La Pietroasele, în ţinutul Buzăului, vinul bun, preparatele gustoase şi voia bună au fost punctele-cheie ale unei sărbători ce i-a strâns laolaltă pe viticultorii păstrători ai vechilor tradiţii.
La Pietroasele, în ţinutul Buzăului, vinul bun, preparatele gustoase şi voia bună au fost punctele-cheie ale unei sărbători ce i-a strâns laolaltă pe viticultorii păstrători ai vechilor tradiţii.
Strugurii, culeşi ciorchine cu ciorchine, sunt căraţi în căruţe şi, mai nou, în maşini până în gospodării, loc de unde începe transformarea bobului de strugure în licoarea magică, mândria locuitorilor din zonă. Şi pentru că nu întâmplător regiunea de sub dealul Istriţei este considerată a fi “patria” Tămâioasei, la Pietroasele, într-o zi de duminică (21 septembrie), viticultorii, moştenitori ai străvechilor tradiţii de producere a vinului, s-au adunat pentru a le arăta celor prezenţi că în cramele din regiune se adăpostesc unele dintre cele mai bune vinuri.
Obiceiuri de demult
Organizată de ANTREC Buzău, cu sprijinul Consiliului Judeţean, “Sărbătoarea Tămâioasei”, aflată la prima ediţie, şi-a propus să promoveze vinurile zonei, considerate de specialişti ca fiind vinuri de calitate superioară. Cu această ocazie, ANTREC a lansat Ghidul cramelor de Buzău, în care se regăsesc informaţii despre producătorii din zonă, principalele sortimente de vin, dar şi o succintă iniţiere în procedeul de obţinere a vinului după metode tradiţionale.Pentru că tradiţia rămâne în această zonă deosebit de importantă, patru fete, îmbrăcate în costume populare, au reînviat vechile obiceiuri. Coborând dintr-un car tras de doi boi, ele au “jucat”, călcând în picioare strugurii proaspăt culeşi. Mustul se strângea picătură cu picătură în cofe de lemn, din ce în ce mai mult, pe măsură ce dansul se înteţea. La sfârşit, când s-a strâns şi ultima picătură de licoare, s-a dat startul petrecerii. Cei care şi-au îngăduit o clipă de odihnă, căci culesul este încă în toi, au degustat vinul din butoaiele ce se “lăfăiau” la standurile cramelor participante. La altele, strugurii erau zdrobiţi pe loc, iar mustul era lăsat să curgă domol în ulcele de lut. Membrii juriului, specialişti oenologi, au degustat în orb fiecare sortiment de vin în parte şi au hotărât câştigătorii celor două secţiuni: vinuri albe – Crama La Butoaie, Pietroasele, pentru cel mai bun sortiment de Tămâioasă şi vinuri roşii – Crama Apostol din Năeni, pentru un sortiment excelent de Merlot.
Şi pentru că lângă orice pahar cu vin merge şi o mâncare bună, pensiunile din judeul Buzău au pregătit, special pentru această zi, o sumedenie de preparate, ce au avut ca ingrediente principale vinul, boabele de struguri sau frunzele de viţă-de-vie. Din ce s-au putut înfrupta cei prezenţi la Pietroasele? Fel de fel de fripturi în sos de vin, sărmăluţe fierte în ceaun, aşa cum se făceau odinioară, rulade de carne umplute cu legume sau diverse tocături, pastramă şi cârnaţi de oaie ce merg tocmai bine cu un vin înţepat.
Preparate gustoase
La concursul gastronomic, juriul, dar şi cei prezenţi au fost puşi la grea încercare. Pe mese s-au înşirat zeci de preparate, care mai de care mai îmbietoare. Dintre ele însă, câteva au ademenit simţurile celor care au avut norocul de a le gusta. Puiul cu sos de vin şi şodoul de vin au fost preparatele care au clasat Casa Matei, din localitatea Berca, pe locul III. Pe locul II s-a aflat Casa Dragu, din Bădeni, pentru modul de prezentare a trei produse: sarmale în foi de viţă, cozonac cu stafide şi nuci, plăcintă cu struguri şi brânză. Pensiunea La Butoaie, din Pietroasele, câştigătoarea locului I, s-a evidenţiat pentru cele mai multe preparate pe bază de vin şi struguri: pui la ceaun cu sos de struguri, ceafă în sos de vin, sărmăluţe în foi de viţă, pâinea viticultorului, tartă cu struguri, prăjitură cu vin şi must.Reţete deosebite
La standurile pensiunilor s-au aflat şi câteva reţete inedite. Una dintre ele este “pâinea viticultorului”, care se prepară dintr-un aluat obişnuit de cozonac, în compoziţia căruia se mai adaugă boabe de struguri. Se foloseşte o tavă de copt specială, rotundă şi unsă cu unt, în care se aşază aluatul. Se decorează cu migdale prăjite şi boabe de struguri. Secretul reuşitei acestei reţete este folosirea boabelor de struguri mari cu coaja tare, iar migdalele este necesar să fie prăjite.Citește pe Antena3.ro