x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum alegem cea mai bună carne de vită?

Cum alegem cea mai bună carne de vită?

de Andreea Tiron    |    13 Mai 2023   •   06:20
Cum alegem cea mai bună carne de vită?
Sursa foto: Hepta

Carnea de vită e departe de a fi ieftină, în România, dar dacă vă consolează ceva, este mult mai ieftină decât în multe părți ale lumii. Cu greu ne-am permite să cumpărăm o bucată bună de carne în Marea Britanie ori în Franța, dar și mai scumpă este în Japonia! Dar aceea are o poveste.

Dacă banii nu ar fi nicio problemă, atunci nu ar trebui să ne mirăm că un T-bone de vită japoneză A5 Wagyu costă 1.000 de dolari. Papi Steak, la restaurantul Aragawa din Tokyo, este cea mai scumpă friptură de vită. 

De vita Kobe am auzit ceva mai des, provine din regiunea prefecturii Hyogo și, dintre vacile din acea zonă, doar un număr redus sunt alese pentru carne A5 Wagyu. În cifre, în jur de 1.000 de vaci produc toată carnea de vită Kobe disponibilă în lume, într-un anumit an. Este ca și la vinurile premium, cu sticle numerotate. Vitele Wagyu sunt aproape întotdeauna negre, dar uneori pot fi roșii.

Potrivit cumvaplace.ro, denumirea Wagyu A5 este, de fapt, un rating de calitate acordat cărnii de vită japoneză. Wagyu înseamnă literalmente „vacă japoneză”, iar Kobe este numită după orașul din apropiere. 

Dar A5? Ei bine, reprezintă cea mai înaltă formă de calitate a cărnii de vită japoneză. Cum ar fi un restaurant cu 3 stele Michelin, care sunt doar 141 în lume, în acest moment.

Litera „A” reprezintă randamentul, în timp ce numărul 5 se referă la calitatea, marmorarea și alte trăsături ale cărnii de vită. Carnea de vită trebuie să aibă un scor marmorat de cel puțin 8 din 12 pentru a obține denumirea A5. 

Originară din Japonia, Wagyu este renumită pentru carnea intens marmorată și este considerată comoară națională. În diverse grade de puritate, rasa este crescută acum și în alte zone de pe glob, cel mai mult în Australia și Statele Unite. Dar carnea rezultată diferă, spun specialiștii, iar noi nu putem decât să îi credem pe cuvânt. Practic, American Wagyu este o combinație de Wagyu japonez și Angus, iar rezultatul este o carne mai slabă și mai puțin marmorată.

Revenind mai aproape de posibilitățile noastre, și carnea de vită argentiniană și-a câștigat reputația de a fi una dintre cele mai bune din lume. Este fragedă și bogat aromată, chiar dacă rar este condimentată cu altceva decât cu sare. 

Când spaniolii au adus pentru prima dată vite în Argentina, în secolul al XVI-lea, Las Pampas arăta probabil ca un paradis imens și verde, unde iarba aștepta doar să devină cea mai bună hrană. Dar rezultatul a fost o carne de vită mai slabă, deși foarte aromată. Cea mai mare parte a vitelor argentiniene sunt hrănite cu iarbă și acum! Mai mult decât atât, crescătorii argentinieni se laudă că vitele care pasc nestingherite pe câmpii  și sunt hrănite cu iarbă nu au nevoie de antibiotice sau hormoni de creștere, pentru că sunt mult mai puțin susceptibile de a dobândi sau de a răspândi boli, comparativ cu cele care sunt hrănite cu porumb.

Și tot de la cei care le cresc avem și recomandarea de preparare a cărni: cu răbdare! Ei spun că dacă au avut răbdare să le crească în mod natural, și noi ar trebui să avem răbdare să gătim lent carnea de vită argentiniană, pe un grătar ceramic sau din piatră numit parilla, la foc de lemn sau cărbune.

Australia este celălalt mare, foarte mare, crescător de vite. Și dacă ne gândim la geografie și condiții de mediu, este explicabil. În același timp, Australia se laudă că produce carne de vită de cea mai înaltă calitate din lume. Argumentele lor se bazează pe programul Meat & Livestock Australia, Meat Standards Australia (MSA) și pe faptul că aproximativ 97% din bovine sunt se hrănesc prin pășunare, cu iarbă .

În termeni de rase, avem doi mari rivali: Charolais și Angus, deși bătălia nu se mai dă acum între cele mai bune rase de carne, ci în modul în care acestea sunt crescute și hrănite. s

Carnea de vită Charolais este foarte apreciată de cunoscători pentru carnea sa extrem de aromată, gustoasă și fragedă. Savoarea acestei cărni de vită provine din dieta văcuțelor: pășune, furaje și cereale.

Dar același lucru îl spun și crescătorii de vite Angus: că sunt hrănite în principal cu iarbă, iar la maturitate sunt introduse în alimentație porumbul și grâul. Acest proces, susțin specialiștii, îmbunătățește marmorarea și aroma cărnii de vită Angus. Iar la acest capitol, pare să primeze. 

La ce folosește marmorarea? Simplu: menține carnea umedă pentru mai mult timp atunci când se gătește. Dacă există marmorare, adică acele fine inserții de grăsime, înseamnă că avem în fața noastră o carne de vită fragedă, suculentă și aromată.

×
Subiecte în articol: carne de vita Wagyu Vita Kobe