x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatari la tabla

Bucatari la tabla

de Cristina Andreea Catana    |    07 Dec 2005   •   00:00
Bucatari la tabla
REPORTER IN TIGAIE
Bucatarii tineri si cei cu experienta s-au adunat pentru cinci zile la Predeal pentru a invata noi tehnici ale artei culinare si pentru a face schimb de experienta. Cursul a fost tinut de Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, si de Stefan Bercea, maestru in arta culinara.

Cei 14 participanti au fost incantati de initiativa, mai ales ca "lectiile" s-au desfasurat intr-o atmosfera relaxanta. Impartiti intre sala de conferinte si bucatarie, cursantii au avut cinci zile incarcate. Pana si preparatele pe care le-au servit au fost menite sa demonstreze noile tendinte in domeniul gastronomic. Dupa fiecare pranz, elevii s-au strans in sala, unde li s-a explicat ce au mancat si, mai ales, cum au fost alese specialitatile.

TEORIE. Cursurile au inceput cu vizionarea unor fotografii cu preparatele care au fost prezentate la Cupa Kremlin 2005, unde echipa Romaniei a castigat foarte multe premii. Elevii au fost foarte surprinsi de diferitele combinatii facute de bucatarii care au fost acolo. "Fara sa intri in competitie nu faci nimic", le-a spus domnul Burtea, continuand cu ideea ca, daca nu vor merge in strainatate sa vada ce se intampla cu gastronomia altor tari, nu vor putea progresa. "E mare lucru sa vezi pe viu!", l-a completat maestrul Bercea.

Ca sa sustina cat mai bine acest lucru, maestrii nu s-au limitat la teorie, si i-au invitat pe cursanti in bucataria restaurantului unde s-a tinut cursul. Bucatarul de aici, care nu e trecut de 30 de ani, a captat atentia tuturor, chiar si a colegilor sai cu zeci de ani de experienta in bucatarie. Le-a aratat cum se face o salata exotica si cum pot sa o prezinte intr-un mod mult mai atractiv pentru client. Toata lumea se invartea dupa el prin bucatarie, iar cand Ionel Florescu (bucatarul-profesor) a avut nevoie de sprijin, elevii i-au sarit in ajutor.

PRACTICA. Lectiile teoretice au fost imbinate cu demonstratii practice. Cand li s-a explicat cum se fac dressing-urile, din bucatarie au aparut imediat castroane, sticle de ulei, de otet balsamic, sare, piper, un castron mare cu salata verde si alte ingrediente, pe care mai apoi domnul Florescu le-a combinat, dand nastere unor sosuri clasice. Li s-a aratat cursantilor textura pe care trebuie sa o aiba un dressing, care este locul lui in farfurie si, mai ales, cu ce se potriveste. Toata lumea lua notite, iar unde nu intelegeau, intrebau.

SECRETE. Discutiile continuau si la pranz, si la micul dejun. Fiecare voia sa se laude cu preparatele pe care le vor face de Revelion si de Craciun. Unii dintre ei, mai secretosi, s-au multumit sa spuna: "Eu am sa fac ceva deosebit, dar nu va spun ce!". Insistentele colegilor de breasla nu au avut nici un rezultat. Nu ne ramane decat sa mergem la Timisoara, locul de unde era secretosul bucatar, si sa il cautam. Poate asa ne va da reteta adidasilor de porc pane, reteta pe care nu a vrut sa ne-o impartaseasca in ruptul capului.

La sfarsitul cursului, fiecare a primit o diploma si a fost inscris in Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor din Romania. Au plecat acasa cu speranta ca poate intr-o zi si preparatele lor vor fi prezentate la o expozitie mondiala. Primul pas a fost facut.

SALATA DE MUSCHI DE CAPRIOARA

Ingrediente: salata rosie, salata creata, salata verde, muschi de caprioara, ulei de masline, usturoi, sare, piper, dressing de zmeura, fructe de padure.

Preparare: Muschiul de caprioara se taie julien si se prajeste in tigaie. Cand este gata se scoate, iar in uleiul ramas se pun usturoiul taiat lamele, sarea si piperul. Din cele trei tipuri de salata se face un buchet, langa el asezandu-se muschiul de caprioara. Dressingul se pune pe farfurie, langa carne. Se decoreaza cu fructe de padure si se stropeste cu dressing de zmeura.

DRESSING

Ingrediente: zmeura proaspata (sau congelata, daca nu este sezonul), mustar, sare, ulei, zahar.

Preparare: Zmeura se transforma intr-un piure, care se da in clocot cu cateva linguri cu zahar. Cand este gata se ia de pe foc si se lasa la rece. Apoi se adauga mustarul, sarea si uleiul in fir subtire, ca la maioneza. Se amesteca cu telul, pentru ca la mixer se poate albi din cauza turatiei foarte mari.
×
Subiecte în articol: salata