x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Argentina - Campionatul fripturii

Argentina - Campionatul fripturii

de Cristina Andreea Catana    |    28 Iun 2006   •   00:00
Argentina - Campionatul fripturii

Argentina este sinonima cu Diego Maradona. La fotbal. In ceea ce priveste bucatele, meniul este foarte variat si asta pentru ca bucataria argentiniana a evoluat diferit fata de gastronomia celorlalte tari din America de Sud. Influenta culinara a italienilor si a spaniolilor s-a imbinat cu cea a bastinasilor, rezultand gusturi si arome noi. Un alt aspect important: Argentina este una dintre cele mai mari tari producatoare de grau, fasole, porumb, carne de vita, lapte si soia, din lume. De aceea, aceste produse se regasesc ca ingrediente in majoritatea preparatelor din aceasta tara. Fripturile din carne de vita sunt intalnite atat in meniurile restaurantelor, cat si in dieta zilnica a localnicilor.

SIMBOLURI. Daca spunem mancare argentiniana spunem: "asado", "dulce de leche", "empanadas" si "yerba mate". Sunt cele patru preparate care se gasesc in toate regiunile tarii si care sunt recunoscute ca fiind preparatele traditionale argentiniene. Insa nu lipsesc pastele sau pizza, care au ajuns aici datorita imigrantilor italieni. Desi "yerba mate" este bautura traditionala a argentinienilor, vinul si berea ii fac concurenta. De asemenea, se mai produc si lichioruri cu tot felul de arome: portocale, oua, cirese, cafea.

EMPANADAS

Empanadas
  • INGREDIENTE:
  • un kg faina, un ou, sare, piper, apa, 250 ml "grasa de pella"; umplutura: un kg carne de vita taiata in cuburi de 5 mm grosime, doua cepe mari, maruntite, doua linguri cu boia de ardei, o lingura cu bucati uscate de ardei iute rosu, 500 ml de "grasa de pella", sare, piper.
  • PREPARARE: Intr-un vas, se amesteca faina si sarea. Se pune "grasa de pella", oul, apa si se amesteca bine. Compozitia se scoate pe o suprafata data cu faina si se framanta. Aluatul se lasa 15 minute acoperit cu un servet umezit. Se intinde pana devine subtire si se taie cercuri de 12 cm diametru. Se incalzesc 500 ml de "grasa de pella" intr-un vas pana se lichefiaza. Se adauga ceapa si se caleste. Se ia de pe foc si se adauga carnea, boia de ardei, ardeiul iute, sarea si piperul. Se amesteca bine. Se lasa la racit. In centrul fiecarui cerc de aluat se pun o portie de umplutura si o maslina verde, fara samburi. Marginile aluatului se ung cu putina apa si apoi se pliaza peste umplutura de carne. Empanadas se aranjeaza intr-o tava, pe hartie cerata. Se unge cu albusul de ou si se lasa in cuptor 15-20 minute.
  • GRUPA C
    In Grupa C s-au intalnit unele dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume. Iar cand vine vorba de arta culinara aceste popoare ofera bucate pe gustul tuturor gurmanzilor.

    OLANDA

    Cele mai importante bucate pentru olandezi sunt painea si cartofii, asa cum sugereaza si Vincent Van Gogh in pictura "Mancatorii de cartofi". Din colonii, olandezii au adus foarte multe ingrediente noi, mai ales mirodenii, care au fost foarte repede asimilate in gastronomia autohtona. Mai mult, in meniurile lor se pot gasi bucate din toate colturile lumii.

    COASTA DE FILDES

    Ivorienii sunt atat de legati de bucatele de acasa, incat si-au luat cu ei parintii in Germania, capatandu-si neoficial titlul de cea mai rasfatata echipa. Acestia trebuie sa le pregateasca masa. Didier Drogba, vedeta echipei Coasta de Fildes a declarat ca "Parintii au venit sa ne gateasca si sa aiba grija de noi. Cine putea face asta mai bine decat ei?"

    SERBIA

    Influentata de bucataria turcilor si de cea a grecilor, gastronomia sarba a devenit cu timpul unitara si originala. Cel mai important preparat este painea, care se afla in centrul multor ritualuri traditionale sarbesti.
    ×