x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar “Au plecat olteni la piaţă”

“Au plecat olteni la piaţă”

de Maria Belu-Burtea    |    29 Oct 2008   •   00:00

Ţuica de dude şi prazul au fost ingredientele-vedetă ale Festivalului “Oltenii şi… restul lumii”, eveniment ajuns la cea de-a XIV-a ediţie. Participarea s-a făcut în baza “paşaportului de oltean”, eliberat oricărui doritor la “vama oltenească” de pe podul de peste Olt, document cu valabilitate de 72 de ore. Paşaportul de culoare prăzulie a fost asortat cu legături de praz de Fălcoiu, legumă-simbol a oltenilor. Invitaţii – epigramişti, caricaturişti şi actori – au fost primiţi, după datină, cu pâine şi sare şi s-au lăsat “prinşi” de voia bună a oltenilor.



Bulevardul A.I. Cuza, din Slatina, a fost gazda Târgului Meşterilor Populari, loc prin care s-au perindat mii de turişti şi localnici. Doritorii şi-au cumpărat articole tradiţionale, dar la mare căutare au fost kitschurile. La fel de aglomerată a fost şi zona de la Fântâna Speranţei, unde s-a amplasat scena pe care au urcat tarafuri vestite din zonă. În timp ce vizitatorii se ospătau cu mici şi pastramă, stropite din belşug cu must şi bere, “petrecerile cu lăutari” i-au… încântat.

Deliciu oltenesc

Şi pentru că Oltenia este campioana absolută a fierturilor de verdeţuri, a prazului – ca simbol –, a zarzavaturilor şi a leuşteanului, am aflat pentru dumneavoastră reţeta unei delicioase ciorbe de praz pe care v-o oferim spre încercare. Se ia 1,5 kg de praz, se spală, se curăţă, se taie şi se căleşte în tigaie. Un morcov şi o albitură, se curăţă, se spală şi se toacă mărunt şi se pune peste praz la călit. Se stinge cu apă şi se lasă la fiert. Separat, în puţin ulei să căleşte făina şi se stinge cu 3 roşii spălate, curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe. Se dă un clocot şi se toarnă peste prazul din oală. Când zarzavatul este aproape fiert se adaugă cam 100 g de fidea şi se mai fierbe aproximativ 20 de minute. Separat se dă în clocot zeama de varză, iar când este fiartă se toarnă peste legume. Se potriveşte gustul de sare şi se adaugă verdeaţă din belşug.

“După cum vă spuneam, la olteni, zemurile de buruieni sunt un fetiş cu multiple înfăţişări”
Radu Anton Roman (Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, 2001)

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival