x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 80 de focuri

80 de focuri

de Veronica Guzun    |    14 Dec 2005   •   00:00
80 de focuri
BARUL CASEI
Dimineata lui 20 decembrie. Maramures. Un grup de barbati sta in jurul mesei cu cate un pahar cu horinca in fata. Pentru curaj. Porcul isi traieste ultimele clipe. In fiecare zona a Romaniei exista o "tarie" cu care barbatii incep ritualul de Ignat. Pentru aceasta ocazie, vinul, chiar si fiert, este prea slab. Rachie in Moldova, tuica in Muntenia si Oltenia, palinca in Ardeal si horinca in Maramures.

CA LA MOROSENI! Nu stiu etimologia celorlalte denumiri, insa pot sa va spun de unde vine numele de "horinca". Denumirea vine din limba ucraineana - gorilca - , care in traducere libera insemnand "bautura care arde". Bautura traditionala ucraineana este mult mai tare decat cea romaneasca si are o culoare laptoasa. Nici morosenii nu raman mult in urma, ei prepara o horinca de "80 de focuri", ceea ce inseamna ca are 80 de grade tarie alcoolica. In acelasi timp, cei din Maramures mai au o vorba: "Nu-i pe lume horinca prea tare, numa’ om prea slab". Si iata, acest "foc lichid" a intrat in categoria denumirilor de origine, recunoscute si protejate de Uniunea Europeana, pe langa tuica, palinca, salam de Sibiu si carnati de Plescoi. Bautura maramureseana se face din prune sau pere si, de obicei, este dublu distilata, de aceea este si foarte tare. Cu cat este mai focoasa, cu atat este mai buna, zic morosenii. De aceea, horinca slaba este vanduta, iar cea de 80 de focuri este pastrata pentru zile mari: Ignat, Craciun, Revelion.

Va ofer o reteta de tuica de Barbulesti pe care am aflat-o de la dnul Titi Constantinescu, un septuagenar care tine minte cum prepara bunicul sau aceasta tarie.

TUICA

Pentru a prepara tuica aveti nevoie de prune foarte coapte.
Acestea sunt puse in butie (butoi mai mic) si sunt lasate sa dospeasca, sa se faca borhot. Nu se adauga zahar. Dupa ce au dospit timp de o luna se pun in distilator (in vas de arama). Pentru ca tuica sa fie mai tare se poate fierbe inca o data.
Daca preparati tuica din mere este necesar sa adaugati si zahar. De asemenea, puteti face tuica in combinatie de prune cu mere sau prune cu zarzare. La tuica in combinatie nu se adauga zahar.

×
Subiecte în articol: tuica