x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aroma unui mister negru

Aroma unui mister negru

de Mara Raducanu    |    14 Iun 2006   •   00:00

GARGANTUA LA CAFENEA
Mai dulce, mai tare, mai amara sau mai aromata, dupa gustul fiecaruia, cafeaua place tuturor. Tot rotind intre degete ceasca plina cu "zeama neagra" aburinda, nu ma pot abtine sa nu ma intreb ce insemnatate are cafeaua pentru celelalte popoare.
GARGANTUA LA CAFENEA

Mai dulce, mai tare, mai amara sau mai aromata, dupa gustul fiecaruia, cafeaua place tuturor. Tot rotind intre degete ceasca plina cu "zeama neagra" aburinda, nu ma pot abtine sa nu ma intreb ce insemnatate are cafeaua pentru celelalte popoare.

Pentru a ne "astampara" curiozitatea, va propun sa mergem intr-o calatorie "pe drumul cafelei". Franta, Austria, Brazilia si Grecia iata patru tari in care aceasta "bautura magica" este la mare cinste. Insemnatatea ei pentru aceste popoare, modul in care este preparata, legendele si povestile legate de "nasterea" ei le vom descoperi treptat, treptat, poposind in aceste locuri.

FRANTA

In Franta, "apa neagra" a fost introdusa de comerciantii turci, greci si armeni. Dar oficial, aceasta a fost savurata pentru prima data in 1669, atunci cand ambasadorul Turciei, Soliman Aga, aflat la curtea regelui cu ocazia unei mari receptii, l-a invitat pe Majestatea Sa la o cafea preparata de un turc. Acesta a fost fascinat de gustul "bauturii orientale", cum o numeau parizienii, astfel incat din acea zi de la curtea regelui nu a lipsit sub nici o forma cafeaua.

AUSTRIA

Viena. Cafenele misterioase deschise pana tarziu in noapte, ce devin locuri de intalnire pentru indragostiti. Cafeaua - mai mult tare decat dulce, cu frisca, ciocolata si uneori un praf de chimen - te trezeste pur si simplu la viata! "Kleiner Schwarzer" (o cescuta de cafea neagra), "Grosser Schwarzer" (o ceasca mare de cafea neagra), Kleiner Brauner (o cescuta de cafea cu lapte), Einspänner (cafea neagra cu frisca) - oferte pe masura gusturilor si asteptarilor turistilor de pretutindeni!

BRAZILIA

In legatura cu aparitia cafelei in Brazilia exista si o mica legenda. Se spune ca Francesco de Malo Palheta, locotenent brazilian, a fost numit in functia de ambasador. Pe motiv ca trebuie discutata problema granitelor, acesta a mers in vizita la guvernatorul Guyanei, domnul d’Orvillers. In realitate, scopul era cu totul si cu totul altul. Ambasadorul nu voia decat sa faca rost de cateva seminte de cafea, pentru a le putea planta in Brazilia. Dezvaluindu-i ambasadorului adevaratele sale motive, Francesco a fost refuzat cu fermitate de acesta. Resemnat, inainte de plecare el o invita la o plimbare pe doamna D’Orvillers. Nu putem decat sa presupunem ca ambasadorul brazilian era un barbat chipes si seducator, astfel incat a reusit sa o fascineze pe sotia guvernatorului. Caci, trecand pe langa un arbore de cafea, ea a cules cateva seminte, pe care le-a strecurat in buzunarul ambasadorului. Si astfel a ajuns Brazilia sa planteze arbori de cafea.

GRECIA

"Varis glydis" (o cafea tare si indulcita), "metrios" (pe jumatate tare si mai putin indulcita), "Sketos" (fara zahar) si "glykis vrastos" (indulcita si fiarta), iata doar cateva dintre ofertele pe care le veti gasi daca popositi in Grecia. Aici, cafeaua ocupa, ca si Ouzo (o bautura spirtoasa), un loc de seama in viata de zi cu zi a grecilor. Fie ca se vorbeste despre fotbal, politica sau se joaca cartI, o ceasca de cafea este mai mult decat bine-venita. Insotita, bineinteles, de un pahar cu apa rece! Se bea incet, pastrandu-se o pauza intre fiecare inghititura. Cafeaua greceasca se aseamana atat in ceea ce priveste denumirea, cat si gustul cu cea turceasca. Pana in anul 1974, grecii numeau cafeaua "turkito kaf...", cuvant care mai tarziu a fost inlocuit cu "elleniko kaf...". Preparata la ibric sau frapp... (rece), cafeaua greceasca are un gust de neuitat, ce te indeamna sa o incerci inca si inca o data...

CAFEA BRAZILIANA

  • INGREDIENTE: 50 ml cafea espresso, o lingurita cu zahar, un praf de scortisoara, 20 ml coniac, frisca, coaja rasa de portocala.
  • PREPARARE: Intr-o ceasca de ceramica se amesteca zaharul cu scortisoara. Apoi se adauga 20 ml coniac si se toarna cafeaua espresso. Deasupra se pune frisca amestecata cu coaja de portocala.
  • CAFEA VIENEZA

  • INGREDIENTE: o ciocolata neagra mica, doua cesti cu cafea tare, o ceasca cu frisca, doua lingurite cu zahar, chimen, ciocolata rasa.
  • PREPARARE: Se topeste ciocolata si se adauga treptat cafeaua. Se puna jumatate din cantitatea de frisca si se amesteca. Se adauga zaharul in cesti, dupa care se toarna cafeaua si se orneaza cu chimen, frisca si ciocolata rasa.
  • ×
    Subiecte în articol: cafea cafeaua frisca