x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Amintiri culinare de la munte

0
Autor: Simona Chiriac 14 Ian 2011 - 01:15
Amintiri culinare de la munte

146456-fondue-de-branza-img-3440-1.jpgSchiind atât de aproape de cer… Acesta este senzaţia pe care o au turiştii care ajung în staţiunile de schi din Alpii francezi: Chamonix, Les Deux Alpes, Bride les Bains, Courchevel… Pârtii situate uneori chiar şi la 3.200 de metri sau chiar pe coama gheţarilor. Distracţia este maximă, infrastructura uluitoare, iar deliciile gastronomice nu pot fi evitate.

La lăsarea serii, cabanele acoperite de zăpadă (unele dintre ele situate sus pe pârtii, astfel încât, după un drum pitoresc cu rachetele în picioare, să te afli deasupra luminiţelor oraşului din vale) se umplu de schiori. Sunt poftiţi mai întâi să treacă proba de foc – un pahar cu rachiu din ienupăr ce te încălzeşte instantaneu şi-ţi deschide pofta de viaţă. O vatră în care ard cu vâlvătaie buşteni, o lumină difuză şi mese la care se strâng unii lângă alţii amatorii de clipe petrecute alături de prieteni. În mijlocul mesei tronează vasul de fondue (tradiţional era făcut din lut, permiţând astfel să se păstreze căldura pentru mai mult timp, iar numele său era „caquelon”), păstrat la cald astfel încât brânza să fie suficient de cremoasă pentru ca în ea să fie înmuiate bucăţile de pâine.

Există mai multe metode de a prepara un bun fondue, dar secretul îl constituie întodeauna combinaţia de brânzeturi. În zona alpină franceză se amestecă Comté (brânză de vacă, având gust uşor dulceag), Beaufort (este tot o brânză de vacă, dar cu gust mai accentuat şi cu o consistenţă moale, ceea ce o face ideală pentru fondue) şi Emmental. În Elveţia, ţara în care fondue este considerat a fi preparat naţional, tipic este moitié – moitié (ceea ce s-ar putea traduce prin jumătate – jumătate), un amestec de brânză Gruyère şi Fribourg. În general, mai întâi se pregăteşte vasul pentru fondue (pereţii vasului se ung cu usturoi), se pune brânza puţin câte puţin, astfel încât să se topească foarte bine în vinul alb, iar apoi se adaugă făină (sau amidon, pentru a îngroşa compoziţia) şi condimente (cimbru, nucşoară, măghiran, piper). Vinul trebuie să fie unul sec, cu un buchet plin, suficient de maturat. Se lasă vasul pe foc până când brânza se topeşte uşor, fără să se ardă însă.

Se folosesc furculiţe speciale, cu mânerul foarte lung, în care se înfig bucăţele de pâine (important este ca acestea să aibă şi coajă), carne de pui, şuncă, dar şi legume. Eticheta cere ca bucăţelele să fie înmuiate o singură dată în vas, aşezate apoi pe farfurie şi mâncate cu o altă furculiţă. Alături se pot pune cartofi copţi şi salate verzi.

Bineînţeles că nu trebuie să lipsească un pahar cu vin alb sau poate mai multe, căci dacă unul dintre meseni scapă bucăţica de pâine în vas trebuie să dea de băut prietenilor. Aceasta este regula. La sfârşit, pe fundul vasului se formează o crustă de brânză, pe care muntenii obişnuiesc să o numească „la religieuse” („măicuţa”). Este considerată o adevărată delicatesă, un mod foarte delicios de a încheia masa. Sau poate cei care nu s-au săturat încă pot încerca o altă specialitate din Alpi, „la raclette”, în care o jumătate dintr-o roată de brânză este lăsată să se topească uşor deasupra unei surse de căldură. Se rade cu cuţitul câte o pojghiţă de brânză şi se savurează pe îndelete.

Citeşte mai multe despre:   esenţe tari,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de