GURMANDUL DIN BUCATARIE
SIMONA LAZAR
Turnul Babel e una dintre cele mai fascinante mancaruri pe care le-am intalnit. Cand i-am citit numele in meniul unui restaurant, a functionat mai intai curiozitatea. De ce Turnul Babel?
Si pana la urma, ce inseamna Turnul Babel - sau Migdal Bavel, cum mentioneaza Geneza? Cuvine-se oare sa incep povestea acestui fel de bucate cu o trimitere la mitul biblic? Ar trebui sa incep atunci tot de la sfarsitul Potopului, cand Dumnezeu le cere lui Noe si fiilor sai sa repopuleze pamantul. Temandu-se de o noua dezlegare a apelor si a maniei lui Dumnezeu, fiii lui Noe raman sa locuiasca tot pe inaltimi. 755 de ani mai tarziu, urmasii lui coboara de pe muntele Ararat si, acolo unde curg apele Tigrului si ale Eufratului (loc despre care se spunea ca fusese Raiul pe pamant - inainte de a fi fost inaltat la cer, tot ca pedeapsa pentru pacatele oamenilor; iar cele doua ape izvorau din Rai) s-a construit cetatea Babilonului. Si Nimrod, singurul urias care s-a nascut dupa Potop si a imparatit in cetatea aceea, nemaitemandu-se de navala apelor a pus sa se inalte "pana la cer" Turnul Babel. Turnul - ori ziguratul, ca sa fim mai exacti - nu s-a numit dintru inceput Babel. Asa i s-a zis pe urma, cand Dumnezeu s-a suparat pe razvratirea pusa la cale de Nimrod si a incurcat limbile mesterilor zidari, si ce cerea unul, celalalt nu intelegea, si atunci constructia nu s-a mai putut face, si turnul s-a naruit, si oamenii au plecat care incotro… Au faptuit astfel ceea ce Dumnezeu le ceruse dintru inceput fiilor lui Noe: sa populeze pamantul. Si astfel s-au nascut semintiile care sunt si azi…
Babel - bavel, in ebraica - inseamna "incurcatura"…
Acum, parca am curaj sa incep sa inteleg si ce e cu felul acesta de mancare cu nume biblic. Iar daca va voi spune si cum e facut, din ce ingrediente se pregateste, veti intelege si dumneavoastra de ce fu nevoie de un astfel de preambul.
Turnul Babel nu-i decat… o friptura. Dar una cu totul deosebita. Caci se prepara din trei feluri de carne diferite, cascaval si rosii coapte, cu garnitura de sote de legume. Ca tot le dadu voie Dumnezeu oamenilor sa se infrupte din toate vietuitoarele, cineva a avut ideea sa puna in aceeasi farfurie muschi de vita si de purcel si piept de pasare.
Nu-i asa ca v-am facut si pe domniile voastre curiosi? Hai sa trecem atunci la treaba!
Mai intai pregatim gratarul, asa cum se cuvine. Jarul sa fie exact cat trebuie, nici prea rosu, sa arda carnea, nici taciune. In vremea asta, carnurile, toate, se bat usurel cu ciocanul de carne, pe un fund de lemn, si se pun intr-un bait cu vin, mirodenii (cimbru, boia, piper, ienibahar, foi de dafin), sare si o lingura de otet de mere, sa se fragezeasca. Stiu ce veti spune: chiar si pieptul de pui? Da, chiar si acela, care astfel va deveni mai parfumat de cum il stiti. Si daca va place, mai condimentat inca. Nu va sfiiti sa-l "pudrati" cu pulbere de mirodenii si dupa ce il scoateti din bait, inainte de a-l aseza pe gratarul incins, peste care ati trecut o bucata de slanina. (Si-acum va spun o taina: muschiul de vita, chiar si cel de porc, e bina sa le impanati cu vreo doua feliute de slanina, care le vor ajuta sa ramana moi si fragede). Dupa ce carnea s-a facut pe o parte, se intoarce cu binisorul pe partea cealalta. Si pe toate cele trei bucati se asaza cate o felie de cascaval. (Si e rost acum de inca un secret! Ia stati si dumneavoastra de socotiti: avem carne de purcel, si vita, si pui… Ce ne lipseste? Hai ca stiti - oaia. Dar carnea de ovina chiar ca ne-ar fi pus in incurcatura - bavel, nu? Si ca sa nu se simta biata mioara exclusa, va recomand sa folositi un cascaval de oaie, mai gras si mai generos…). Si tot acum se pun pe gratar felii de rosii. Acestea se intorc repede de pe o parte pe alta, caci altfel se vor inmuia prea tare si vor curge peste taciuni.
Sa nu credeti insa ca daca s-au parlit toate pe gratar, mancarea e gata. Nu! Mai e cate ceva de facut. Cele trei bucati de carne, garnisite cu cascaval, se asaza pe un platou termorezistent, una peste alta, cu felii de rosii coapte intre ele. Deasupra se asaza alte felii de rosii. Apoi se baga la cuptor, pentru cateva minute, cat sa se topeasca mai bine cascavalul si aromele carnurilor sa patrunda unele in altele. Intre timp se pregateste si garnitura. Sote de legume. Cat mai multe legume! Mazare, fasole verde, morcov, ceapa, felii de ardei… Dar morcovii, cu dulceata lor, vor fi mereu bineveniti in farfurie. Nu mai lipseste decat un pahar de vin - rosu, sa fie masa imbalsamata! Ei, dragii mei, cam asta e cu Turnul Babel din farfurie.
Cred ca nu mai e nevoie sa va spun ca, dincolo de savuroasa reteta, dincolo de opulenta ei, pe undeva mai e nevoie si de cumpatare. Portiile acestea de friptura sunt prea… "uriese" sa le manance cineva de unul singur. Si de aceea, recomandarea mea e sa le pregatiti atunci cand aveti musafiri la masa. Veti castiga de doua ori simpatia comesenilor. O data pentru ca veti produce surpriza atunci cand veti veni cu platoul aburind sa-l puneti pe masa - , iar de veti avea inspiratia sa asezati doua portii una peste alta efectul va fi coplesitor - , a doua oara pentru ca gustand din mancare, oaspetii dumneavoastra va vor felicita pentru bucatele desavarsite. Ce-ar fi sa preparati Turnul Babel chiar saptamana asta? E sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. E si ultima saptamana "de dulce", inainte de a se intra in Postul Craciunului. Parca mai e loc pentru o masa fastuoasa!
LICOAREA AVENTURII
TURNUL BABEL Un piept de pui si cate o bucata de muschi de vita si de porc se bat cu ciocanul de carne, se condimenteaza, se lasa intr-un bait de vin cateva ore, se scurg bine si apoi se pun pe un gratar incins. Gratarul trebuie uns inainte cu untura, slanina sau cu putin ulei.
Dupa ce s-au fript pe o parte, bucatile de carne se intorc. Deasupra lor se asaza felii de cascaval. Pe acelasi gratar se mai pun la fript doua rosii mari, taiate felii. Se pot pune si felii de ardei gras sau ceapa.
Cand carnea s-a fript, se asaza unele peste altele, decorate cu legume fripte, si se baga la cuptor pentru 10 minute. Intre timp se pregateste un sote din cat mai multe legume.
SFAT Pentru a da un gust delicios si interesant mancarii, nu ezitati sa impanati muschiul de porc si pe cel de vita cu slanina, afumatura, catei de usturoi sau… feliute de mar dulce.
Citește pe Antena3.ro