ASIA - Vinul este cea mai trainica bautura din lume
Ultimele cercetari facute pe fragmente vechi de obiecte de olarit arata ca este posibil ca taranii chinezi sa fi fost primii care au fabricat bauturi alcoolice. Arheologii aveau anumite dovezi, insa le lipseau probele fizice.
CRISTINA CATANA
|
ANTICHITATE. Chinezii serveau bauturi spirtoase de mii de ani |
Chinezii stiau sa faca vin inca din jurul mileniului al VII-lea i.Hr., spun cercetatorii intr-un articol publicat de New Scientist. Vestigiile descoperite in China depasesc in vechime primele dovezi ale fabricarii berii, descoperite in Iran si care dateaza din anul 5400 i.Hr. Cele mai vechi texte chineze cunoscute, datand din dinastia Shang (1200 i.Hr. - 1046 i.Hr.), mentioneaza trei tipuri de bauturi alcoolice.
CERCETARI. Arheologii credeau insa ca bauturile fermentate fusesera inventate cu mult inainte, deoarece s-au descoperit vase de bronz si din ceramica mai vechi, asemanatoare celor folosite in dinastia Shang pentru baut. Lipseau totusi dovezile fizice care sa sustina aceasta ipoteza. O echipa formata din cercetatori chinezi si americani a studiat cioburi gasite la Jiahu, intr-un sat neolitic din provincia Henan. Testele cu carbon au dovedit ca dateaza din jurul mileniului al
VII-lea i.Hr. Echipa a comparat reziduurile extrase din cioburile din Henan cu urme ale lichidelor pastrate in vase inchise ermetic in timpul dinastiei Shang. Analizele au aratat ca reziduurile de pe cioburile de la Jiahu sunt ale unei bauturi preparate din orez, miere si fructe.
DESCOPERIRE. Jiahu este cel mai vechi sit chinezesc, unde s-au gasit vase de ceramica, dar cercetatorii cred ca anterior, bauturile alcoolice ar fi putut fi pastrate in vase din lemn sau piele de animale, care insa nu s-ar fi conservat pana in prezent. Ei cred deci ca existenta bauturilor alcoolice poate fi chiar mai veche de mileniul al VII-lea i.Hr. Patrick McGovern, de la Universitatea Pennsylvania, care a condus studiul, este de parere ca mierea, strugurii si fructele de paducel le-ar fi putut furniza chinezilor zaharul si drojdia necesare pentru a declansa procesul de fermentare.
CEAIUL TRADITIONAL
|
Chiar daca s-a descoperit ca in China s-au fabricat pentru prima data bauturi alcoolice, astazi chinezii sunt recunoscuti in principal pentru ceaiul pe care il fac. Exista un adevarat cult pentru aceasta bautura. Cei care incalca regulile servirii pot fi exclusi din comunitate, dovedind lipsa de respect fata de gazda. Exista sute de tipuri de ceai, clasificarea fiind data si de modul de preparare.
|