x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Accident catastrofal, cuvânt magic şi rezultate delicioase

Accident catastrofal, cuvânt magic şi rezultate delicioase

de Veronica Bectas    |    25 Sep 2010   •   00:00
Accident catastrofal, cuvânt magic şi rezultate delicioase

Trei lulele, trei surcele. Acesta a fost rezultatul inspiraţiei pe care credeam că o voi prinde de picioare de dimineaţă, când m-am dus la piaţă. O să ziceţi că sunt năzuroasă, că e plină piaţa cu de toate,  dar eu nu le pot vedea dintr-un nu ştiu ce motiv şi alte alea. Ei, bine, sunt convinsă că o mulţime de gospodine se află în situaţia mea! Mereu, mereu aceleaşi chestii! Ciorbe, supe, mâncăruri, toate în jurul puiului, al mânzatului, al peştelui! Nu mai vreau mâncare gătită! Măcar două-trei zile!

Vreau altceva!
Aşa că bântuiam prin piaţă, rugându-mă, în gând, să se întâmple ceva. Măcar un scandal acolo, o insultă, o îmbrânceală, care să-mi trezească realitatea înconjurătoare! Nici vorbă! Gospodine şi gospodari plictisiţi, trecuţi de vârsta a doua, vânzători preocupaţi să-şi aranjeze mărfurile, şi preţurile, parcă erau vorbiţi să facă linişte! Am trecut pe lângă îmbietoarele tarabe cu fructe de toate tipurile şi din toate ţările, numai din România nu. M-am strecurat pe lângă un morman de pepeni verzi, îmbătrâniţi în aşteptarea vreunui muşteriu fraier, apoi m-am aliniat în rândul de cumpărătoare care mergeau către micile magazinaşe cu deschidere în hală, pline cu toate. Cumpărăturile de sezon erau cele de gogoşari, castraveciori, roşii, ţelină, morcovi şi tot ce se mai poate pune la murat. De la magazinaşe se cumpărau în special condimente, ulei, oţet şi sare grunjoasă.

Explozia
Am trecut pe la jumătatea numărului de magazine mici când, în spatele meu, aud o bufnitură înfundată, urmată de o înjurătură groasă, îndesată, plină de năduf, trimisă cu traseu precis într-o zonă anatomică a unei femei grase care nu respectase limitele de gabarit la trecerea dintre peretele magazinului şi un rând de tarabe. Bărbatul care înjurase ridică mâna în care se afla o pungă din plastic în care fuseseră 30 de ouă, abia cumpărate din magazin, şi zbiară la femeie:
- Na! Uite ce-ai făcut! Să-mi dai banii pe ele, că altfel te bat o săptămână! Tâmpito! După ce că eşti aşa de mare, nici nu judeci! Să-mi dai banii şi să ţi le faci omletă!

În momentul în care omul a scăpat cuvântul magic "omletă" am avut o adevărată revelaţie! Uite de unde poate să-ţi vină inspiraţia! Pentru bietul om era un accident catastrofal să i se spargă toate ouăle, iar mie îmi venea să-l pup, nu alta! M-am gândit repede că putea să interpreteze greşit gestul meu şi cine ştie ce-aş fi păţit, aşa că am şters-o repede şi l-am lăsat să-şi rezolve problema ouălor cu grăsana.

Am intrat în alt magazin şi mi-am cumpărat 30 de ouă, ca să fie în casă, şi m-am dus iar la tarabele cu legume, pentru că o omletă trebuie făcută cu ceva legume, ca să-ţi fie de saţ! Nu-i aşa?

Cu imaginaţia şi cu reţetele cunoscute în minte, mi-am umplut sacoşa cât să-mi fac ceva de mâncare pentru două-trei zile, rapid, plăcut, gustos şi deosebit. Bietul om, dacă ar şti el ce efect miraculos a avut accidentul cu grăsana. Nu mai vorbesc despre cum o s-o fac praf pe Paula cu omletele mele.
      
