x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Astenia, bat-o vina!

Astenia, bat-o vina!

12 Apr 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU
  • SANATATE / FRUMUSETE
  • O silueta zvelta, un tonus de invidiat… toti visam la asta… mai ales acum cand vremea topurilor si a fustitelor scurte se apropie primejdios. Dar pana atunci mai avem un hop: astenia de primavara, care nu vine niciodata singura, ci cu discipolii ei, stresul si starile acute de disconfort. Acestea sunt mai periculoase primavara decat in orice alta perioada a anului, pentru ca acum organismul este fragil si tinde sa grabeasca trecerea de la un anotimp la altul. Si ca tot vorbiram de invatacei, ar fi perfect ca, o data cu inceperea luptei impotriva proastei dispozitii, sa va faceti un aliat de nadejde din gandirea pozitiva. Sa mentinem organismul la parametri maximi nu e prea dificil, dar trebuie sa tinem cont si de o dieta echilibrata si de o mentalitate de invingator.

    STRESUL SANATATII. Nu degeaba incercam cu tot ce ne sta in putere sa invingem stresul. Hormonii eliberati in organism cand suntem stresati slabesc sistemul imunitar, afecteaza memoria si maresc chiar si depozitele de grasime. Si uite asa descoperim si noi cauza pentru care uneori nu avem loc in autobuze. Asa ca luati aminte data viitoare si, daca mai primiti reclamatii, ripostati cu un: "Ce vrei, domne, da-te tu mai incolo, ca eu sunt stresat!". Dincolo de asta, apelati la o varietate cat mai mare de alimente. Este chiar indicat ca in perioada aceasta sa evitam monotonia in frigider sau dietele drastice de slabire si sa consumam cate putin din toate. Iar un inceput promitator este ciocolata, ale carei substante cresc dopamina si adrenalina din organism, ducand la o energizare aproape instantanee a acestuia.

    Pentru combaterea starilor depresive mai usoare, banana si avocado fac minuni. Ele contin mult magneziu si vitamina B, care se pare ca ajuta la relaxarea tensiunilor intramusculare. Iar daca simtiti ca nu va mai puteti concentra si starea proasta pune stapanire pe dumneavoastra, beti cat mai mult suc de portocale. Revigoreaza tonusul si reduce riscul depresiilor.

    FORTE PROASPETE. Starea noastra psihica sau emotionala se reflecta cu o precizie necrutatoare in felul cum aratam. Cand ne este rau sau ne simtim pur si simplu tristi, organismul face eforturi pentru a se proteja. Cu cat trupul e mai contractat de eforturile noastre constientizate sau nu, cu atat si psihicul este angrenat in multiplele incercari de mentinere pe linia de plutire. Asa ca, usor-usor, moralul scade, iar parerea despre propria persoana devine mai proasta. Astenia si starile depresive se pot inlatura prin exercitiu fizic si foarta multa incredere si optimism. Alegeti activitati fizice care sa va oblige sa incercati sa va depasiti limitele! Antrenamentele in aer liber stimuleaza circulatia sangelui si alimenteaza creierul cu oxigen. Asa ajungeti la o gandire mai limpede si mai rapida. De multe ori starea proasta a organismului se combate si cu un somn bun. Dormiti cat de mult simtiti nevoia, iar inainte de culcare beti o cana cu ceai de musetel. Veti avea un somn linistit, iar organismul se va reface ceva mai repede dupa o noapte de odihna binemeritata. Si orice ati face in timpul zilei, gasiti-va timp si pentru propria persoana. Cateva minute in mijlocul naturii sau o jumatate de ora petrecuta cu prietenii pot face minuni pentru psihicul dumneavoastra!

    SHAKE DE FRUCTE
    Nimic nu este mai sanatos decat un shake natural preparat in casa. Alegeti trei portocale frumoase si trei lamai. Radeti apoi lamaile si stoarceti-le in storcator alaturi de portocalele decojite. Puneti amestecul deoparte, acoperit cu un capac, iar intre timp decojiti trei banane si pasati-le. Amestecati pasta de banane cu 200 ml lapte si 100 ml iaurt. La final adaugati si sucul de portocale si lamai si omogenizati bine. Este un energizant perfect pentru zilele obositoare.

    ×