x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bijuterii culinare

Bijuterii culinare

de Max Gourmet    |    22 Noi 2006   •   00:00
Bijuterii culinare
CRONICA DE RESTAURANT
Nu am prejudecati in privinta localurilor de cartier si nici a celor de cinci stele, chiar daca gustul meu sta intre extreme, fiind din acest punct de vedere al unui consumator de duminica.

Din cand in cand insa, gustul are nevoie de exercitiu si, ca in varii domenii, recurgem la profesori. Restaurantul Casa Vernescu face parte dintr-o retea de scoli neoficiale, unde arta culinara se invata la nivel academic.

Un chef, care i-a servit pe Robert de Niro si pe Madonna si care a facut show-uri culinare pentru Clinton si Mitterand, a transformat in ultimii ani bucataria din fostul palat de pe Podul Mogosoaiei nu numai intr-o scoala a gustului, ci si intr-un simbol al gurmanderiei. Joseph Haddad - pe care l-am vazut in salonul principal schimband replici conviviale — ne propune asadar un meniu international rafinat, avand la baza retetarul francez. La o masa retrasa, de unde puteam vedea atat pictura plafoanelor, asezate pe coloane clasice - opera a lui G.D. Mirea - , cat si travaliul chelnerilor, am primit, din partea bucatarului, antreul: "Paté de foie gras de gasca cu foite de kiwi si sos de physalis", adevarata bijuterie culinara.

RAFINAMENT SI BUN-GUST

Dintre "gustarile calde" am ales "Momite sotate", preparat care a adus pe farfurie, pe langa cunoscutele organe glandulare, rosii cherry confiate, ierburi aromate si coaja de portocala, cu usturoiul confiat ascuns in sosul acoperit de palaria unei ciuperci prajite.

Specialitatea sefului bucatar, "Supa de coada de vitel", m-a familiarizat cu o fiertura de carne, legume, usturoi si condimente, intr-un bol acoperit cu mulajul de aluat menit sa-i pastreze aromele. De mare rafinament mi-a parut prepelita umpluta cu ciuperci si ficat de gasca, garnisita cu piure de cartofi, boabe de struguri "filetate" si sos aromat cu coniac.

Desertul, o opera devenita clasica, ne-a permis vizionarea spectacolului "CrÃşpe Suzette", la galerie. Sub ochii nostri au fost pregatite clatitele, conform retetei frantuzesti, cu lichior Marie Brizard si coniac Hennesy; aici, mandarinele fusesera inlocuite cu portocale, dar nu ne-am formalizat pentru ca, nu-i asa?, nu venisem la Casa Vernescu cu un Larousse Gastronomic in mana!

Pe scurt, daca sunteti in zi de leafa si, pe deasupra, seful va premiaza pentru curaj, incercati sa va simtiti bine-ntr-o seara la acest local, gandindu-va ca oricum in Romania mai bine nu se poate…

NOTELE LUI MAX
Casa Vernescu
Calea Victoriei nr. 133
  • Mancare: ■ ■ ■ ■ ■
  • Servire: ■ ■ ■ ■ ■
  • Ambianta: ■ ■ ■ ■ ■
  • Pret: ■ ■ ■ ■
  • De gustibus

    "Fileul de lup-de-mare sotat" se sprijinea in compozitia de pe farfurie pe felioare de vanata si dovlecel la gratar. Maslinele negre, umplute cu jumatati de migdala crocanta, sosul de ulei de masline si busuioc, picurat cu arta, si frunzele de busuioc (aproape diafane, dupa ce au fost trecute prin ulei fierbinte), toate mi-au amintit ca demult, prin locul numit astazi "Casa Vernescu", a trecut si Lev Tolstoi.
  • PRET:36 RON
  • ×