Terry Fujimoto din Pomona, California, vede viitorul agriculturii "la oraş", începând prin cultivarea plantelor cu frunze verzi (de genul spanacului, salatei, lăptucii etc.). El şi studenţii lui cultivă deja astfel de plante în firişoare de apă, la sera campusului.Terry Fujimoto din Pomona, California, vede viitorul agriculturii "la oraş", începând prin cultivarea plantelor cu frunze verzi (de genul spanacului, salatei, lăptucii etc.). El şi studenţii lui cultivă deja astfel de plante în firişoare de apă, la sera campusului.
Programul desfăşurat de Universitatea Politehnică California şi profesorul de agricultură reprezintă o parte din efortul crescut de a se folosi metoda hidroponicului (cultura legumicolă pe un strat de pietriş sau de nisip prin care circulă permanent apă cu îngrăşăminte chimice). Hidroponicul este o metodă de a cultiva plante în apă, în loc de sol, şi de a aduce agricultura în oraşe, unde consumatorii sunt mult mai mulţi.
Din cauză că agricultura cu hidroponice cere mai puţină apă şi mai puţin sol decât agricultura tradiţională la sol, Fujimoto şi cercetătorii-cultivatori din alte oraşe ale Statelor Unite o văd ca ideală, prin faptul că poate aduce cultura plantelor comestibile în… apartamentele din clădiri, pe acoperişurile lor, ca şi pe loturi de pământ vacante.
"Scopul, aici, este să te poţi uita la recolta de cereale care creşte în spaţii mici", a declarat Fujimoto unui reporter al Associated Press.
Există de mult o nişă a tehnologiei în umbra metodelor convenţionale de agricultură, iar pentru hidroponice a fost acordată o a doua şansă de către cercetătorii universităţilor şi de către avocaţii domeniului sănătăţii publice. Oricum, cheltuielile pentru a demara supertehnologizarea agriculturii la preţurile terenurilor urbane şi de a procura îndeajuns de multă căldură şi lumină în timpul unui an prezintă câteva obstacole de netrecut. "Acestea sunt teorii de universitate", a spus Jim Prevor, editor la revista Produce Business. "Ele nu se aplică lucrurilor care chiar există", a mai completat el.
Acoperişurile dotate cu hidroponice unde se produc fructe şi legume "se leagănă" în contact direct cu apa sau pot fi fixate să crească la nivel mediu. De cele mai multe ori se pompează apa cu ajutorul unor senzori sofisticaţi, care ajustează nivelurile de nutrienţi şi acizi din apă în mod automat.
Hidroponicele se folosesc, în general, pentru culturi rapide de salată verde şi roşii, ce se pot produce într-un an şi se coc în sere. Până acum, producţia urmărită nu este suficient de mare pentru a putea fi luată în seamă de Departamentul de Stat pentru Agricultură din Statele Unite.
Hidroponicele par, în schimb, să fi stârnit interesul traficanţilor de droguri, fiind monitorizată folosirea lor dubioasă pentru cultura de marijuana. Este şi motivul pentru care FBI s-a sesizat atunci când unul dintre asistenţii lui Fujimoto a folosit cardul pentru a cumpăra materiale pentru hidroponice.
Fujimoto îşi pregăteşte studenţii în ceea ce priveşte afacerea cu hidroponice în mediul urban, pentru că el crede că aceasta va avea o deosebită importanţă în viitor. Ei vând salata verde, ardeii, roşiile şi alte legume la băcănia campusului şi la piaţă. Această afacere va avea de câştigat mai ales în locurile unde fructele şi legumele proaspete sunt greu de procurat. "Din perspectivă medicală, cu cât putem creşte mai mult schimbările de stil ale vieţii oamenilor şi să-i încurajăm să mănânce mai bine, acest lucru va avea un puternic impact asupra serviciilor medicale", a declarat şi Stephanie Cihon, purtător de cuvânt al spitalului din Toledo, statul Ohio, pe acoperişul căruia se cresc legume care sunt folosite apoi pentru hrana bolnavilor.
Citește pe Antena3.ro