x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aristocratul legumelor

Aristocratul legumelor

07 Apr 2005   •   00:00

Primavara este anuntata de aparitia sparanghelului. Este o delicatesa ce poate fi folosita de gospodine in foarte multe compozitii. Iar domnii o pot utiliza pentru a mai prinde putere.



  • de CRISTINA ANDREEA CATANA

  • DIETA. Sparanghelul le este foarte util celor care nu vor sa se ingrase
    Sparanghelul a crescut prima data pe pamantul mediteranean. De aceea, grecii si romanii au fost primii care au descoperit binefacerile acestei legume. Trecerea timpului a facut ca sparanghelul sa fie din ce in ce mai laudat si, atunci cand a plecat spre America, Cristofor Columb l-a luat cu el. Bastinasii l-au primit foarte bine si a ramas si astazi o delicatesa pentru americani. Atunci cand se face referire la sparanghel, se foloseste apelativul "aristocratul legumelor". Grecii si romanii nu apreciau doar valorile nutritive ale sparanghelului, ci erau ferm convinsi ca este si un foarte bun medicament. Aceste pareri au ramas ca niste legende, dar adevarul este ca sparanghelul contine o mare cantitate de vitamine si de minerale. Apare in piete in februarie, dar perioada lui de varf este aprilie si mai.

    SPECII. Sparanghelul poate fi verde sau alb. Prima categorie este foarte raspandita in Statele Unite ale Americii, pe cand cel alb este comun Europei. Acesta creste sub pamant, nepermitand razelor soarelui sa il atinga si de aceea nu produce clorofila necesara pentru a deveni verde. Atunci cand este consumat crud, sparanghelul alb are gust dulceag.

    Inainte de a gati sparanghelul, trebuie sa il spalati in apa rece, sub un jet foarte puternic. Rupeti-i varfurile. Sparanghelul alb, inainte de a fi preparat, trebuie curatat total de pielita. Sparanghelul poate fi servit rece ca si garnitura sau in compozitia oricarui fel de salata. Trebuie sa stiti ca este neaparata nevoie sa pregatiti sparanghelul la maximum trei zile dupa ce l-ati cumparat, pentru ca se strica foarte repede.

    AFRODIZIAC. Forma falica a sparanghelului i-a adus reputatia de afrodiziac puternic, motivul principal pentru care era consumat de locuitorii Imperiului Roman. Puternicul miros produs in urina dupa consumul de sparanghel ii trada pe multi soti infideli, care credeau in puterile ei tainice. In era victoriana, mamele isi instruiau fiicele sa identifice mirosul ei distinct, care este dat de cantitatea mare de sulfur pe care o contine sparanghelul.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie sparanghelul