Nu va mai ganditi la fructe doar ca la un desert! Ele sunt la fel de apetisante si in alte combinatii.
Daca pana acum v-am indulcit cu retete de vara, o data cu venirea toamnei, aroma muraturilor mi-a alungat gandul de la dulciuri. Si chiar daca sunt inconjurata de multe fructe, merele, perele, prunele si gutuile le vad strecurate doar in borcane, printre ardei, castraveti, rosii, morcovi si conopida, asa cum erau puse la murat in copilaria mea. Astazi insa fructele se mureaza si separat, servindu-se alaturi de fripturi reci sau calde.
SFATURI. Pentru conservare, se vor alege fructe sanatoase, proaspete si neatinse de bruma. In unele cazuri ele trebuie oparite. Prin acest procedeu se urmareste pastrarea culorii si inmuierea lor, pentru a se aseza mai bine in borcane. Inainte de a se sigila, borcanele se sterg in partea de sus cu o carpa curata, imbibata in alcool. Sigilarea trebuie facuta cu multa atentie: bucati de celofan gros, pus in doua, udat cu apa rece, apoi se leaga cu sfoara la gura borcanului. Sterilizarea se realizeaza in baie de apa, la o temperatura de 100 grade C, distrugand astfel toate microorganismele. Muraturile din fructe astfel pregatite reusesc intotdeauna si se pastreaza foarte bine, chiar si in camari mai calduroase.
Reteta - Lamaile, altfel
INGREDIENTE: un kg de lamai, 10 bucati nucsoara, 75 g sare, 500 g sare, 500 g zahar, cuisoare, chilli rosu
PREPARERE: Lamaile se tin 24 de ore in apa rece. Se taie apoi rondele. Se sareaza si se lasa asa 12 ore. Se scurge intr-un vas sucul de lamaie, se adauga zaharul si se pune din nou pe foc. Se adauga feliile de lamaie, cuisoarele, nucsoara si chili si se amesteca bine. Se pun intr-un borcan si se lasa la soare timp de 15 zile.
|
DELICIU - Muraturi simple: struguri in otet
INGREDIENTE: un kg struguri ciorchini foarte copti, un pahar cu otet, un pahar cu zahar, un pahar cu apa, o lingurita cu sare
MOD DE PREPARARE: Se amesteca toate ingredientele, se fierbe amestecul, se raceste. Apoi se toarna in borcane. Se pune celofan deasupra, se leaga si se pastreaza la rece.
ENERGIE - Pasta din merisoare (coacaze) de padure
INGREDIENTE: 5 kg coacaze coapte, 3 kg pere, un kg zahar
PREPARARE: Perele se curata de coaja si de samburi, se trec prin masina de tocat si se fierb impreuna cu merisoarele intr-o cratita de 10 l, pana se ingroasa. Se adauga zaharul si se fierbe timp de 30 de minute. Se toarna in borcane.
NATURAL - Prune murate pentru fripturi calde
INGREDIENTE: 3 kg prune, o jumatate de l de otet, 1 l apa, 250 g zahar, o lingurita de scortisoara, 2-3 cuisoare intregi, 10 g sare
PREPARARE: Prunele spalate se asaza in borcane. Otetul, apa si celelalte ingrediente se fierb. Lichidul se toarna clocotit peste fructe. Se leaga cu celofan.
|