x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Atunci când în bucătărie aromele se împletesc

0
Autor: Simona Chiriac 09 Iul 2009 - 00:00
Atunci când în bucătărie aromele se împletesc
Vezi galeria foto

O fâşie îngustă de pământ, strecurată între Anzi şi Oceanul Pacific. Chile, o ţară care întâlneşte toate contrastele: briza oceanului, deşert, fiorduri, vulcani, gheţari. În nord, acolo unde se întinde deşertul Atacama, se află Valle de la Luna (Valea Lunii).



Frământat de torentele şi vânturile de demult, ţinutul s-a transformat într-o copie fidelă a suprafeţei selenare. Lacuri acum secate, acoperite cu un strat de cristale albe de sare. Stânci răsucite în fel şi chip, roci ce-şi schimbă culoarea o dată cu răsăritul sau apusul soarelui, devenind albastre, verzi sau roşii. Turiştii spun că cel mai frumos este să vii aici în nopţile cu lună plină, atunci când Luna de deasupra se oglindeşte în Luna de jos, de pe pământ. Iar undeva, între ele, se află oamenii.

Cu cât cobori către sud, peisajul se schimbă, făcând loc vegetaţiei, pădurilor, lacurilor şi insulelor, tot mai aproape de Antarctica. De altfel, Chile este considerată a fi cea mai lungă ţară din lume (de la nord la sud având nu mai puţin de 4.200 kilometri).

Varietate culinară
Varietatea geografică este evidentă şi în caracteristicile bucătăriei chiliene. Vietăţile marine, legumele, carnea de vită şi fructele sunt principalele ingrediente ce se regăsesc în preparate tradiţionale precum cazuela, empanada, humitas sau curanto. Influenţe spaniole, germane, italiene, franceze, dar şi orientale. De pe plantaţiile din regiunea Arica se obţin măslinele Azapa, considerate a fi la fel de gustoase precum cele greceşti. Porumbul (choclo), moştenire a vechilor civilizaţii mayaşă şi aztecă, este alimentul de bază al unei populaţii indigene - Mapuche - creatorii unor mituri şi legende fabuloase. Chirimoya şi lucuma sunt două fructe mai puţin cunoscute, dar care merită gustate.  

Pollo Escabechado (Pui marinat) este o reţetă, foarte populară, care se prepară din două kilograme de carne de pui prăjită, două cepe şi doi morcovi feliaţi, 6 boabe de piper, o frunză de dafin, o jumătate de cană cu oţet din vin, sare şi ulei. Într-o tigaie se pun toate ingredientele şi se lasă la foc mic, aproximativ 90 de minute. După ce se răceşte, se pune carnea pe un platou, iar de jur împrejur se aşază legumele. Se strecoară supa, se îndepărtează uleiul de la suprafaţă şi se toarnă peste pui. Se lasă în frigider până când lichidul se încheagă şi se transformă în aspic. Se serveşte cu frunze de salată, felii de roşii, mazăre, fasole sau inimi de anghinare.

Supă rece de avocado
Ingrediente: două bucăţi mari de avocado, două căni cu supă de pui, două căni cu lapte rece, suc de lămâie, două linguri cu coriandru verde tocat, o roşie fără coajă şi seminţe, tăiată cubuleţe, piper cayenne, piper negru măcinat, sare.

Preparare: Într-un blender se mi­xează miezul de avocado împreună cu supa de pui. Se toarnă lapte cât să se obţină o supă mai groasă. Se adaugă sucul de lămâie (cam o lingură şi jumătate), apoi piperul cayenne şi cel negru, sarea. Se toarnă supa în boluri şi se decorează cu coriandru şi cubuleţe de roşii. Se serveşte imediat ca să nu-şi schimbe culoare. Este ideală în zilele călduroase, având un efect răcoritor.

Meringue cu miere
Ingrediente: 6 linguri cu miere, 6 linguri cu vin alb, 4 ouă, o jumătate de cană cu migdale, un vârf de cuţit cu sare.

Preparare: Într-o tigaie se pun pe foc mierea şi vinul, lăsându-le să dea în clocot. Se amestecă foarte des cu o lingură de lemn. Se ţine pe foc până când compoziţia devine de consistenţa siropului. Albuşurile se mixează cu un praf de sare până când se întăresc. Se toarnă în fir subţite siropul peste albuşuri, mixând în continuare. Se pregătesc cupe şi se toarnă crema cu miere. Se decorează cu migdale prăjite şi zdrobite uşor.

Sos de ardei iute
Ingrediente: 24 de ardei iuţi, un căţel de usturoi, o cană cu oţet, trei sferturi de cană cu ulei, o linguriţă cu sare.

Preparare: Ardeii iuţi se curăţă de seminţe şi vinişoare, apoi se taie în fâşii. Se aşază într-un bol şi se toarnă oţetul. Se lasă peste noapte, având grijă să se amestece de câteva ori cu o lingură de lemn. Se strecoară, păstrându-se oţetul. Se mixează ardeii într-un blender împreună cu usturoiul, sarea şi oţetul păstrat (pentru un sos mai puţin picant se va folosi oţet proaspăt). Se mai pune şi uleiul, obţinându-se o compoziţie de consistenţa maionezei. Sosul de ardei iuţi se serveşte cu friptură de porc (Chancho a la Chilena) sau cu preparate pe bază de peşte sau pui.

Citeşte mai multe despre:   două,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...
Serviciul de email marketing furnizat de