x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aroma si decor de vis

Aroma si decor de vis

de Cristina Andreea Catana    |    07 Dec 2005   •   00:00
Aroma si decor de vis
GURMANDUL IN BUCATE
In perioada Postului, cele mai multe gospodine incearca sa faca lucruri mai deosebite, pentru a iesi din monotonia cartofilor prajiti, a tocanitelor de ciuperci sau a mai stiu caror alte preparate obisnuite. Si atunci cauta prin cartile de bucate pe care le au la indemana retete cu care sa isi uimeasca familia sau invitatii. Dar gospodina moderna are o viata activa si nu are timp de cine-stie-ce mancaruri pentru care trebuie sa stai ore in sir in bucatarie. De aceea, cauta de fiecare data sa pregatesca preparate rapide, ingenios aranjate pe farfurie si foarte gustoase. Noi ne-am gandit sa le dam o mana de ajutor si am gasit o reteta foarte simpla, dar care il poate impresiona si pe cel mai pretentios gurmand.

RETETA. Pentru a o pregati aveti nevoie de o vanata, doi morcovi, un sfert de telina, 50 g patrunjel, 250 g praz, 3 linguri cu ulei de masline, sare, piper, 50 g migdale, ulei de floarea soarelui. Dupa cum va dati seama, cu mai putin de 10 lei noi puteti realiza un preparat foarte interesant. Nici modul de preparare nu cere mult timp, astfel incat pentru acest aperitiv nu aveti nevoie decat de imaginatie. Vanata se taie pe lungime, in felii de 2-2,5 centimetri, apoi se prajeste in ulei de floarea-soarelui pana devine aurie. Cand este gata, se scoate pe o hartie pergament. Morcovul, prazul si telina se taie julien. Uleiul de masline se incalzeste intr-o tigaie, dupa care se pun legumele si se lasa aproximativ sase minute. Se asezoneaza cu sare si piper. Apoi se pune patrunjelul. Cand sunt gata, se scot intr-o sita si se lasa acolo pana se scurge uleiul. Din feliile de vinete se fac rulouri umplute cu legumele sotate. Se face un sos din busuioc proaspat, ulei de masline, doua rosii, sare si piper. Pentru aceasta se taie rosiile cubulete, busuiocul se toaca foarte marunt, se amesteca apoi cu ulei de masline si cu migdalele prajite intregi.

Pe o tava se asaza in forma de piramida rulourile, dupa care se pun la cuptor. Cand este gata, se decoreaza cu sosul de busuioc, iar deasupra se pune praz taiat subtire si prajit in ulei de floarea-soarelui.

COMBINATII. Acest aperitiv este indicat ori de cate ori vreti sa va rasfatati simturile cu arome puternice, dar in acelasi timp rafinate. Combinatiile pe care vi le propunem sunt inspirate din salatele pe care obisnuim sa le facem, numai ca de data aceasta am ales ca modul in care ingredientele sunt aranjate pe farfurie sa fie altul. Acelasi lucru il putem face cu oricare dintre retetele care ne cad in mana. Nu avem nevoie decat de imaginatie si de cateva cunostinte legate de felul in care gusturile se combina intre ele.

Si daca ne-am apucat sa pregatim ceva deosebit, este necesar sa folosim si vesela, si tacamurile adecvate. Nu ne trebuie tacamuri de argint. Cel mai bine ar fi sa punem alaturi niste tacamuri simple, fara prea multe inflorituri, pentru a putea scoate in evidenta preparatul. Cat despre farfurie, putem folosi una alba, simpla. Daca totusi vrem sa nu dam mesei o nota foarte sobra, putem alege o farfurie cu nuante deschise de verde sau galben. Numai ca trebuie sa alegem un vas uni, pentru ca altfel culorile preparatului se vor estompa si astfel am muncit degeaba sa realizam ceva deosebit.

