x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În cămară sau în frigider? Unde se păstrează cel mai bine alimentele

În cămară sau în frigider? Unde se păstrează cel mai bine alimentele

de Andreea Tiron    |    02 Feb 2024   •   09:45
În cămară sau în frigider? Unde se păstrează cel mai bine alimentele
Sursa foto: Patrick Tregenza

De acum ceva mai bine de 100 de ani, când a fost inventat frigiderul electric, viața oamenilor a devenit mult mai ușoară în ce privește păstrarea pe termen lung a alimentelor.

Până atunci, sunt dovezi cu 1000 de ani înaintea erei noastre că se chinuiau să își țină hrana la rece cărând tone de gheață sau săpând adânc în pământ. Astăzi suntem atât de obișnuiți cu frigiderele, încât am uitat că unele alimente nici nu au nevoie de el, de fapt, transmite cumvaplace.ro.

Probabil multe dintre produsele care, de fapt, nu au nevoie de frigider, chiar unele au de suferit din cauza lui, le păstrăm, de fapt, acolo. Ne-am obișnuit cu ideea, iar lipsa unor cămări ca pe vremuri ne-a forțat, oarecum, să folosim la maximum frigiderele, care de altfel au devenit tot mai încăpătoare și mai structurate. Totuși, sunt o serie de alimente pe care nu ar trebui să le păstrăm la frigider și o să vă povestim și de ce!

Fructe întregi, cu coajă

  • Bananele se vor strica mai repede în frigider, au nevoie doar de un loc uscat și fără soare direct
  • Merele și perele stau foarte bine într-o fructieră, la loc uscat. Pe vremuri se țineau în nisip, învelite în hârtie, și se păstrau peste iarnă
  • Mango s-ar putea să aibă chiar nevoie să se mai coacă puțin, iar la frigider nu se va întâmpla acest lucru. În plus, este un fruct tropical, iubește căldura! La fel și ananasul sau kiwi. Avocado are și el nevoie de câteva zile de coacere, dacă nu este specificat altceva pe cutie
  • Portocale/lămâi/grapefruit, toate citricele pot supraviețui zile întregi pe masa din bucătărie într-un coș
  • Pepene (galben sau roșu), doar dacă vreți să îl răciți înainte de desfacere are nevoie de frigider. Altfel, știți foarte bine, sunt munți de pepeni în piețe și stau acolo ceva vreme fără probleme
  • Piersicilecaiselecireșeleprunele nu au nevoie de frigider decât dacă le-ați spălat și atunci oricum au nevoie să fie mâncate cât de repede, pentru că vor mucezi dacă nu sunt bine uscate.
  • Roșiile ne-am obișnuit să le păstrăm în frigider, dar nu au nevoie deloc de el. Chiar din contră, am putea spune! Se strică mai repede dacă le țineți în frigider și am testat pe pielea noastră.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Legume întregi și verdețuri

  • Ardei gras ori capia, castraveți, dovlecei, vinete: nici la supermarket nu stau la frigidere și sigur nu se vând toate într-o zi! 
  • Usturoiul și ceapa chiar se pot strica în frigider, pentru că vor trage umiditate multă. Nu trebuie păstrate, însă, lângă cartofi!
  • Cartofii au și ei nevoie de un loc uscat și ferit de lumină, dar nu de frigider, unde se produc transformări ale amidonului
  • Salata verde este probabil singura care are nevoie de umiditatea din frigider, dar nu și de frigul de acolo! Așadar, dacă nu aveți loc în lădița pentru legume, înveliți-o în hîrtie de bucătărie. La fel și caserolele cu frunze verzi, au nevoie de un pic de umiditate, dar mai bine stau acoperite.
  • Ceapa verde, usturoiul verde și plantele aromatice proaspete stau mai bine într-un borcan cu apă, un soi de vază improvizată, decât în frigider unde se vor ofili foarte repede în lipsa luminii.

Alte produse

  • Uleiul (de orice fel) se solidifică și veți lucra mai greu cu el. Dar dacă este un ulei din care folosiți câteva picături la salată, mai ales vara puteți să îl lăsați pe ușa frigiderului
  • Untul de arahide fără conservanți, odată desfăcut are nevoie de frigider, dar până atunci este exact ca orice altă conservă, poate sta în dulap.
  • Nici untul din lapte nu are nevoie de frigider, dacă obișnuiți să îl folosiți zilnic pentru sandviciuri. Este suficient să nu fie în bătaia soarelui sau lângă calorifer.
  • Nuci și semințe
  • Ciocolată. Dacă deschideți ambalajul și o vedeți alburie, să știți că a stat la frigider!
  • Mierea este un conservant natural, nu are nevoie de frigider, unde doar se va solidifica mai tare și va fi greu de folosit.
  • Pâinea are nevoie de un loc uscat, nicidecum de frigider, dar dacă știți că două felii de pâine pe zi sunt suficiente, mai degrabă alegeți congelatorul și un prăjitor de pâine cu funcție de dezgheț rapid.
  • Condimente
  • Cafea! Condensul din frigider îi va altera gustul. Mai bine alegeți un borcan ce se închide ermetic și lăsați cafeaua într-un dulăpior din bucătărie.
  • Conserve nedesfăcute

×
Subiecte în articol: frigider camara alimente