacă nu știm cum să procedăm.Pentru grătar sunt recomandate alimente mici, fragede și de preferință marinate și condimentate, dacă vorbim despre carne. Grătarul trebuie încălzit la o temperatură ridicată și aceasta trebuie menținută până la gătirea completă. După ce ați așezat mâncarea pe foc, întoarceți-o de cât mai multe ori posibil. La final, lăsați carnea să se odihnească, înainte de a o mânca. Încercați și rețeta noastră de mușchiuleț de porc la grătar cu sos de verdețuri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×