● Ce cumperi din piaţă:
30 ouă x 4,00 lei = 12,00 lei
1 kg mazăre verde congelată x 5,90 lei = 5,90 lei
1 kg roşii x 4,00 lei = 4,00 lei
O ţelină potrivită x 2,00 lei = 2,00 lei
500 g morcov x 2,00 lei/kg = 1,00 leu
O legătură ridichii x 1,50 lei = 1,50 lei
1 kg ceapă x 2,00 lei = 2,00 lei
Un pahar (400 g) smântână x 3,70 lei = 3,70 lei
1 kg ardei capia x 4,90 lei = 4,90 lei
200 g slănină afumată x 13,50 lei/kg = 2,70 lei
2 legături mărar x 0,50 lei = 1,00 lei
2 legături pătrunjel x 0,50 lei = 1,00 lei
150 g caşcaval x 15,70 lei/kg = 2,37 lei
Total = 44,07 lei
     
● Ce foloseşti din cămară:
Ulei, sare, piper, usturoi.
     
Reţete:
Omletă cu ridichi şi caşcaval
● Ingrediente,
pentru o persoană: 3 ouă, o legătură de ridichi, o jumătate de ceapă, un căţel de usturoi, o lingură caşcaval ras, sare, piper, mărar şi pătrunjel verde.
● Preparare: Cureţi şi tai rondele fine ridichile, tai ceapa şi usturoiul fideluţe fine, apoi le pui la înăbuşit cu un praf de sare în puţin ulei încins, la foc mic, să nu se ardă. Baţi bine ouăle. Toci fin mărar şi pătrunjel verde. Amesteci în legume şi după cinci minute torni uniform ouăle, presari caşcavalul, apoi presari mărar şi pătrunjel fin tocat. Serveşte cu salată de roşii sau de castraveţi verzi.
     
Omletă cu mazăre
● Ingrediente, pentru o persoană:
3 ouă, 3 linguri de mazăre, o ceapă mică uscată, ulei, o lingură de smântână, sare, piper, mărar şi pătrunjel.
● Preparare: Toci mărunt ceapa şi o pui în ulei cu puşină sare şi o laşi până devine moale, apoi pui peste ea mazărea. Dacă mazărea este congelată, înainte de a o folosi trebuie să o fierbi în apă clocotită, cu sare, o scurgi şi apoi o foloseşti. Trebuie să stea împreună cam 10 minute, timp în care amesteci din când în când. Acum torni ouăle, bătute împreună cu smântâna. Întoarce tigaia ca să cuprindă toată mazărea şi nu folosi furculiţa. Dai focul mic şi presari piperul şi verdeaţa tocată fin. Pune-i un capac pentru un minut! Scoate-o din tigaie cu o spumieră după ce ai tăiat-o în două. Serveşte cu salată de roşii, de castraveţi verzi sau muraţi, ardei copţi, gogoşari etc.
 
Omletă cu ţelină
● Ingrediente, pentru două persoane:
4 ouă, un morcov potrivit, o ceapă mică, 3 căţei de usturoi, o ţelină potrivită, un ardei gras mic (după plac), sare, piper, mărar şi pătrunjel, 8 feliuţe de costiţă afumată.
● Preparare: Într-o tigaie pui ulei (cât să acoperi fundul vasului). Cureţi legumele. Dai pe răzătoare morcovul, ţelina şi imediat le pui la înăbuşit cu un praf de sare în tigaia cu ulei în care vei face omleta. Pune un capac, pentru zece minute, la foc potrivit. Între timp, taie ceapa şi usturoiul cât mai fin şi ardeiul gras. Pune-le peste morcov şi ţelină, amestecă şi lasă-le trei minute. Toacă jumătate de legătură de mărar şi pătrunjel. Bate ouăle într-un castron. Pune în alt vas, în ulei încins, feliuţele de costiţă. Imediat se vor răsuci. Nu le arde, scoate-le deoparte. Acum pune ouăle bătute peste legumele din tigaie, răsuceşte uşor tigaia ca să pătrundă oul peste tot, presară sare şi piper, pune într-o parte feliuţele de costiţă, adaugă puţină verdeaţă şi pune capacul. Lasă focul tot aşa un minut. Acum, cu o furculiţă rulează omleta ca pe o clătită începând de la locul unde sunt feliuţele de costiţă. Încearcă să o strângi cât mai mult. Scoate-o pe o farfurie, tai-o în două (pe lat) şi împarte-o cu partenerul de masă. Apas-o în farfurie dacă nu vrea să stea. Presară cu mărar şi pătrunjel. Serveşte cu salata care-ţi place.
   
● Ce-ţi rămâne:
Morcov, ceapă, mazăre, ouă, roşii, ardei capia 

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end