x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar A tàvola con Goldoni

A tàvola con Goldoni

de Tudor Cires    |    27 Feb 2008   •   00:00

În prefaţa “Memoriilor” sale, Carlo Goldoni (25 februarie 1707 – 6 fe­bruarie 1793) se caracteriza ca un autor dramatic menit să reformeze teatrul italian.

În prefaţa “Memoriilor” sale, Carlo Goldoni (25 februarie 1707 – 6 fe­bruarie 1793) se caracteriza ca un autor dramatic menit să reformeze teatrul italian. De fapt, prin cele 120 de comedii scrise, el a înlocuit farsa improvizată cu un teatru care nu încetează să ne surprindă, creând, în acelaşi timp, o adevărată dramaturgie veneţiană. A fost supranumit Molière al Italiei, datorită numeroaselor personaje noi şi interesante prin contradicţiile lor, cum ar fi Mirandolina din “Hangiţa” sau ­Corallina din “Sluga îndrăgostită”.

 

Mâncăruri emblematice

S-a spus mereu că veneţienii au ca tră­sătură de caracter optimismul şi că pă­catul lor capital este lăcomia. Aşa cum ne arată Goldoni în piesele sale ca­re ating subiectul culinar, ea este însă o lăcomie voioasă şi comunicativă. Tra­diţia culinară a Veneţiei şi varietatea produselor care o compun ne dezvăluie, totodată, la fel ca şi textele comediilor lui Goldoni, istoria familiilor veneţiene sau a comercianţilor din secolul al XVIII-lea.

Printre felurile de mâncare em­ble­ma­tice ale Serenissimei, la loc de cinste stă “polenta e oseleti” (mămăligă şi pui), precum şi mâncărurile rustice de genul “risi e bisi” (orez cu mazăre) sau “pasta e fagioli” (paste cu fasole). Peştele este însă cel care făcea, ca şi azi, deli­ciul meselor veneţiene, începând cu ­”baccalà mantecato” şi terminând cu peştele de lagună sau preţioşii “moeche” (specie de crabi micuţi, pescuiţi de două ori pe an). O masă vene­ţiană bogată trebuia să mai conţină “cicchetti”, suculente antreuri pe bază de peşte aşezat pe felii de pâine sau de mămăligă şi degustate în “bacari” – ­taverne antice al căror nume provine, probabil, de la cel al lui Bachus. Adă­u­găm, la sfârşit, ciocolata caldă, nelipsită din localurile vremii, ca şi din majoritatea comediilor goldoniene, invitându-vă şi pe dumneavoastră să degustaţi, alături de personajele lui Goldoni, mâncăruri din bucătăria cosmopolită a oraşului lagunar. O bucătărie de care veneţienii erau îndrăgostiţi, mai ales în perioada Carnavalului, când sărbătoarea şi pasiunile întăreau intensitatea gustului...

 

 

×
Subiecte în articol: argument