Despre o ţară care dă lumii numeroase sortimente de brînză se spune că nu poate să moară niciodată. Aşadar, am putea spune că Franţa, Elveţia, Italia şi Germania sînt nemuritoare. Istoria brînzei debutează în Antichitate, în vremea Imperiului Roman, dar abia în Evul Mediu încep să se diversifice sortimentele, ajungînd ca în ziua de astăzi să ne bucurăm de sute de brînzeturi tari, cremoase, dulci, sărate, iuţi, picante, maturate, cu mucegai nobil alb, albastru sau roşu.
Despre o ţară care dă lumii numeroase sortimente de brînză se spune că nu poate să moară niciodată. Aşadar, am putea spune că Franţa, Elveţia, Italia şi Germania sînt nemuritoare. Istoria brînzei debutează în Antichitate, în vremea Imperiului Roman, dar abia în Evul Mediu încep să se diversifice sortimentele, ajungînd ca în ziua de astăzi să ne bucurăm de sute de brînzeturi tari, cremoase, dulci, sărate, iuţi, picante, maturate, cu mucegai nobil alb, albastru sau roşu.
Esenţe diverse
Despre brînza germană s-a spus că ar împrumuta din reţetele franceze. Însă, între cele 150 de tipuri de brînză, realizate de producătorii germani de-a lungul secolelor, există şi sortimente originale.
Brînza Bierkase, un sortiment ce conţine bere, este una dintre ele, reprezentativă pentru regiunea sudică a Germaniei. Făcută din spumă de lapte de vacă şi maturată în bere neagră bavareză, brînza este semi-tare. Pentru a fi mîncată, în mod tradiţional, trebuie înmuiată într-un pahar de bere.
Combinaţii rafinate
Bavaria
Blu este un sortiment original ce a deschis o nouă etapă a brînzeturilor cu
mucegai nobil. Inventatorul său este Bergader Privatkaeserei. Aria de
colectare a laptelui este cuprinsă între Chiemgau şi Bavaria Superioară şi împrejurimile
Berchtesgaden. Bavaria Blu este prima
brînză cu mucegai albastru în interior şi un înveliş fin de mucegai alb. Are un
gust unic şi însoţeşte foarte bine mîncărurile calde, putând reprezenta acea
notă finală a unui sos îmbietor. Tot Bergader a fost primul care a produs brînza
cu mucegai albastru din lapte de vacă, obţinînd astfel sortimentul Bergader
Edelpilz. Această brînză îşi începe existenţa în 1927 pe dealurile însorite ale
ţinutului bavarez Chiemgau. De atunci şi pînă astăzi reţeta a rămas aceeaşi.
Produsul este în totalitate natural, aşa cum demonstrează diferitele nuanţe de
mucegai nobil prezent la suprafaţă, care se dezvoltă fără a trece prin nici un
proces chimic. Bergader Almkäse este un alt sortiment bavarez, iar Basils
Rauchkäse este o brînză afumată. Un alt tip apreciat de cunoscători este şi
Cambozola. Povestea ei a început prin anii ’70, cînd a avut loc un “mariaj” între
camembertul franţuzesc şi gorgonzola italiană. Cambazola este mai moale decît
celelalte brînzeturi cu mucegai nobil, deoarece are un adaos de smîntînă. Este
o gustare perfectă după cină, dacă este servită alături de pîine franţuzească,
fructe şi nuci. O combinaţie rafinată, despre care se spune că nu dă greş
niciodată şi că are... calităţi afrodiziace.
Salată cu brînză, struguri şi nuci
Ingrediente: 150 g brînză Bavaria Blu, 100 g rucola, 75 g miez de nucă, 125 g boabe de struguri albi, zeamă de lămîie.
Preparare: Se amestecă într-un castron brînza tăiată cubuleţe, frunzele de rucola, nuca tăiată în sferturi şi boabele de struguri. Se stropeşte cu zeamă de lămîie şi se lasă la marinat, la rece, 30 de minute înainte de a se servi.
Salată cu brînză
Ingrediente: 200 g brînzeturi diverse (Bergarder, Bavaria Blu, Edelpilz, Bierkase), o salată verde (creaţă), o legătură de frunze de păpădie, 200 g roşii cherry, zeamă de lămîie, o lingură de seminţe de busuioc uscate, o linguriţă de oregano uscat, ulei de măsline, două cepe roşii (mari), două ouă fierte.
Preparare: Se spală şi se taie salata şi frunzele de păpădie (nu foarte mărunt). Se taie cubuleţe brînzeturile. Se spală şi se taie în jumătăţi roşiile cherry. Se taie julienne ceapa şi ouăle. Se amestecă toate într-un castron. Se presară seminţele de busuioc şi oregano. Se stropeşte cu ulei de măsline şi zeamă de lămîie.
Rulouri de pangasius
Ingrediente: 4 fileuri de pangasius,
150 g brînză Bavaria Blu, ulei de măsline pentru prăjit, două linguri de făină albă, o lămîie, sare, piper; pentru garnitură: un morcov, o salată verde, 10 roşii cherry, o lingură de ulei de măsline, 50 g brînză Bavaria Blu, crutoane de pîine (cubuleţe), sare, piper, zeamă de lămîie.
Preparare: Fileurile de pangasius se condimentează, se rulează în ele cîte un bastonaş de brînză Bavaria Blu, după care rulourile se trec prin făină şi se prăjesc în ulei de măsline încins. Cînd s-au rumenit se scot şi se stropesc cu zeamă de lămîie. Pentru garnitură se pregăteşte o salată din morcov tăiat fideluţă, salată verde, roşii cherry tăiate în jumătăţi, brînză Bavaria Blu zdrobită cu furculiţa, crutoane de pîine – toate se condimentează şi se stropesc cu zeamă de lămîie şi ulei de măsline, apoi se amestecă.
Minitorturi cu cremă de brînză
Ingrediente: pentru blat: 3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, o jumătate de lingură de cacao, 3 linguri de apă, praf de copt, sare; pentru cremă: 100 ml frişcă lichidă, sucul şi coaja de la o jumătate de lămîie, 4 linguri de zahăr pudră, 500 g brînză albă cremoasă, 70 ml lichior de lămîie; pentru decor: coajă de lămîie confiată.
Preparare: Se bat albuşurile cu zahărul şi apa. Se adaugă gălbenuşurile, frecate înainte cu un praf de sare, făina, cacaua şi praful de copt. Se toarnă în forme rotunde, mici, şi se coace. Se bate cu mixerul frişca pînă se întăreşte. Separat, restul ingredientelor se amestecă energic cu o lingură de lemn pînă se omogenizează, după care se încorporează frişca. Se taie felii din blatul de tort şi se pune deasupra un strat din crema de brînză obţinută. Se decorează cu coajă de lămîie rasă şi confiată.