SANATATE. Fiind un preparat din legume, este si foarte sanatos. Acum, cand nu gasim pe piata foarte multe surse naturale de vitamine, o salata din aceste legume tarzii este potrivita, chiar si pentru cei care sufera de anumite afectiuni. In primul rand, vinetele nu contin grasimi deloc si doar 25 de calorii la 100 de grame. Este o buna sursa de vitamina C, vitaminele K si B6, contine fosfor si magneziu. Nici prazul nu se lasa mai prejos, fiind si el bogat in vitamina C si acid folic. Morcovul si telina sunt si ele doua legume despre care se stie ca ajuta la buna functionare a organismului. Datorita acestor proprietati, a continutului scazut de calorii, faptul ca legumele folosite sunt prajite in tigaie nu constituie o problema pentru cei care tin cura de slabire.

BAUTURA. Daca vrem ca ospatul sa fie complet, nu trebuie sa uitam ca alaturi de acest preparat merge foarte bine un pahar cu vin alb demidulce. In cazul in care bauturile alcoolice va sunt interzise, un nectar de fructe poate completa si el aroma acestui preparat. Este recomandat sa consumati nectar de citrice.

Pentru acest aperitiv, se pot folosi si alte combinatii de legume. Daca vrem sa servim preparatul ca fel de baza, putem folosi o garnitura de orez fiert, paste fainoase de orice fel sau crochete de cartofi. Daca il servim drept garnitura, se potriveste foarte bine cu friptura de porc sau de vita.

MIGDALE
In Evul Mediu, uleiul de migdale era folosit pentru gatit, iluminat, avea proprietati medicinale si era utilizat pentru crearea parfumurilor. De asemenea, din migdale se obtine si lapte, care era folosit in bucataria tarilor asiatice.

BUSUIOC
Busuiocul s-a descoperit pe teritoriile Asiei si Africii, motiv pentru care in aceste parti ale globului este foarte utilizat foarte mult in bucatarie. Romanii credeau ca daca lasi o crenguta de busuioc sub un vas de lut, acesta se va transforma peste noapte intr-un scorpion. Ca si pe la noi, in Italia exista credinta ca busuiocul aduce noroc in dragoste. Fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si afla ursitul. Astazi este cultivat pe toate continentele.

Pe langa aromatizarea mancarurilor, i s-au descoperit si alte intrebuintari, mai ales in industria cosmetica si in cea farmaceutica.

RETETE GEMENE

Vinete umplute

Ingrediente: doua vinete mari, 5 linguri cu ulei, sare, piper, 300 g carne tocata, un catel de usturoi, 250 g pulpa de rosii, nucsoara rasa, 125 g branza de oaie

Preparare: Se spala vinetele si se taie rondele. Se incinge uleiul si se prajesc, se sareaza si se pipereaza. In uleiul ramas se caleste carnea tocata, la care se adauga usturoiul zdrobit. Se toarna deasupra rosiile si se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper. Jumatate din vinete se asaza pe fundul unei forme de budinca, apoi urmeaza carnea tocata si deasupra restul de vinete. Se presara bucatele de branza si se baga la cuptor. Se servesc fierbinti.

Vinete speciale

Ingrediente: 150 g carne de porc, o felie subtire de franzela, un ou, piper, sare, ceapa, 4 vinete, 250 ml suc de rosii, 25 g faina, 3-4 catei de usturoi, o lingurita ceapa, patrunjel, telina, ulei.

Preparare: Carnea, franzela inmuiata si ceapa taiata marunt si calita se trec prin masina de tocat. Se adauga oul crud, faina, sare, piper, telina si patrunjel. Vinetelor necuratate de coaja li se taie un capacel in locul unde este codita, li se scoate miezul cu rondeaua, ca marginile sa ramana de 1 cm grosime. Apoi se sareaza pe dinauntru, se lasa 30 minute, se spala bine, se storc putin si se umplu cu tocatura. Se asaza intr-o cratita cu 4-5 linguri cu ulei si ceapa rasa, se prajesc, apoi se sting cu sucul de rosii si apa. Se fierb acoperite la cuptor. Cand sunt fierte, se freaca faina cu doua linguri cu apa rece, se amesteca si cu sosul. Se presara usturoi si patrunjel.
×
Subiecte în articol: sare ulei piper vinete