x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucataria condimentelor

Bucataria condimentelor

25 Sep 2004   •   00:00

Citind meniul unui restaurant indian, nu veti intelege poate mare lucru. Multe condimente specifice si denumiri in indiana. Gustul insa este pe intelesul tuturor, delicios.

CRISTINA CATANA

Mancarea indiana este recunoscuta prin faptul ca este foarte condimentata. Cehanamasalla, chimen, chilli, faina galbena, kasoori methi, migdale, ghimbir sunt doar cateva dintre condimentele pe care le puteti gasi in preparatele din bucataria indiana. In schimb, nu veti avea posibilitatea sa gustati carne de vita si de porc. Acestea sunt interzise. Primul din cauza faptului ca vaca este un animal sfant in India, iar al doilea pentru ca este interzis de religia musulmana.

PAINEA. Primul lucru care va sari in ochi intr-un meniu indian este multitudinea de sortimente de paine. Roti este un fel de lipie, care se coace pe cuptor. Kulche este o paine facuta din faina, sare, drojdie si se prajeste in ulei. Pe langa acestea mai exista: chaurasia kathia kebab - paine indiana cu carne de miel, menta, patrunjel si frunze de spanac, kathi kebab - paine indiana subtire, umpluta cu pui, ardei gras, rosii si ceapa invelita in ou, peshwari nan - umpluta cu alune si fructe uscate, mint parantha - paine indiana cu menta, garlic naan - paine indiana cu usturoi. Aceasta este coapta intr-un cuptor special "tandoor", in forma de butoi, facut din lut si lipit cu clei.

CARNEA. Rajivkumas Sharma, chef la restaurantul cu specific indian "Tandoor" spune ca fara acest cuptor nu poate exista bucatarie indiana. Plita cuptorului este folosita pentru carnea de pui si peste. Intotdeauna alaturi de acestea exista legume sau sunt asezonate din plin cu condimente: sesame coated chiken Tikka - piept de pui marinat cu chimen, nucsoara, carmandon, dat prin susan si apoi prajit, murgh saagwala vanar - pui fara os, piure de spanac, aroma de kasoori methi. Inainte de a fi gatita carnea se tine o zi intreaga la marinat cu iaurt, pasta de ginger si pasta de usturoi pentru fragezire.

OREZUL. Garnitura celor mai multe feluri de mancare cu carne este orezul. Exista insa o regula: numai seara. Indienii cred ca orezul este o mancare grea, care te imbie la somn. Se poate consuma simplu sau alaturi de chimen, sofran sau legume. In mod traditional, pentru a manca orez nu ai nevoie de tacamuri, pentru ca se serveste cu mana, insa nu ai sa vezi pe nimeni in restaurantele indiene procedand astfel, obiceiul respectandu-se doar la mesele in familie.

O alta garnitura foarte apreciata de indieni sunt muraturile. De cele mai multe ori se pun la murat fructe de mango, seminte de chimen, lamaie, papaya, chilli verde.

INOVATIE. Notiunea de felul intai nu exista in bucataria indiana veche. Bucatarii din tanara generatie, cum este si Rajivkumas Sharma, au inventat supele. Acestea sunt servite doar in restaurante si de obicei nu contin carne. Supa de ciuperci sau de linte este cea mai ceruta.

Pentru cei care nu mananca deloc carne, exista drept inlocuitor branza. Aceasta se prepara in casa chiar si pentru a fi folosita in restaurant. Cel mai cunoscut sortiment de branza este rasmalai. Este fiarta in aroma de sofran, in sos din condens de lapte cu fistic. Desertul nu este foarte intalnit in bucataria indiana. Exista doar inghetata si preparate pe baza de branza. Unul dintre ele este gulab yammun - branza de casa fiarta cu fistic, calita in ulei si asortata cu sirop de miere.

Bauturile sunt si ele rar intalnite. Cele alcoolice lipsesc cu desavarsire, fiind interzise de religie, celelalte fiind aceleasi din meniul international. Exista o singura bautura specifica: roaafza - apa de trandafiri si suc de lamaie.

Daca sunteti vreodata invitati sa degustati mancarea indiana, nu trebuie sa ezitati, pentru ca bucataria acestei tari inglobeaza arta, cultura si o traditie de mii de ani.
×
Subiecte în articol: gastronomie indiana