x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Brînza bavareză şi aroma Alpilor germanici

0
30 Apr 2008 - 00:00

Despre o ţară care dă lumii numeroase sortimente de brînză se spune că nu poate să moară niciodată. Aşadar, am putea spune că Franţa, Elveţia, Italia şi Germania sînt nemuritoare. Istoria brînzei debutează în Antichitate, în vremea Imperiului Roman, dar abia în Evul Mediu încep să se diversifice sortimentele, ajungînd ca în ziua de astăzi să ne bucurăm de sute de brînzeturi tari, cremoase, dulci, sărate, iuţi, picante, maturate, cu mucegai nobil alb, albastru sau roşu.

Despre o ţară care dă lumii numeroase sortimente de brînză se spune că nu poate să moară niciodată. Aşadar, am putea spune că Franţa, Elveţia, Italia şi Germania sînt nemuritoare. Istoria brînzei debutează în Antichitate, în vremea Imperiului Roman, dar abia în Evul Mediu încep să se diversifice sortimentele, ajungînd ca în ziua de astăzi să ne bucurăm de sute de brînzeturi tari, cremoase, dulci, sărate, iuţi, picante, maturate, cu mucegai nobil alb, albastru sau roşu.

 

 

Esenţe diverse

Despre brînza germană s-a spus că ar împrumuta din reţetele franceze. Însă, între cele 150 de tipuri de brînză, realizate de producătorii germani de-a lungul secolelor, există şi sortimente originale.

 

Brînza Bierkase, un sortiment ce conţine bere, este una dintre ele, reprezentativă pentru regiunea sudică a Germaniei. Făcută din spumă de lapte de vacă şi maturată în bere neagră bavareză, brînza este semi-tare. Pentru a fi mîncată, în mod tradiţional, trebuie înmuiată într-un pahar de bere.

 

 

 

Combinaţii rafinate

Bavaria Blu este un sortiment ori­gi­nal ce a deschis o nouă etapă a brîn­ze­turilor cu mucegai nobil. Inventato­rul său este Bergader Privatkaeserei. Aria de colectare a laptelui este cu­prinsă între Chiemgau şi Bavaria Su­perioară şi împrejurimile Berchtesgaden. Bavaria Blu este prima brînză cu mucegai albastru în interior şi un înveliş fin de mucegai alb. Are un gust unic şi însoţeşte foarte bine mîncărurile calde, putând reprezenta acea notă finală a unui sos îmbietor. Tot Bergader a fost primul care a produs brînza cu mucegai albastru din lapte de vacă, obţinînd astfel sortimentul Bergader Edelpilz. Această brînză îşi începe existenţa în 1927 pe dealurile însorite ale ţinutului bavarez Chiemgau. De atunci şi pînă astăzi reţeta a rămas aceeaşi. Produsul este în totalitate natural, aşa cum demonstrează diferitele nuanţe de mucegai nobil prezent la suprafaţă, care se dezvoltă fără a trece prin nici un proces chimic. Bergader Almkäse este un alt sortiment bavarez, iar Basils Rau­chkäse este o brînză afumată. Un alt tip apreciat de cunoscători este şi Cambozola. Povestea ei a început prin anii ’70, cînd a avut loc un “mariaj” între camembertul franţuzesc şi gorgonzola italiană. Cambazola este mai moale decît celelalte brînzeturi cu mucegai nobil, deoarece are un adaos de smîn­tînă. Este o gustare perfectă după cină, dacă este servită alături de pîine franţuzească, fructe şi nuci. O combinaţie rafinată, despre care se spune că nu dă greş niciodată şi că are... calităţi afrodiziace.






Salată cu brînză, struguri şi nuci

 

Ingrediente: 150 g brînză Bavaria Blu, 100 g rucola, 75 g miez de nucă, 125 g boabe de struguri albi, zeamă de lămîie.

 

Preparare: Se amestecă într-un castron brînza tăiată cubuleţe, frunzele de rucola, nuca tăiată în sferturi şi boabele de stru­guri. Se stropeşte cu zeamă de lămîie şi se lasă la marinat, la rece, 30 de minute înainte de a se servi.

 

 

 

Salată cu brînză

 

Ingrediente: 200 g brînzeturi diverse (Bergarder, Bavaria Blu, Edelpilz, Bier­kase), o salată verde (creaţă), o legătură de frunze de păpădie, 200 g roşii cherry, zeamă de lămîie, o lingură de seminţe de busuioc uscate, o linguri­ţă de oregano uscat, ulei de măsline, două cepe roşii (mari), două ouă fierte.

 

Preparare: Se spală şi se taie salata şi frunzele de păpădie (nu foarte mărunt). Se taie cubuleţe brînzeturile. Se spală şi se taie în jumătăţi roşiile cherry. Se taie julienne ceapa şi ouăle. Se amestecă toate într-un castron. Se presară seminţele de busuioc şi oregano. Se stropeşte cu ulei de măsline şi zeamă de lămîie.

 

 

 

Rulouri de pangasius

 

Ingrediente: 4 fileuri de pangasius,

150 g brînză Bavaria Blu, ulei de măs­line pentru prăjit, două linguri de făină albă, o lămîie, sare, piper; pentru garnitură: un morcov, o salată verde, 10 roşii cherry, o lingură de ulei de măsline, 50 g brînză Bavaria Blu, crutoane de pîine (cubuleţe), sare, piper, zeamă de lămîie.

 

Preparare: Fileurile de pangasius se condimentează, se rulează în ele cîte un bastonaş de brînză Bavaria Blu, după care rulourile se trec prin făină şi se prăjesc în ulei de măsline încins. Cînd s-au rumenit se scot şi se stropesc cu zeamă de lămîie. Pentru garnitură se pregăteşte o salată din morcov tăiat fideluţă, salată verde, roşii cherry tăiate în jumătăţi, brînză Bavaria Blu zdrobită cu furculiţa, crutoane de pîine – toate se condimentează şi se stropesc cu zeamă de lămîie şi ulei de măsline, apoi se amestecă.

 

 


Minitorturi cu cremă de brînză

 

Ingrediente: pentru blat: 3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, o jumătate de lingură de cacao, 3 linguri de apă, praf de copt, sare; pentru cremă: 100 ml frişcă lichidă, sucul şi coaja de la o jumătate de lămîie, 4 linguri de zahăr pudră, 500 g brînză albă cremoasă, 70 ml lichior de lămîie; pentru decor: coajă de lămîie confiată.

 

Preparare: Se bat albuşurile cu zahărul şi apa. Se adaugă gălbe­nu­şurile, fre­cate înainte cu un praf de sare, făina, ca­caua şi praful de copt. Se toar­nă în for­me rotunde, mici, şi se coace. Se bate cu mixerul frişca pînă se întă­reş­te. Separat, restul ingredientelor se ames­tecă energic cu o lingură de lemn pînă se omogenizează, după care se încorporează frişca. Se taie felii din bla­tul de tort şi se pune deasupra un strat din crema de brînză obţinută. Se deco­rea­ză cu coajă de lămîie rasă şi confiată.

Citeşte mai multe despre:   zeama,   mucegai,   brînză,   europa gurmanda,   lămîie,   bavaria,   bavaria blu

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de