x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arta si bucate la Mamaia

Arta si bucate la Mamaia

de Tudor Cires    |    26 Iul 2006   •   00:00
Arta si bucate la Mamaia
GEOGRAFII CULINARE
Iulie 2006, la Mamaia. Turisti gata sa dea banul pe sute de chestii contrafacute, discoteci de-o vara, baruri, hoteluri, lume compacta si molipsitoare - daca vrei sa gusti marea la sfarsit de saptamana, nu trebuie sa uiti sa mimezi buna dispozitie si snobismul. Asta ca sa treci neobservat in multime si sa-ti tihneasca mica vacanta la Pontul Euxin...

In cautarea restaurantului ideal, nici prea-prea, nici foarte-foarte, accesibil ca pret si cu "belvedere" la mare, am intrat in localul deschis vizavi de sediul Radio Vacanta. Ne-a atras acolo nu specificul italian al "locantei" - altminteri, tot turistul stie ca aici se mananca adevarata pizza italiana - cat dorinta de a sta de vorba cu patronul, "muzicianul-bucatar".

MUZICIANUL. Tanase Garciu era ocupat cu niste napolitani care comandasera o masa speciala. "Negocierea" n-a durat insa mult si ne-am regasit pe terasa localului, acompaniati de... vuietul estompat al marii. "Pentru mine, marea e muzica..." Nu e de mirare deci ca pustiul crescut pe malul marii a ales sa urmeze... Conservatorul. Pe care l-a absolvit in 1976. Insa cu trei ani inainte incepuse deja colaborarea cu Orchestra de camera a Radiodifuziunii. E fericit ca, intr-un fel, i se datoreaza infiintarea Filarmonicii din Constanta - "care traieste si azi!" - , dar nu uita sa spuna ca sansa i-a suras si in tara, si in afara ei.

La 19 ani, canta la Berlin, in Orchestra Internationala dirijata de Herbert von Karajan.

"Am fost ales sa fiu viola intai..." - ne spune, marturisindu-ne ca aceasta o considera marea lui reusita artistica. Nu ca anii care au urmat ar fi fost mai putin stralucitori...!

AVENTURA ITALIANA. Cu 24 de ani in urma pleca in Italia. "Cand o usa se inchide, o poarta se deschide!" A cantat la San Carlo, in Napoli, primul teatru liric din lume, unde a cantat si Caruso. "A fost primul meu contract in capitalism!" Apoi, la Bari - unde si locuieste de aproape un sfert de veac - , dar si la Vatican, in fata Papei Ioan Paul al II-lea si a premierului Berlusconi. La Castel del Monte (nume pe care il poarta si orchestra de camera din Bari, al carei initiator si conducator este) a fost admirat de premierul Cosiga si de presedintele Von Weizecker.

ACASA, PE LITORALUL ROMANESC. Cum se face totusi ca pe muzicianul aplaudat de marimile Europei l-am intalnit "la cratita", in Mamaia? "A canta la un instrument este ca si cum ai fi un mare arhitect, chirurg sau... bucatar. Muzica e, mai mult decat arta, o stiinta. Daca ai avut norocul sa canti in fata a 2.000 de spectatori, iti dai seama ca lucrul intr-un restaurant e mult mai usor. Ganditi-va ca, la un moment dat, eu pot face aceasta terasa, toata, sa danseze... Imi petrec tot anul la Bari, in concerte, insa vara vin aici, la Mamaia, unde am descoperit, de 12 ani, un nou fel de a trai. Daca Italia mi-a oferit, intr-o vreme de restriste, posibilitatea de a ma realiza profesional, Romania imi ofera azi posibilitatea de a trai visul de libertate, ca roman. Cand gatesc, sunt liber, asa cum liber mai sunt numai cand cant!"

BUCATARUL. Ne ridicam si trecem in bucatarie, continuand conversatia. Tocmai s-a facut timpul pentru "comanda speciala" a napolitanilor, care trecusera lejer, cat vorbisem, de la "antipasti" la paste napolitane. "Agreez bucataria italiana pentru simplitatea ei si efectul imediat la orice tip de client. In restaurantul meu din Mamaia, orice italian stie ca gaseste un... refugiu. Imi pare rau ca nu mi se cer decat preparate din bucataria italiana. Astept insa momentul cand voi fi solicitat sa le gatesc sarmalute, mititei ori musaca..."

Ma interesez ce anume e important la masa de fiecare zi a italianului. "Cafeaua!", precizeaza gazda mea. "Pentru un italian, cafea inseamna viata. Cafe espresso ristreto! Apoi: spaghete, paste - care trebuie sa fie «al dente», nu moi. Parmigiano. Ketchup-ul este un ingredient care a aparut la foarte mult timp dupa pizza. De altfel, nici un italian adevarat nu mananca cu ketchup. Pizza, la baza, inseamna rosii cu paine si branza. E mancarea de baza a italianului. A fost descoperita la Napoli si a fost prezentata reginei Margherita. Restul e.... fantezie!"

"A canta la un instrument este ca si cum ai fi un mare arhitect, chirurg sau... bucatar. Muzica e, mai mult decat arta, o stiinta " - Tanase Garciu, muzician

CONCERT PENTRU VIOLA SI TIGAIE
S-ar putea spune despre maestrul Tanase Garciu ca foloseste o mana pentru muzica si alta pentru cratita. Altfel, nu stim cum sa apreciem egala pasiune cu care "exerseaza" (si "interpreteaza") atat la viola, cat si la feluritele ustensile din bucatarie. Omul care si-a uimit spectatorii interpretand Vivaldi sau Brahms intre zidurile misteriosului Castel del Monte (cu arhitectura lui octogonala, flancat de opt turnuri de paza cu aceeasi forma - vezi foto) ne-a oferit, in exclusivitate, un spectacol culinar. "R’zaul" sau "Carne alla Lucana" - un fel de mancare specific zonei in care se afla si Bari, si Castel del Monte. Ingrediente: ceapa si rosii taiate mari, oregano, ulei de masline, sare, piper, vin alb sec, apa si, bineinteles, steakuri de carne de vita. "Nu toata lumea are cuptor de pizza, cum am eu aici...", ne spune in timp ce inveleste atent tava cu o folie de aluminiu. Dupa 20 de minute, tava e scoasa din cuptor, descoperita si pusa din nou inauntru pentru trei minute. Inainte de a fi servita, se mai stropeste putin, pentru a o inmuia, iar la masa se aduce cu cartofi copti in coaja. "Am pus pariu cu cineva care manca numai ceafa de porc la gratar ca intr-o zi ii schimb modul de viata. I-am servit o caracatita pe gratar, cu un sos din ulei de masline, zeama de lamaie si usturoi servit intr-o rosie scobita si cartofi copti. Mi-a spus: «Ai invins!». Dar dupa patru zile a cerut din nou ceafa de porc. Insa asta e instinct de conservare!..."

AMICI PER SEMPRE
La intrarea in restaurant, o placa de marmura asociaza doua nume: Tanase Garciu si Adrian Romcescu. Au infiintat impreuna Clubul de suflet al artistilor romani. Si impreuna le canta oaspetilor restaurantului. "Am fost norocos avandu-l prieten. In clubul nostru vin mereu prietenii nostri artisti. Ne simtim bine impreuna si, mai ales, nu discutam politica. In schimb, cantam!"
×