x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Andreea şi perele

0
Autor: Veronica Bectas 07 Oct 2007 - 00:00
Andreea şi perele

Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

RAFINAT - UN DESERT DE NEUITAT


Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

Â

Din bucătăria ingustă şi lungă, răzbătea miros de aer cald, de unde am dedus că se puneau bazele unui preparat copt, şi de scorţişoară, deci... ceva dulce. In bucătărie era Andreea, care se afla in largul ei, pentru că, slăbuţă şi diafană, nu se simţea incorsetată de ingustimea spaţiului. Am continuat să privesc, fără să o deranjez. Am observat pe dulap nişte pere mari, o rădăcină de ghimbir şi borcanul cu miere. Domniţa a spălat şase pere şi a inceput să le taie in lung. Jumătăţile de pere trebuia golite de sămburi. Andreea, intărătată de indărătnicia jumătăţilor de pere, le executa pe rănd, cu mare atenţie, incruntăndu-se la ele. Acum scotea din miezul perelor, aducăndu-le la o grosime de un centimetru! Miezul il punea pe o farfurie şi-l toca mărunt. A terminat şi această operaţie, a uns cu miere interioarele perelor şi le-a lăsat intr-un lighenaş.

Â

Un alt efort. A luat un castron in care a pus brănză de vaci, a ras ghimbir, cinci linguri de miere, nuci măcinate, un praf de sare, scorţişoară şi a inceput a le amesteca vărtos. Aaa, şi-a şters fruntea de sudoare şi, după ce a gustat, mulţumită de parfumul şi omogenitatea compoziţiei, a dat deoparte castronul. A uns tava cu unt. Spectacolul a devenit din ce in ce mai interesant şi palpitant in momentul in care a fost nevoită să scoată jumătăţile de pere. Cu două degeţele de la măna stăngă scotea o jumătate de pară, o scurgea, scuturănd-o de două ori, de mierea şi de zeama lăsate de fruct, strămbăndu-se a silă, de lipiciul mierii, o proptea pe farfurie şi, cu linguriţa, o umplea cu crema de brănză, apoi o aranja căt mai bine in tavă. A repetat acest ritual, fără abatere, pănă la ultima jumătate de pară. Şi-a muşcat uşurel buza de satisfacţie, apoi a ornat cu bucăţele de nucă şi a dat la cuptor, la foc potrivit. A inchis uşa aragazului şi s-a indreptat de şale, răsuflănd uşurată. Atunci a dat ochii cu mine. Am intrebat-o ce face şi, senină, mi-a zis că a pus ceva la cuptor şi că abia aşteaptă să-i spun dacă-mi place. In timp ce ea a dispărut din zonă, ca o boare, am spălat vasele. Măcar cu atăt s-o ajut, nu?! Mirosul dulceag şi parfumat imi stărnea pofte gurmande, ticăloase.

Â

Rezultat aromat. După o jumătate de oră, zăna mirosului divin işi făcu apariţia şi, cu glas dulce, mă invită afară ca să poată scoate tava. Uşa cuptorului eliberă o dogoare parfumată. Tava scoasă ne dezvălui o mulţime de moviliţe aurii, pe care Andreea le pudră cu scorţişoară. Le-am lăsat la răcit şi fiecare ne-am apucat să facem ceva, pentru ca timpul să treacă mai uşor. In sfărşit, s-au răcit şi ne-am pus căte o jumătate de pară, care nu mai avea atitudinea aia războinică şi indărătnică pe care o afişa in măna Andreei cănd le scobea de miez. Aspectul resemnat, turtit de moviliţa de brănză divin mirositoare, te imbia să guşti fără grabă. Mmmm, gust minunat, dulce-acrişor, cu o tentă fină de iute-ciudat, parfum amestecat de pulpă de pară şi scorţişoară. Gustul de nucă, intărit de praful de sare, evidenţia pe cel al brăzei dulci. Minunat! "Vă place?", mă intrebă ea cu glas subţirel. "Eu am creat-o!", zise ea, fără să mai aştepte răspunsul meu. Bine, e foarte bună! Şi ii zic: pot să-i dau numele tău? Inclină capul intr-o parte şi după o găndire rapidă, acceptă.

Â

veronica.bectas@jurnalul.ro

Â

Pere umplute

Ingrediente: 6 buc. pere, 300 gr. brănză de vaci, 5+2 linguri miere, 100 gr nuci măcinate, o jumătate linguriţă ghimbir ras, un praf de sare, scorţişoară pudră, unt pentru uns tava.

Preparare: Se taie in două, pe lung, perele şi se curăţă căsuţa de seminţe, apoi se scobesc pănă rămăn groase de 1 cm, se ung cu miere şi se lasă deoparte. Brănza se bate bine cu 5 linguri de miere, ghimbir, sare, nuci, scorţişoară şi pulpa scoasă de la pere, tocată mărunt, şi se drege de dulce. Jumătăţile de pară se scurg de zeamă şi se umplu cu crema de brănză, se ornează cu miez de nucă şi scorţişoară, apoi se dau la cuptor 30 min. la foc potrivit, in tava unsă cu unt. Se servesc reci, cu sos de vanilie sau frişcă.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   pere,   scorţişoară

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de