x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Andreea şi perele

0
Autor: Veronica Bectas 07 Oct 2007 - 00:00
Andreea şi perele

Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

RAFINAT - UN DESERT DE NEUITAT


Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

Â

Din bucătăria ingustă şi lungă, răzbătea miros de aer cald, de unde am dedus că se puneau bazele unui preparat copt, şi de scorţişoară, deci... ceva dulce. In bucătărie era Andreea, care se afla in largul ei, pentru că, slăbuţă şi diafană, nu se simţea incorsetată de ingustimea spaţiului. Am continuat să privesc, fără să o deranjez. Am observat pe dulap nişte pere mari, o rădăcină de ghimbir şi borcanul cu miere. Domniţa a spălat şase pere şi a inceput să le taie in lung. Jumătăţile de pere trebuia golite de sămburi. Andreea, intărătată de indărătnicia jumătăţilor de pere, le executa pe rănd, cu mare atenţie, incruntăndu-se la ele. Acum scotea din miezul perelor, aducăndu-le la o grosime de un centimetru! Miezul il punea pe o farfurie şi-l toca mărunt. A terminat şi această operaţie, a uns cu miere interioarele perelor şi le-a lăsat intr-un lighenaş.

Â

Un alt efort. A luat un castron in care a pus brănză de vaci, a ras ghimbir, cinci linguri de miere, nuci măcinate, un praf de sare, scorţişoară şi a inceput a le amesteca vărtos. Aaa, şi-a şters fruntea de sudoare şi, după ce a gustat, mulţumită de parfumul şi omogenitatea compoziţiei, a dat deoparte castronul. A uns tava cu unt. Spectacolul a devenit din ce in ce mai interesant şi palpitant in momentul in care a fost nevoită să scoată jumătăţile de pere. Cu două degeţele de la măna stăngă scotea o jumătate de pară, o scurgea, scuturănd-o de două ori, de mierea şi de zeama lăsate de fruct, strămbăndu-se a silă, de lipiciul mierii, o proptea pe farfurie şi, cu linguriţa, o umplea cu crema de brănză, apoi o aranja căt mai bine in tavă. A repetat acest ritual, fără abatere, pănă la ultima jumătate de pară. Şi-a muşcat uşurel buza de satisfacţie, apoi a ornat cu bucăţele de nucă şi a dat la cuptor, la foc potrivit. A inchis uşa aragazului şi s-a indreptat de şale, răsuflănd uşurată. Atunci a dat ochii cu mine. Am intrebat-o ce face şi, senină, mi-a zis că a pus ceva la cuptor şi că abia aşteaptă să-i spun dacă-mi place. In timp ce ea a dispărut din zonă, ca o boare, am spălat vasele. Măcar cu atăt s-o ajut, nu?! Mirosul dulceag şi parfumat imi stărnea pofte gurmande, ticăloase.

Â

Rezultat aromat. După o jumătate de oră, zăna mirosului divin işi făcu apariţia şi, cu glas dulce, mă invită afară ca să poată scoate tava. Uşa cuptorului eliberă o dogoare parfumată. Tava scoasă ne dezvălui o mulţime de moviliţe aurii, pe care Andreea le pudră cu scorţişoară. Le-am lăsat la răcit şi fiecare ne-am apucat să facem ceva, pentru ca timpul să treacă mai uşor. In sfărşit, s-au răcit şi ne-am pus căte o jumătate de pară, care nu mai avea atitudinea aia războinică şi indărătnică pe care o afişa in măna Andreei cănd le scobea de miez. Aspectul resemnat, turtit de moviliţa de brănză divin mirositoare, te imbia să guşti fără grabă. Mmmm, gust minunat, dulce-acrişor, cu o tentă fină de iute-ciudat, parfum amestecat de pulpă de pară şi scorţişoară. Gustul de nucă, intărit de praful de sare, evidenţia pe cel al brăzei dulci. Minunat! "Vă place?", mă intrebă ea cu glas subţirel. "Eu am creat-o!", zise ea, fără să mai aştepte răspunsul meu. Bine, e foarte bună! Şi ii zic: pot să-i dau numele tău? Inclină capul intr-o parte şi după o găndire rapidă, acceptă.

Â

veronica.bectas@jurnalul.ro

Â

Pere umplute

Ingrediente: 6 buc. pere, 300 gr. brănză de vaci, 5+2 linguri miere, 100 gr nuci măcinate, o jumătate linguriţă ghimbir ras, un praf de sare, scorţişoară pudră, unt pentru uns tava.

Preparare: Se taie in două, pe lung, perele şi se curăţă căsuţa de seminţe, apoi se scobesc pănă rămăn groase de 1 cm, se ung cu miere şi se lasă deoparte. Brănza se bate bine cu 5 linguri de miere, ghimbir, sare, nuci, scorţişoară şi pulpa scoasă de la pere, tocată mărunt, şi se drege de dulce. Jumătăţile de pară se scurg de zeamă şi se umplu cu crema de brănză, se ornează cu miez de nucă şi scorţişoară, apoi se dau la cuptor 30 min. la foc potrivit, in tava unsă cu unt. Se servesc reci, cu sos de vanilie sau frişcă.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   pere,   scorţişoară

 



Mai multe titluri din categorie

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă
Galerie Foto Bijuteriile au capacitatea de a-ți pune în valoare frumusețea și de a-ți schimba în bine starea de spirit. Cu atât mai valabilă este această afirmație atunci când vine vorba despre brățări pietre...

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent
Locuințele moderne necesită sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea trebuie să fie izolate corespunzător, pentru a nu permite pierderea căldurii. În general, optarea pentru sistemele de...

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...
Serviciul de email marketing furnizat de