x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Andu găteşte coşuleţe cu legume

Andu găteşte coşuleţe cu legume

21 Aug 2010   •   00:00

Acum câteva zile am primit în dar de la o mătuşă o plasă mare cu jucării. Erau multe lopeţici, greble, forme pentru nisip şi câte altele. Trebuie să recunosc că cel mai mult mi-au plăcut formele ce reprezentau animale, flori, dar şi peşti. Împreună cu verişorii mei greblam nisipul, îl cerneam cu o sită, umpleam formele cu nisip umed şi apoi le răsturnam pe un placaj. Ziceam că sunt prăjituri cu tot felul de umpluturi sau plăcinte: cu brânză, spanac, morcovi, dovlecei sau varză. Joacă, joacă, dar timpul a trecut pe negândite şi ne-a cam luat foamea. Ei... ce-i de făcut acum? Aveam prin frigider tot felul de legume fierte, dar îmi păreau prea singuratice, prea verzi sau prea galbene, prea crude sau prea fierte. Ce mai, parcă îmi era şi milă să le mănânc. Pentru că foamea îmi dădea ghes, chit că nu-mi plăceau mie legumele alea fierte (poftim, am zis-o până la urmă), am hotărât că aş putea să le transform cumva. Doar sunt Bebe Chef şi mă pricep, nu?? Cotrobăind prin frigider, am descoperit un pachet de unt, ceva brânză, nişte rozmarin proaspăt şi aromat. Am luat castronul cu legume şi am plecat spre bucătărie. În drumul meu grăbit m-am ciocnit cu bunica.

Ce cauţi tu singur în bucătărie? Sper că nu aveai de gând să faci vreo prostie! Nu buni, doar că mi-e foame şi verişorilor mei la fel. A, păi dacă-i aşa, ce vrei să gătim? De ce ai tu poftă azi? Păi, zic eu inspirat de formele de abia primite, ce ai zice să facem nişte plăcinţele? Sau... nişte coşuleţe? Hm... Coşuleţe să fie atunci. Am cernut făină, am amestecat-o cu drojdia amestecată cu lapte călduţ, untul topit, am adăugat nişte ouă şi gata aluatul. Am frământat la el de simţeam că-mi ies ochii din orbite exact ca la melcii pe care îi văzusem dimineaţă prin iarbă. Dar ştiam că o să iasă ceva bun, aşa că nu-mi părea rău.

Am întins aluatul, l-am tăiat rondele şi bunica le-a aşezat într-o tavă pentru brioşe. Am zis că pun eu umplutura şi... Umplutura!!! Am uitat s-o facem!!! Am amestecat rapid legumele fierte cu nişte brânză, rozmarin tocat şi ouă. Mi s-a părut că e un pic cam lichidă compoziţia, aşa că am zis să pun şi nişte griş, să fie mai legată. Am luat eu vitejeşte un pachet din dulap şi am turnat cu îngăduinţă în castron. Dar vai... de ce s-a îngălbenit aşa tare grişul, buni? Păi, săracul, ştia că i-ai pus gând rău, aşa că s-a pitit taman în colţul celălalt al dulapului. Doar mălaiul a rămas pe loc, căci se gândea că n-are şanse: ori acum la coşuleţe, ori mai târziu la mămăligă. Tot aia e pentru el.
Am amestecat totul şi am pus crema peste aluat, gândindu-mă la cât de viteaz a fost mălaiul. Bunica a băgat tava în cuptor şi eu am ieşit din nou la joacă. Peste o jumătate de oră am gustat din coşuleţele aromate pline de vitamine şi culoare. Căci mălaiul le-a făcut să fie atât de galbene, că la soare te puteai uita, dar la coşuleţe ba!


Coşuleţe cu legume
● Ingrediente:
500 g făină, 150 ml lapte dulce, 75 g unt, 20 g drojdie, 4 ouă, 60 g mălai, 100 g mazăre, un morcov, o ţelină mică, 300 g brânză de vaci, o lingură cu rozmarin tocat, sare, piper.
● Preparare: Morcovul şi ţelina curăţate de coajă se spală, se fierb în apă cu sare, se scurg şi se taie cubuleţe. Mazărea se fierbe şi se pune lângă restul legumelor. Drojdia se pune la înmuiat în jumătate din laptele dulce călduţ, se amestecă, se adaugă jumătate de linguriţă cu sare, puţin piper şi făină cât să rezulte un aluat curgător. Se lasă se dospească zece minute, se toarnă peste făina cernută, se adaugă untul topit, un ou şi se frământă până rezultă un aluat nelipicios. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se întinde o foaie potrivit de groasă, se decupează rondele şi se aşază într-o formă de brioşe unsă cu unt sau presărată cu făină. Într-un bol se amestecă brânza de vaci cu legumele fierte, rozmarinul tocat, ouăle rămase, mălaiul, sare şi piper. Se pune umplutură peste aluat, se introduce tava în cuptorul încins şi se coc la foc mediu până ce aluatul devine auriu.

Sfat de la Bebe Chef: dacă nu-ţi place rozmarinul, poţi să-l înlocuieşti fără probleme cu mărar sau pătrunjel. Şi dacă mă gândesc bine, la umplutură ai mai putea adăuga şi nişte ceapă verde. Asta doar dacă nu ai vreo întâlnire cu vreun vecin sau vreo vecină, colegi de joacă.

×
Subiecte în articol: bebe chef