x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ajunul Sfantului Silvestru

Ajunul Sfantului Silvestru

de Veronica Bectas    |    Alina Ramona Anghel    |    27 Dec 2006   •   00:00

Revelion european - Polonia
Sarbatorile de Anul Nou sunt pline de entuziasm, se fac plimbari cu caruta cu fan in padure, foc in aer liber si mese de pranz cu carnati si aperitive. Ajunul Anului Nou, in Polonia, este cunoscut ca Ajunul Sfantului Silvester.
Revelion european - Polonia

Sarbatorile de Anul Nou sunt pline de entuziasm, se fac plimbari cu caruta cu fan in padure, foc in aer liber si mese de pranz cu carnati si aperitive. Ajunul Anului Nou, in Polonia, este cunoscut ca Ajunul Sfantului Silvester.

Se spune ca Papa Silvester I a prins un dragon numit Leviathan, care putea sa scape in prima zi a anului si sa faca pagube. Leviathanul putea manca pamantul, oamenii si arunca flacari pana la Rai. In ziua de dinaintea Anului Nou, demonul a fost prins si de atunci este denumita Ajunul Sfantului Silvester, o zi de mare bucurie.

TRADITII

In Polonia este o traditie de a sarbatori ajunul Anului Nou la baluri oficiale. Balul Societatii Filarmonicii din Varsovia, balul din Castelul Golub-Dobrzyn, tinut de "omul anului", sunt foarte cunoscute. La balurile din ajunul Anului Nou exista si unele "obraznicii" ca: ungerea ferestrelor si a clantelor cu smoala sau ascunderea oalelor lasate pe gard. Obrazniciile sunt permise pentru ca vor fi uitate cand se va termina anul.
Pentru a asigura sanatate in anul viitor se coc gogosi sub forma de inel, care sunt ascunse la masa de pranz si folosite pentru a ghici viitorul. Ajunul Anului Nou, in Polonia, sau ziua Sfantului Silvester este sarbatorit cu baluri si cine rafinate. La miezul noptii, cand bate ceasul, intreaga Polonie intampina Anul Nou cu multa veselie si entuziasm. Se fac cadouri si urari de noroc si fericire, au loc baluri mascate cu mancare savuroasa si vinuri alese si se fac farse nepedepsite care le redau polonezilor dinamismul.

De Anul Nou se coace paine cu diferite modele de animale ca: iepuri, oi, vaci etc., create din coca, pentru a aduce sanatate si noroc. Toate acestea fac din Anul Nou polonez un eveniment de o imensa energie.

Paste cu mac

  • Ingrediente: 500 g paste scoica, 100 g seminte de mac, 100 g zahar tos, 50 g zahar brun, o lingurita de esenta de vanilie, o portocala, sare.
  • Preparare: Pastele se fierb in apa cu sare, se scurg si se pun intr-un castron. Deasupra se presara zahar tos, zahar brun si seminte de mac. Portocala se spala si se da prin razatoare, se pune o lingurita de zahar pudra si esenta de vanilie. Se amesteca, se pun intr-un bol si se servesc.
  • ×
    Subiecte în articol: anului ajunul anului nou