Turistii care vin la noi din spatiul mediteranean sunt invatati sa manance foarte mult peste de mare. Mai ales ca este un preparat care poate fi mancat oriunde, oricat si oricum - la gratar, crud, gatit.
|
Pentru ca are foarte mult iod, carnea de peste este mai sanatoasa decat carnea de pui. Sunt foarte multi care nu stiu ca de la peste capul are cele mai multe vitamine si gelatina. Parerea mea este ca aceia care il pot manca fac foarte bine. De exemplu, sunt cateva restaurante in lume unde ospatarul vine cu o presa langa client. Se ia pestele (homar, langusta), care a fost in prealabil gatit la bucatarie, si se taie in fata clientului. Oasele si pielea pestelui intra in presa, care este ca un storcator de fructe. Toata acea zeama este strecurata, se incalzeste, se adauga un pic de sare, piper si se pune peste peste. Este un sos natural si foarte sanatos, dar oamenii nu stiu asta. Nu se foloseste mai mult de doua linguri, are un aspect foarte frumos. Se poate stoarce orice peste care are coaja, din fructe de mare. Asta se face in hotelurile de doua-trei stele. Aici, in Romania, Marea Neagra nu ofera foarte multe sortimente de peste. Avem morun, avem fitofag⦠Este bun, dar nu la fel ca in Marea Mediteraneana. Aici nici nu este lumea obisnuita sa manance peste. Si asta se intampla pentru ca produsele care vin de afara sunt foarte scumpe. Costa vama, avionul sau tirul, si toate astea aduc un surplus de 30% la valoarea totala a marfii. Sunt cateva restaurante in Bucuresti de la care merita sa comanzi peste. Principala problema este ca nu toti lucreaza cu peste proaspat. Daca un turist intreaba un ospatar din Grecia daca pestele pe care il serveste este proaspat, se considera o jignire la adresa localului. In Romania este obligatoriu sa pui aceasta intrebare. Eu, daca vreau sa mananc la restaurant peste, il pun pe ospatar sa mi-l arate mai inainte. Cum isi da seama un client de restaurant daca pestele este proaspat? Ochii trebuie sa fie ca un diamant, sa aiba luciu. Urechile trebuie sa aiba culoarea rosie, iar carnea trebuie sa fie tare. Luciul solzilor trebuie sa fie ca o oglinda, argintiu.
Citește pe Antena3.ro