RETETE CU ADRESA
Piperul negru este originar din India, unde mai creste si astazi pe stancile salbatice ale muntilor. Regiunea Kerala este considerata a fi un adevarat centru al cultivarii
piperului din cauza diversitatii sortimentelor descoperite aici. Colonistii hindusi au cumparat piper de la indieni si astfel s-a raspandit dincolo de sudul Asiei. Piperul a fost unul dintre cele mai folosite produse pentru comercializare. Alaturi de ghimber, era folosit ca rata de schimb inca de acum 4.000 de ani.
LITERATURA. Deoarece este un ingredient de baza al bucatariei indiene, piperul este foarte des mentionat in literatura populatiei Tamil, datand din primul pana in al IV-lea secol dupa Hristos. Chiar si in "Mahabharata" se descriu festinuri culinare, unde mancarurile erau asezonate din plin cu piper. Indienii foloseau piperul nu doar pentru a da un gust mai bun preparatelor, ci si pentru vindecarea celor suferinzi.
EUROPA. Pentru europeni, piperul a devenit cu adevarat important in Evul Mediu, cand l-au folosit pentru conservarea carnii si pentru a scapa de mirosul mancarurilor rancede. Insa boabele de piper erau atat de scumpe, incat uneori erau folosite in locul banilor, pentru plata taxelor si a impozitelor.
|
PUI SOTE CU VIN ALB SI PIPER
Ingrediente: un pui, 100 g unt, un pahar cu vin alb,
80 ml zeama de carne, sare, piper.
Preparare: Puiul se taie in patru, se sareaza, se pipereaza si se prajeste in unt, intr-o tigaie acoperita. Copanele se tin un timp mai indelungat. Se scot bucatile de carne, se adauga in tigaie vinul si zeama de carne. Se lasa sa scada la jumatate, se pune restul de unt si se toarna sosul peste bucatile de pui.
FILE DE PORC CU SOS DE PIPER
Ingrediente: un file de porc, 400 g smantana dulce, 100 ml vin alb, piper boabe alb, verde, negru, ulei de masline, sare.
Preparare: Carnea se taie felii subtiri. Intr-o tigaie cu o lingura cu ulei de masline incins, se prajesc feliile 3 minute pe fiecare parte, la foc puternic. Se stinge cu vin alb. Se adauga smantana si piperul alb/verde, se amesteca putin si se sareaza. Se lasa la fiert inca 2-3 minute la foc puternic.
PIPERCHI
Ingrediente: 3 ardei capia rosii, 3 ardei grasi,
3 gogosari, doua cepe rosii, 6 catei usturoi, 6 rosii, 6 oua, 100 ml ulei, 10 g sare, piper, curry, foi de dafin, un ardei iute, 50 g telemea de oaie, un pahar cu iaurt, o legatura de patrunjel si una de telina.
Preparare: Intr-o tigaie, se calesc ceapa si usturoiul taiate marunt in 75 ml ulei condimentat cu curry. Cand incep sa se rumeasca, se adauga ardeii si gogosarii taiati felii subtiri, piperul, ardeiul iute, rosiile descojite si taiate cubulete si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute, amestecandu-se din cand in cand. Se pregateste separat o omleta din oua, branza si iaurt. Se amesteca in permanenta in omleta sa nu prinda crusta si se stinge focul imediat ce incepe sa se prinda. Se amesteca bine compozitia din tigaie cu omleta, se sareaza, se adauga patrunjelul si telina verde. Se amesteca si se stinge focul lasandu-se tigaia cu capacul pe ea inca 10 minute.
|