RETETA DE VEDETA
Aveam candva un director chitros care nu dadea niciodata de baut. Cand era de Mihail si Gavriil, zicea ca Mihai e nume de familie. Cand se facea de Constantin si Elena, ca un facut, Constantin devenea peste noapte numele mai intai asezat in buletin. Asa ca-l poreclisem toti Gavril Elena! Ofuri de amploaiat...
Dar ca tot veni vorba de facut cinste... "Orice barbat e un bun bucatar!", se exprima axiologic, ca sa zic asa, de cate ori vine vorba, amicul meu Bogdan Serban, dupa ce a dat doua luni la rand de baut. Pai, io l-am pus? Daca-l cheama si Florin si mai e si nascut de Ziua Mondiala a Teatrului?! Dar ia stai putin... Cum asa, orice barbat e un bun bucatar... Sau, "daâ de ce?", cum zice Peter in "Zoo Story"! "De ce?", zice el. "Are motivatie!" Pardon?!
TEORII. "Pai, te-ai intrebat vreodata de ce toti barbatii stiu sa prepare paste? Sau ma rog, aproape toti. Iar aia care nu stiu sunt cei care confirma regula! Oricum, fiecare barbat isi dezvolta, pe masura ce se maturizeaza, pe langa alte calitati, si o reteta personala de paste! Pana la urma, si eu, daca e sa vorbesc cinstit, cel mai bine tot la paste ma pricep. Salata e, ce-i drept, mai la indemana, dar pana la urma aceeasi baza are. Cand un barbat gateste, in general, dar in mod special cand face paste, nu e vorba deloc de mancare. Nicidecum. Pentru ca el nu gateste de foame. Barbatul de foame mananca paine cu mustar! Cand se apuca sa gateasca, e sigur vorba de sex! Cate doamne n-au auzit in seara fatala replica: "Hai pe la mine, gatesc eu"? E ca si cum ai spune: "Urci la mine sa bei o cafea?". Doar ca e ceva mai rafinat!
VIN ACTORII! "Oricum, prima mea «actiune» gastronomica de care imi mai amintesc s-a petrecut in studentie, in casa unei colege", schimba vorba repede. "Eram lihnit de foame. Asa ca am pornit la vanatoare de resturi de mancare prin frigiderul prin care cam batea vantul. Am gasit pana la urma o felie uscata cazuta dupa cutia de paine si-am asortat-o cu urmele de mustar dintr-un borcan rasturnat in frigider. Asa am gatit eu pentru prima data reteta mea secreta, paine uscata cu mustar! De unde, poate, si vorba care umbla prin restaurante, «pititi mustarul, ca vin actorii!»." Dar ia mai stai putin... Parca vorbeam despre altceva!
"A!", face Bogdan cand tocmai ii prindeam piciorul in macazul discutiei. "Daca ma intrebi care e reteta MEA de paste, n-am sa pot sa-ti spun. Nu ca nu vreau. Nu pot. E un «je ne sais quoi», combinat cu un «personal touch»! Cosmopolit, nu?" Parol, sa ma-ngropi, cum zice Veta luâ nenea Iancu!
"Si, apropo de cosmopolitism, cred ca, pe langa atractiile turistice, gastronomia m-a atras cel mai mult in calatorii. Iar din punctul asta de vedere, cel mai mult datorez turneelor facute in toata lumea cu «Danaidele» lui Purcarete. Cel putin in Statele Unite incepusem sa incercam mancarea chiar metodic. A fost un turneu destul de lung, asa ca timpul ne-a permis. Si am luat-o pe cartiere. Mica Italie, China Town. Dar, bineinteles, cu cine altcineva ne-am fi putut noi, romanii, intelege mai bine decat cu... arabii. Erau exact pe gustul nostru. Iar masa la un restaurant cu specific arab cred ca se poate exprima cel mai bine in cuvintele «un lighean de cartofi prajiti si o lopata de carne», atat de mult primeam de mancare. Apoi Parisul..., stridiile... o luna de turneu..." Povesti...
Citește pe Antena3.ro
Bogdan Serban (si Florin) demonstreaza
pe propria-i piele ca reteta este comestibila.
"Papa sau te-mpusc!" |
VOCE SI CHIP
|
Revenirea mea in teatru se datoreaza, paradoxal, muncii in radio. Prin natura profesiei sunt nevoit sa merg la foarte multe evenimente mondene sau culturale. Asa i-am intalnit pe cei cu care, mai tarziu, aveam sa fac in Prometheus "Zoo Story", de Edward Albee, spectacol care de fapt marcheaza revenirea mea pe scena dupa aproape patru ani de absenta. Jucam, cum s-ar zice, cu casa inchisa, asa ca acum satisfactia mea profesionala este dubla: si radioul, si teatrul.
|
SALATA SUNNY DAY
| ||||||
|