x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Am gătit pentru Tito"

0
20 Iun 2007 - 00:00

Era o zi de iarnă, decembrie 1977. Am fost convocat in echipa ce asigura protocolul, mesele şi recepţia ocazionate de intălnirea dintre preşedintele Nicolae Ceauşescu şi preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, intălnire ce a căpătat apoi valoare de simbol. Era vorba despre sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, denumire ce odinioară semnifica doar porţile sugrumării apelor de către munte.

Era o zi de iarnă, decembrie 1977. Am fost convocat in echipa ce asigura protocolul, mesele şi recepţia ocazionate de intălnirea dintre preşedintele Nicolae Ceauşescu şi preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, intălnire ce a căpătat apoi valoare de simbol. Era vorba despre sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, denumire ce odinioară semnifica doar porţile sugrumării apelor de către munte.

Urma inaugurarea lucrărilor de construire a noului complex hidroenergetic situat in dreptul Ostrovului Mare şi al comunei Pradova, la circa 80 de kilometri, in aval de prima hidrocentrală ce fusese dată in folosinţă cu cinci ani inainte.

Fusesem desemnat să asigur masa preşedintelui Tito la reşedinţa ce-i fusese rezervată in Drobeta Turnu-Severin. Il priveam de aproape. La cei peste 80 de ani, Tito era un bărbat drept, relativ inalt, bine făcut. Purta cu naturaleţe o imbrăcăminte impecabilă, aborda o mină care invedera un suflet omenos, cursiv şi cumpătat in vorbire.

Masa era aranjată pentru o singură persoană. Acasă, Tito lua masa singur, un dejun de lucru cu măncăruri simple, nesofisticate. La inceput, brănzeturi proaspete, crudităţi, salată de vinete, ardei copţi, pateu din ficat de găscă. La salutul meu mi-a zămbit cu mulţumire. Prin acest zămbet respira o generoasă omenie şi anula cu desăvărşire barierele pe care inaltele funcţii le impuneau celor din jur.

M-am retras in bucătărie lăsăndu-l pe colegul meu, ospătarul Aurel Tulbure, să servească. In timp ce mănca, Tito avea un aer degajat, detaşat de toate celelalte. Mănca potolit, cu pasiune, absorbit, dar eliberat de toate problemele. Cum spuneam, i-am intocmit un meniu simplu de lucru intr-o zi obişnuită, ţinănd seama de vărstă, origine şi anotimp.

Preşedintele… ucenic-bucătar

După o bucată de sturion fiert, inainte de o ruladă de miel, am pus o tocăniţă de pui cu mămăliguţă, pe care Tito a savurat-o cu multă plăcere, neomiţănd să transmită mulţumiri. A servit un vin din partea locului - Sauvignon de Dealul Viilor - "Copilul Soarelui", cum se mai numeşte. Apoi s-a retras pentru odihnă. Puţin mai tărziu, după vreo oră sau poate două, impreună cu Aurel Tulbure ne-am aşezat pe o bancă in grădina vilei şi aşteptam maşina care să ne ducă la locul unde se pregătea recepţia de seară. Numai că iată ce vedem: pe alee se plimba preşedintele Tito, insoţit de aghiotantul său. Ne-am ridicat respectuos. Tito ne-a făcut semn să stăm liniştiţi. Intr-o engleză perfectă ne-a spus că inţelege munca noastră (colegul meu vorbea fluent engleza). Văzăndu-ne surprinşi că ştie cum este să lucrezi in meseria noastră, ne-a spus că in copilăria lui a ucenicit in bucătărie şi că apoi a fost chelner.

Vorbele mele - oricăt aş căuta - nu pot să exprime emoţia care m-a cuprins atunci, aflănd că mareşalul care a ţinut piept atăt lui Hitler, căt şi lui Stalin a fost in copilăria lui, la inceputul vieţii, şi ucenic bucătar. Aşa a fost.

Morun cu sos olandez

Un kilogram de fileuri de morun, 200 g unt, patru gălbenuşuri de ou, o lămăie, sare fină, piper alb măcinat, o jumătate de buchet de mărar. Odată desărat, fileul de morun se pune la fiert intr-o oală cu apă rece, unde se lasă să fiarbă 15 minute (dacă este proaspăt), 10 minute (dacă este desărat).

In acest timp se prepară şi sosul: se topeşte untul la bain-marie şi se incorporează in el gălbenuşul frecat inainte cu puţină sare. Se adaugă suc de lămăie, sare şi piper după gust. Se amestecă incontinuu, pănă cănd sosul devine alifios, apoi se dă deoparte. Se montează in farfurie bucăţi de peşte, acoperite cu sos şi ciupercuţe presărate cu mărar proaspăt.

Călătorie pe Ada Kaleh, insula scufundată in Istru

Cum te apropii de municipiul Drobeta Turnu-Severin, primul care-ţi iese in faţă şi iţi atrage atenţia este… Dealul Viilor. Frumos… Tulburător de frumos. Cu infăţişare de amfiteatru, solemn ca o Coroană Regală, se afla in coasta septentrională a municipiului. Ce işi poate dori mai mult o vie decăt să fie cu Dunărea la picioare şi cu Soarele in braţe toată ziua?

Mai sus se afla Ada Kaleh. Acum nu mai este. O mare intindere de ape a trecut peste ea. Şi iată … Găndurile se propagă in linie dreaptă. Imaginile vii se succedau cu repeziciune. Trecuseră mai bine de 20 de ani de cănd, adolescent fiind, călcam pentru prima oară pămăntul insulei cu nume de cetate.

Aventura Dunării

O gamă intreagă de imagini, forme şi culori care incăntă ochiul de adolescent iubitor de frumos şi atăt de fascinat. Oricăt de prodigioasă ar fi fantezia, păleşte in faţa realităţii, aici unde ai impresia că basmele au luat formele vieţii. O populaţie pitorească, o lume aparte, care de-a lungul anilor şi-a găsit aici refugiul, probabil pentru a scăpa de persecuţii, adeseori religioase. Un mic miracol născut dintr-o aventură a Dunării in lunga trecere a ei. Un miracol plămădit din vănturi, ape şi pămănt. Apele Dunării şi-au restrăns pentru moment domeniul şi s-a arătat uscatul. Clădit din rocile fărămiţate ale munţilor şi din solul fertil al cămpiilor, improspătat cu dărnicie de bătrănul Istru. O bucată de pămănt lungă de 1.700 de metri şi lată de aproximativ 500 de metri, plină de o vegetaţie cu aspect mediteranean. Cu castani, migdali, viţă-de-vie ce creştea impletindu-se pe trunchiuri de copaci. O bucată de pămănt in care de veacuri se dădea o luptă neincetată intre ape şi uscat, din care uscatul ieşea invingător. Pănă in ziua in care oamenii au decis ca insula plină de mistere să fie invinsă de ape...

Citeşte mai multe despre:   tito,   experiente culinare

 



Mai multe titluri din categorie

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...
Serviciul de email marketing furnizat de