x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bautura de razboi

Bautura de razboi

de Veronica Guzun    |    10 Aug 2005   •   00:00
Bautura de razboi
BARUL CASEI
Ne-am obisnuit sa credem ca Italia este tara cu bauturi fine, pline de sarm si de eleganta. Aceasta parere nu este in totalitate gresita, daca e sa ne gandin cel putin la Rieslingul Italian. Totusi, italienii au o bautura care ar putea cu usurinta sa concureze la tarie si la "masculinitate" cu votca ruseasca sau cu whisky-ul irlandez. Asemeni celor doua licori, Grappa este o bautura distilata. Semintele si coaja ramasa de la struguri, dupa ce li s-a stors mustul, nu se arunca, nici in Italia si nici la noi, in Romania. Tescovina italiana se numeste Grappa.

MIRACULOS. Am putea spune ca aceasta bautura are multe valente. Pe de o parte, ea este medicament. Se crede ca face adevarate minuni cand vine vorba de dureri de masele, dar asta nu e singura afectiune la care era folosita. Pe vremuri, era considerata un panaceu. Pe de alta parte, asemeni tuturor bauturilor alcoolice, este, pana la un anumit moment - care e bine sa nu fie depasit - , un bun factor de socializare, care iti ridica moralul.

In timpul celor doua razboaie mondiale, soldatii din prima linie purtau la ei si o plosca plina cu licoare amortitoare. Ea le dadea curaj in lupta si functiona ca un "calorifer intern". Mai in gluma, mai in serios, italienii spun ca Grappa e la fel de imprevizibila ca o jungla. Daca esti bine dispus, ea te va bine dispune si mai mult, daca insa esti suparat, deprimarea se va accentua.

INVENTIE. In mod traditional, sticla de Grappa are o forma lunguiata, foarte "aristocrata". Insa aspectul ambalajului nu ar trebui sa insele cumparatorii. Pe vremuri, "tuica italiana" nu era intotdeauna de buna calitate. Aici intervine in poveste o femeie, fiindca, deh!, vorba francezului, "cherchez la femme". In anii ’70, italianca Giannola Nanino s-a casatorit cu patronul unei distilerii. Si, incercand sa salveze afacerea sotului, s-a gandit ca o Grappa facuta ca la carte le va rezolva problema. Ea a propus sotului sa prepare Grappa doar din bostina unui singur soi de struguri. Nu a fost ales un soi la intamplare, ci chiar cel mai bun si cel mai dulce - struguri de Picolit. Din ei se prepara un vin licoros exceptional. Semintele si pielita Picolitului au facut un Grappa foarte aromat, cu un fin gust de miere, care nu si-a pierdut din tarie. Bautura s-a vandut foarte repede, imbunatatind astfel imaginea licorii distilate.

Cocteil Grappa

Ingrediente: 50 ml gin, 50 ml din sucul unui limete, 25 ml Grappa, doua cuburi de gheata, o felie de limeta.
Preparare: Ginul, sucul de limete si Grappa se pun intr-un shaker si se amesteca bine. Cuburile de gheata se zdrobesc si se pun intr-un pahar de whisky. Deasupra se toarna amestecul din shaker. Paharul se orneaza cu o felie de limeta. Se bea dintr-o inghititura.

Grappatini

Ingrediente: 50 ml votca, 10 ml suc de limete, 15 ml Grappa, cuburi de gheata, struguri rosii.
preparare: Intr-un shaker se pun votca, sucul de limete, Grappa si cuburile de gheata. Se amesteca bine. Se toarna intr-un pahar de whisky si se orneaza cu boabe de struguri rosii. Se bea dintr-o inghititura.
×
Subiecte în articol: grappa