ROMANIA CULINARA - CALUI, JUDETUL OLT
Ora trei dupa-amiaza. Dupa indelungi peripetii, iata-ma in sfarsit ajunsa in satul Calui. La numai 35 km de Craiova. Am fost primita cu mult entuziasm de dl primar Constantin Rotaru si de alti oameni ai locului, care s-au aratat dornici sa-mi povesteasca despre traditiile si obiceiurile lor.
De cum intri in Calui descoperi o lume noua. Ai senzatia ca esti intr-un film cu personaje care mai de care mai fermecatoare si mai interesante. Si atunci nu-ti ramane decat sa le asculti povestile si lectiile de viata. Am ales satul Calui dintr-o pura intamplare. Venisem aici manata de dorinta sa aflu cat mai multe lucruri despre bucataria olteneasca si despre bucatele care-i fac cinste. Am descoperit pe langa toate acestea un loc plin de traditie, cu oameni simpli care transforma fiecare zi intr-o adevarata sarbatoare.
POVESTI. L-am rugat pe dl primar sa-mi recomande pe cineva care sa-mi povesteasca mai multe despre ceea ce ma interesa. Nu a stat nici o clipa pe ganduri cand m-a indrumat spre dna Elena Valeria Florescu, acum pensionara, fosta profesoara de biologie. "Traditiile au fost si vor ramane intotdeauna parte din viata noastra. Fara ele ne-am pierde identitatea si am simti ca ratacim fara nici un sens." Acestea au fost cuvintele cu care dna profesoara si-a inceput expozeul. Are 70 de ani. Isi aminteste cu emotie de vremurile de odinioara si despre tot ceea ce inseamna adevarata lume a satului.
"Hore, muzica lautarilor ce rasuna in tot satul, costume populare, sezatori. Foarte putine din toate aceste obiceiuri se mai pastreaza astazi. Parintii si bunicii nostri aveau acel respect pentru simplu si pentru frumos." De bucatarie a fost pasionata intotdeauna. Stie o gramada de retete, unele cu traditie pentru zona Olteniei, invatate de la mama dumneaei. "Desi acum se gaseste tot ce poftesti, imi place sa mananc natural. Mierea de albine, fructele si legumele nu-mi lipsesc niciodata de pe masa."
"Bunica era foarte credincioasa", ne mai spune. "Respecta posturile cu sfintenie. Ba mai mult, avea doua randuri de vase: unele pentru mancarea de post si unele pentru mancarea de dulce."
Sosul de rosii la cuptor sau la test, chiftelele de oua, sarmalele de dovleac, ciorbele de praz acrite cu zeama de varza si corcoduse, puiul cu smantana, carnatii oltenesti sunt specialitatile dnei Elena.
Dna Elena ne arata vechi ustensile de bucatarie din muzeul satului Calui |
Citește pe Antena3.ro
Interlocutoarea noastra povesteste cu verva despre traditiile bucatariei oltenesti |
PREPARATE LA TEST
|
"Testurile" de lut folosite in Oltenia dateaza inca de pe vremea romanilor, despre care se spune ca isi preparau in acest fel placintele pregatite din diverse umpluturi (cu carne, peste, branza si legume). Mai mult decat atat, gospodinele isi stabileau o zi in care faceau testuri pentru tot anul. Aceasta zi denumita simbolic "Ziua testurilor sau Ropotinul testurilor este sarbatorita de femei cu mancare din belsug si multa bautura. Iar testul este stropit cu vin.
|
MANCARE DE PRUNE CU OREZ
|
|