x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ardei umpluti cu legume

Ardei umpluti cu legume

07 Sep 2005   •   00:00
Ardei umpluti cu legume
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, cata bogatie in piete! Cate arome si parfumuri! Vinete, ardei, varza, cartofi… Toate te imbie si te atrag. Si cu atatea daruri ale pamantului, cum sa alegi ce sa gatesti?! Eu ma invart prin piata de zeci de ori. Trec pe langa vinete, mi-e pofta de o salata de vinete. Trec pe langa ardei, imi zic in gand ca nu ar fi rau sa fac niste ardei copti. Cartofi? Gandul imi fuge la un ghiveci... Si uite asa, ma plimb printre tarabe si nu ma hotarasc. Taranii ma imbie cu "reclama" pe care o fac legumelor, iar "chemarile" lor nu ma ajuta cu nimic. Doar imi maresc nehotararea.

Zilele trecute, eram tot asa, nehotarata, cand trec prin fata unui restaurant de la marginea pietei si citesc in meniul afisat afara: "Ardei umpluti". In fata ochilor nu am mai vazut decat tarabele pe care erau asezati ardei grasi, rosii si carnosi. Am ales vreo 15 ardei (voiam sa imi mai ramana si cativa pentru salata), cativa morcovi, cateva cepe, un kilogram de rosii, doua radacini de pastarnac. Cand toate au fost cumparate, am dat fuga acasa ca sa pun mai repede mancarea pe foc.

Ardeii i-am facut asa cum stiu eu, umpluti cu legume. Le-am scos grasunilor capacele, i-am curatat de seminte sub un jet puternic de apa rece. Dupa aceea, i-am pus intr-o sita de plastic si i-am lasat sa se scurga. Umplutura am facut-o dintr-un morcov, trei cepe si o radacina de patrunjel. Le-am taiat foarte fin (am folosit un cutit cu lama subtire) si le-am pus la calit in putin unt, ca sa capete o aroma mai deosebita, dar si o culoare mai naturala. Cand ceapa a devenit aurie, am pus deasupra rosiile, pe care mai inainte le-am descojit si le-am taiat cubulete. De obicei le curat si de seminte, trecandu-le printr-o sita de metal. Deasupra lor am presarat un pic de zahar, sare si piper. Apoi, am umplut ardeii cu compozitia astfel obtinuta. Mirosea asa de frumos in casa, incat nu ma gandeam decat la pranzul pe care urma sa-l iau cand vor fi gata. I-am pus repede in cratita, am pus doua linguri de bulion, doua cani de zeama de oase, cateva boabe de piper si gata! Am pus oala pe plita cu capac, sa fiarba inabusit. Cand au fost aproape gata, i-am introdus pentru zece minute la cuptor, sa prinda o crusta aurie.

Cum nu puteam sa mananc singura o asemenea bunatate, am chemat-o si pe vecina mea. A venit cu o portie de ghiveci cu vinete. Tocmai bine, ca inainte sa ma hotarasc asupra ardeilor, aveam in gand tocmai acest fel de mancare. Mai bine pofteam la ceva mai sofisticat… Poate data viitoare! (Matusa Elvira)

POVETE
AROMA. Ceapa care se pune in supe si ciorbe - pentru a imbunatati gustul si aroma preparatului - nu se foloseste cruda. O punem in supa sau ciorba dupa ce am tinut-o 2-3 minute pe flacara sau in apa clocotita.

CARTOFI. Pentru salata de boeuf, cartofii (fierti in coaja) se curata imediat si, asa fierbinti, se taie sub forma de cubulete, care se stropesc cu putin ulei. Astfel, cartofii nu se mai intaresc si devin mai gustosi.

CONGELARE. Carnea ce urmeaza a fi pusa la frigider sau in congelator trebuie curatata de grasime, pentru a evita rancezeala. Se transeaza in portii, separat pentru friptura, tocana, snitel, ciorba etc. si se ambaleaza in pungi de plastic legate foarte bine, pentru a evita luarea de mirosuri de la alte alimente.

CONOPIDA. Pentru ca buchetele de conopida sa nu se sfarame la fiert (in cazul ca am curatat-o de frunze), aceasta trebuie asezata intai intr-o strecuratoare si, astfel, scufundata in apa clocotita.
×
Subiecte în articol: ardei