x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Al cincilea element

Al cincilea element

23 Noi 2004   •   00:00

BARUL CASEI

Lichiorul - bautura preferata a femeilor - a fost creat de... calugari. Arnaud de Villeneuve, un monah si alchimist grec, a fost primul care a preparat un lichior din plante. Aceasta se intampla in sec al XIII-lea. 

VERONICA GUZUN
 

Bautura era foarte amara si se folosea la tratarea bolilor. Pe vremea alchimistilor, se credea ca totul in lume este compus din patru elemente: pamant, foc, aer si apa. Acest lichid focos a fost numit "al cincilea elment" - la quinte essence. Dupa descoperirea Americii, cand preturile la condimente au mai scazut, calugarii au inceput sa puna in lichior zahar, cafea, cacao, scortisoara, vanilie si alte plante care au adus arome noi unei retete vechi.  

Cand au inceput sa fie aduse fructe exotice din Africa, a aparut si lichiorul din fructe. Uneori, o parte din fructe se strica pe drum. Bucatarii olandezi au gasit o solutie ingenioasa. Le-au pus in alcool de proasta calitate si, ca sa ii imbunatateasca gustul, au adaugat zahar si scortisoara. Asa a iesit lichiorul pe care il savuram si in prezent. Vestea s-a dus repede in lume. Din 1575, lichiorul a fost pus in vanzare.  

CHARTREUSE. In 1605, la manastirea din Chartreuse, a ajuns un manuscris numit "Elixirul vietii lungi". Abia in 1737 reteta a fost descifrata si a fost creat primul exemplar de lichior Chartreuse - "elexir vegetal de la grande chartreuse". Cu timpul, calugarii au mai facut unele modificari la reteta si au scos alte trei sortimente de lichior: Chartreuse verde, Chartreuse galben si Chartreuse Tarragone. Doar trei calugari stiu secretul producerii acestui lichior. Se cunoaste doar faptul ca el contine 130 de ierburi, plante, radacini, frunze, care sunt tinute in alcool, apoi sunt distilate cu miere si sirop de zahar. Regina-Mama a Marii Britanii degusta Chartreuse galben inainte de orice cursa la care participau caii ei.  

 

ABSINT
Era un lichior foarte popular la sfarsitul secolului al XIX-lea, care se producea in Provence, Franta. Acesta avea efecte halucinogene. Se crede ca el i-a inspirat pe unii dintre marii artisti francezi precum pictorii impresionistii Toulouse Lautrec, Van Gogh sau scriitorul Baudelaire. Lichiorul avea 70 la suta alcool. El continea aroma a 20 de plante si radacini. In prezent, acest lichior nu se mai gaseste in vanzare. 

 

LICHIOR DE CAFEA
Aveti nevoie de cafea, 1/2 baton vanilie, 400 gr alcool de 90 grade, 200 gr zahar, 150 gr apa Se umple o sticla cu 175 gr de cafea rasnita, de cea mai buna calitate si se adauga batonul de vanilie, alcoolul si apa pana la completare (se umple o sticla de 750 ml pana la gat). Se lasa sa stea doua-trei luni, dupa care se strecoara si se filtreaza. Se adauga apoi un sirop din 200 gr zahar si 150 gr apa.
 

 

BEAUJOLAIS, VINUL DISTRACTIEI
  A treia miercuri din noiembrie aduce in Franta buna dispozitie. Timp de 5 zile se bea vin nou de Beaujolais. Toata Franta admira actori ambulanti si gusta din bunatati de-ale casei: branzeturi, vin si Tarandouille - mancarea care se serveste la aceasta sarbatoare. Este unul dintre evenimentele preferate de studenti. Ei savureaza Beaujolais Nouveau si mananca chipsuri cu ketchup. E ca o pace incheiata intre traditionalul rafinament culinar frantuzesc si graba studenteasca. Beaujolais Nouveau, prin aceasta sarbatoare, a devenit copilul iubit si alintat din familia vinurilor rosii seci de Burgundia. Aroma de fructe si gustul acrisor ii dau un rafinament aparte.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul chartreuse lichior