x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Andreea şi perele

0
Autor: Veronica Bectas 07 Oct 2007 - 00:00
Andreea şi perele

Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

RAFINAT - UN DESERT DE NEUITAT


Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

Â

Din bucătăria ingustă şi lungă, răzbătea miros de aer cald, de unde am dedus că se puneau bazele unui preparat copt, şi de scorţişoară, deci... ceva dulce. In bucătărie era Andreea, care se afla in largul ei, pentru că, slăbuţă şi diafană, nu se simţea incorsetată de ingustimea spaţiului. Am continuat să privesc, fără să o deranjez. Am observat pe dulap nişte pere mari, o rădăcină de ghimbir şi borcanul cu miere. Domniţa a spălat şase pere şi a inceput să le taie in lung. Jumătăţile de pere trebuia golite de sămburi. Andreea, intărătată de indărătnicia jumătăţilor de pere, le executa pe rănd, cu mare atenţie, incruntăndu-se la ele. Acum scotea din miezul perelor, aducăndu-le la o grosime de un centimetru! Miezul il punea pe o farfurie şi-l toca mărunt. A terminat şi această operaţie, a uns cu miere interioarele perelor şi le-a lăsat intr-un lighenaş.

Â

Un alt efort. A luat un castron in care a pus brănză de vaci, a ras ghimbir, cinci linguri de miere, nuci măcinate, un praf de sare, scorţişoară şi a inceput a le amesteca vărtos. Aaa, şi-a şters fruntea de sudoare şi, după ce a gustat, mulţumită de parfumul şi omogenitatea compoziţiei, a dat deoparte castronul. A uns tava cu unt. Spectacolul a devenit din ce in ce mai interesant şi palpitant in momentul in care a fost nevoită să scoată jumătăţile de pere. Cu două degeţele de la măna stăngă scotea o jumătate de pară, o scurgea, scuturănd-o de două ori, de mierea şi de zeama lăsate de fruct, strămbăndu-se a silă, de lipiciul mierii, o proptea pe farfurie şi, cu linguriţa, o umplea cu crema de brănză, apoi o aranja căt mai bine in tavă. A repetat acest ritual, fără abatere, pănă la ultima jumătate de pară. Şi-a muşcat uşurel buza de satisfacţie, apoi a ornat cu bucăţele de nucă şi a dat la cuptor, la foc potrivit. A inchis uşa aragazului şi s-a indreptat de şale, răsuflănd uşurată. Atunci a dat ochii cu mine. Am intrebat-o ce face şi, senină, mi-a zis că a pus ceva la cuptor şi că abia aşteaptă să-i spun dacă-mi place. In timp ce ea a dispărut din zonă, ca o boare, am spălat vasele. Măcar cu atăt s-o ajut, nu?! Mirosul dulceag şi parfumat imi stărnea pofte gurmande, ticăloase.

Â

Rezultat aromat. După o jumătate de oră, zăna mirosului divin işi făcu apariţia şi, cu glas dulce, mă invită afară ca să poată scoate tava. Uşa cuptorului eliberă o dogoare parfumată. Tava scoasă ne dezvălui o mulţime de moviliţe aurii, pe care Andreea le pudră cu scorţişoară. Le-am lăsat la răcit şi fiecare ne-am apucat să facem ceva, pentru ca timpul să treacă mai uşor. In sfărşit, s-au răcit şi ne-am pus căte o jumătate de pară, care nu mai avea atitudinea aia războinică şi indărătnică pe care o afişa in măna Andreei cănd le scobea de miez. Aspectul resemnat, turtit de moviliţa de brănză divin mirositoare, te imbia să guşti fără grabă. Mmmm, gust minunat, dulce-acrişor, cu o tentă fină de iute-ciudat, parfum amestecat de pulpă de pară şi scorţişoară. Gustul de nucă, intărit de praful de sare, evidenţia pe cel al brăzei dulci. Minunat! "Vă place?", mă intrebă ea cu glas subţirel. "Eu am creat-o!", zise ea, fără să mai aştepte răspunsul meu. Bine, e foarte bună! Şi ii zic: pot să-i dau numele tău? Inclină capul intr-o parte şi după o găndire rapidă, acceptă.

Â

veronica.bectas@jurnalul.ro

Â

Pere umplute

Ingrediente: 6 buc. pere, 300 gr. brănză de vaci, 5+2 linguri miere, 100 gr nuci măcinate, o jumătate linguriţă ghimbir ras, un praf de sare, scorţişoară pudră, unt pentru uns tava.

Preparare: Se taie in două, pe lung, perele şi se curăţă căsuţa de seminţe, apoi se scobesc pănă rămăn groase de 1 cm, se ung cu miere şi se lasă deoparte. Brănza se bate bine cu 5 linguri de miere, ghimbir, sare, nuci, scorţişoară şi pulpa scoasă de la pere, tocată mărunt, şi se drege de dulce. Jumătăţile de pară se scurg de zeamă şi se umplu cu crema de brănză, se ornează cu miez de nucă şi scorţişoară, apoi se dau la cuptor 30 min. la foc potrivit, in tava unsă cu unt. Se servesc reci, cu sos de vanilie sau frişcă.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   pere,   scorţişoară

 



Mai multe titluri din categorie

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...
Serviciul de email marketing furnizat de