x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bautura cu istorie

Bautura cu istorie

de Francisca M. Catana    |    26 Iul 2006   •   00:00
Bautura cu istorie
BARUL CASEI
Vara aceasta, unii dintre noi am ales sa ne petrecem concediile de odihna pe litoralul Marii Negre. Aici, fie ca incercam sa construim regate de nisip, ca inotam in mare sau lenevim fericiti pe sezlong, toti incercam sa ne protejam de soarele arzator prin diferite trucuri: palarii de paie, lotiuni protectoare pentru corp sau sucuri racoritoarte. Culorile vii ale costumelor de baie insufletesc plajele, iar simfonia marii creeaza o atmosfera de vis.

SFAT. Echipa sanitara, care si-a instalat cortul la marginea plajei, m-a sfatuit sa renunt la apa minerala sau la sucurile carbogazoase, in favoarea unor racoritoare naturale. Cum in departare se auzea glasul gros al unor bragagii care strigau puternic "Ia braga, neamule!", am ales atunci sa imi potolesc setea si sa-mi racoresc organismul cu un pahar cu braga. Aceasta este o bautura racoritoare care se obtine din cereale fierte si fermentate. Meiul, porumbul sau secara - fiecare in parte sau impreuna - pot fi ingredientele acestei bauturi. La fel de buna este si braga preparata din bucatele din paine fermentate in apa. Bautura are un aspect tulbure si un gust dulce sau acrisor, in functie de perioada de fermentatie. Este raspandita cu deosebire prin partile de sud-est ale tarii. Braga are un grad foarte scazut de alcool si contine o cantitate considerabila de substante hranitoare. Pentru o conservare cat mai indelungata, in braga se adauga putina zaharina sau acid salicilic. Dupa gustul fiecaruia, braga se poate servi si cu lamaie.

VECHI. Astazi, braga este o bautura despre care multi tineri nu au auzit. Inainte, albanezii si armenii vindeau braga alaturi de alvita si pe strazile vechiului Bucuresti. Era de asemenea foarte raspandita pe plajele Marii Negre. Azi, putine sunt locurile in care se mai comercializeaza aceasta bautura. De cativa ani, ea a reaparut pe Litoral, unde se vinde in sezonul estival.

Braga

Ingrediente: 35 kilograme de mei sfaramat, 375 litri de apa potabila.

Preparare: Braga se obtine cu ajutorul unui rezervor cilindric, fabricat din inox, prevazut cu serpentina interioara de incalzire si cu agitator mecanic. Se introduc in acest cilindru meiul si apa potabila si se fierb trei ore, dupa care se lasa in repaos o ora. Se adauga o alta cantitate de apa potabila, pentru compensarea apei evaporate si se mai fierbe 10 ore. Dupa cea de a doua fierbere, amestecul se raceste complet. Masa vascoasa racita se combina cu apa si se lasa la fermentat 8 ore. Se mai adauga o cantitate de apa potabila, se strecoara apoi prin sita, pentru retinerea impuritatilor vegetale provenite din mei. Dupa filtrare se obtine braga proaspata si dulce.

×
Subiecte în articol: braga