|
|
De cand e Dionisie bucatar la Caldarusani? De sapte ani, dar el crede ca stie sa gateasca inca de cand a ramas fara parinti si a trebuit sa ia viata pe cont propriu. A facut scoala de muzica, scoala de ospatari, a pictat icoane pe lemn, totul pana in ziua cand si-a dat lucrurile lumesti de pomana si a plecat la manastire. Acum are 35 de ani si n-a mai fost de 3 ani acasa, la Ploiesti. E ceva inexplicabil, care-l opreste sa iasa dintre zidurile manastirii ridicate de Matei Basarab. Se simte rupt de lumea mirenilor si, de fiecare data cand isi vede rudele sau prietenii, e tulburat de greutatile lor si de neputinta de a-i ajuta altfel decat prin rugaciuni.
Cum gateste? "Inainte de a ma apuca de treaba, dimineata, spun Psalmul 50, care e canonul meu, apoi iau blagoslovenie de la staret sau de la un parinte. Maica Magdalena vine mai devreme, aprinde focul si pregateste zarzavaturile. Eu am spor la gatit. La ora 9 pun varza, la 11 e gata! Nu mi s-a intamplat sa mi se arda mancarea. N-are cum." Ce-i mai umilitor pentru un bucatar? Sa faca mancare nefiarta. Sa-i crantane morcovul intre dinti⦠Dar parintelui staret ii place mancarea lui Dionsie? "Ei, niciodata staretul n-o sa aduca laude, pentru ca e greu sa gatesti dupa gustul fiecaruia. Cateodata, staretul ma-ntreaba: de ce-ai facut-o asa nesarata, parca toti am fi diabetici, sau imi spune: ai pus prea mult piper, la mine s-au nimerit cinci boabe! De fiecare data ma simt ca un copil cand vorbeste cu mineâ¦"
Ca si cum ne-ar fi auzit, parintele staret Lavrentie isi face aparitia, intarind acea convingere ca nimic din viata manastirii nu-i poate fi strain. Facem cunostinta si parintele ne marturiseste ca jumatate dintre calugarii de la Caldarusani stiu sa gateasca. Multi dintre ei tin post aspru si aceasta infranare e un secret individual. "Adesea, cand nu-i vedem la trapeza, monahii spun ca au primit pachete cu mancare de acasa, dar e clar ca se-nfraneaza, si cu asta nu te lauziâ¦" In afara posturilor, la Caldarusani e dezlegare la carne, insa calugarii ar fi gata s-o schimbe cu peste, daca manastirii i se va retroceda lacul din apropiere. Manastirea Caldarusani, crede parintele Lavrentie, e prea putin cunoscuta mirenilor. Oamenii nu stiu ca aici se afla particele din moastele unor sfinti din epoca romanica, precum si icoana dubla, ferecata in argint aurit, facatoare de minuni, a Maicii Domnului si a Sfantului Gheorghe. Muzeul, tezaurul, pinacoteca, biblioteca, tiparnita⦠Candva, Caldarusaniul era un mare centru de cultura monastica. Azi, doar un sprijin sustinut din partea Ministerului Culturii i-ar mai putea intoarce stralucirea de odinioaraâ¦
"In buna traditie de a scrie carti la Caldarusani, iata ca si monahul Dionisie s-a-ndemnat sa scoata o carte de bucate manastiresti", ne spune cu blandete parintele staret, strecurandu-ne in maini un exemplar pe-a carui pagina de garda citim: "Cu blagoslovenie, pentru Jurnalul de bucatarieâ¦"
ICOANA DUBLA DE LA CALDARUSANI
| |
|
Citește pe Antena3.ro
|
BORS CALUGARESC
Preparare: Ceapa si ardeiul se toaca si se calesc cu ulei impreuna cu morcovul ras. Cand sunt patrunse, se adauga varza tocata si se stinge cu un litru de apa. Se fierb 30 de minute, apoi se adauga rosiile felii, urda maruntita si borsul. Sare, dupa gust. Se mai lasa pe foc 15-20 de minute, apoi se adauga leustean tocat. In post, se prepara fara urda.
|