x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Armenia - Traditia "lavasului"

Armenia - Traditia "lavasului"

de Mara Raducanu    |    05 Iul 2006   •   00:00
Armenia - Traditia "lavasului"
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Cuptoare si vase de lut... Mirosuri si arome de vis... Legume coapte, supe aburinde, pesti afumati si paine… Un spatiu de vis, cu oameni ospitalieri si cu traditii la mare cinste. Ati ghicit sau nu, suntem in Armenia.

Bucataria armeneasca este fara indoiala una cu traditie. Se poate lauda ca fiind una dintre cele mai vechi din Asia si Caucaz, pastrandu-se aproape neschimbata pana in zilele noastre. In orice casa de armean ati poposi, cuptorul si vasele din lut sunt practic nelipsite. In "tonir" - asa cum se spune la cuptor in armeneasca - se pregatesc aproape toate bucatele. Interesant la poporul armean este faptul ca denumirea multor preparate este legata nu de produsele din care sunt facute, ci de vasele in care sunt pregatite. Spre exemplu, "putuc" si " tapac" sunt doua tipuri de vase din lut, dar in acelasi timp si denumiri de supe si de preparate pentru felul doi. Cu ce bucate traditionale se mandresc armenii? In primul rand frigaruile regale - "horovat" asa cum le numesc ei. Pregatite dintr-un amestec de mai multe tipuri de carne (de porc, de vita, de berbec, de pui), pe care gospodinele o lasa mai intai pentru cateva ore la fezandat, fiecare fel in sosul lui (de coniac, de vin sau de otet), frigaruile au devenit un simbol pentru bucataria armenilor. Dupa ce carnea este fezandata suficient, se pun frigaruile pe gratar si se servesc asezonate cu rosii, vinete si ardei copti.

SPECIFIC. Un alt preparat este "dolma" - un fel de sarmale in foi de vita, care se umplu cu carne de oaie, orez, ceapa, sare si piper. Si nu poti sa mananci frigarui regale si sarmale fara sa existe la masa si un al treilea preparat. Si anume "lavasul", adica painea armeneasca. Un fel de lipie lunga, preparata in cuptoare speciale. In multe regiuni s-a pastrat traditia ca toamna sa se coaca paine pentru trei-patru luni. Dupa ce se coc, lipiile se usuca, se asaza una peste cealalta, se invelesc in bumbac si se pastreaza. Nici mai mult, nici mai putin decat... patru luni. Atunci cand au pofta sa manance, este de ajuns s-o stropeasca insa cu putina apa, si painea e la fel de proaspata ca si cum ar fi pregatit-o chiar atunci. Cunoscatorii stiu ca mai lipseste ceva: coniacul armenesc (exista 15 sortimente), pe care este obligatoriu sa-l degustati! Altfel, nici nu va puteti lauda ca ati trecut prin Armenia!

FRIGARUI ARMENESTI

  • INGREDIENTE: doua kg carne de berbec, 9 cepe, o lamaie, doua linguri cu coniac, marar, sare, busuioc, piper, cuisoare, doua linguri cu otet de vin.
  • PREPARARE: Carnea se taie in bucati mai mari si se pune intr-un vas. Se adauga ceapa tocata, lamaia stoarsa, coniacul, sarea, piperul si celelalte mirodenii. Se amesteca bine si se lasa la fezandat timp de sase-opt ore. Se pun pe niste bete speciale si se frig pe carbuni.
  • VINETE UMPLUTE

  • INGREDIENTE: 4 vinete potrivite, 3 cepe, un pahar cu mazare, 4 linguri cu bulion, 100 g unt, 150 g cascaval, 3 oua.
  • PREPARARE: Vinetele se taie in jumatati, se scobesc si se lasa cinci minute in apa clocotita cu sare. Ceapa se caleste in unt, apoi se adauga mazarea fiarta, bulionul si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Se ia de pe foc, se pun ouale fierte, cascavalul ras, se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu vinetele, se asaza intr-o tava unsa cu unt si se dau la cuptor.
  • ×