x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria lumii. Cu paporniţa de praz la poarta Raiului...

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 27 Iul 2013 - 00:19
Bucătăria lumii. Cu paporniţa de praz la poarta Raiului...
Vezi galeria foto

Fusei şi eu o dată prin Oltenia cea sărutată de soare şi mă-ndrăgostii de bucatele ei. Grozave bucate, drept să vă spui! Şi puse alăture de-o bărdăcuţă cu zaibăr parcă şi mai bune-mi părură!

Acuma, cu perfectul simplu eu nu le am aşa de bine ca un oltean neaoş, însă Marinică Nicolea din Craiova ştie mai bine ca mine şi graiul oltenilor, şi gustul bucatelor lor, dar şi anecdotele şi poveştile locului. 

"Se zice că o dată se duse un oltean la Poarta Raiului şi era obiceiul pe atunci că cine venea în Rai să aducă şi el câte ceva pentru masa sfinţilor şi a lui Dumnezeu. Da' olteanul nostru s-a dus la Sfântul Petru cu o paporniţă plină cu praz, iar sfântu' l-a întrebat: «Da' de ce n-ai venit şi tu, Marine, cu o găină, cu un purcel, cu ceva? Că doar nu crezi că s-or sătura toţi sfinţii cu o mână de praz? Măcar dintr-o găină făceam şi noi o zeamă lungă, să ne ajungă...». Dar olteanul nostru, de colo, răspunde: «D'apoi, Sfinte, mai fusei o dată aici, la Poarta Raiului, cu o găină numai bună de zeamă, da' dumneata ai luat găina şi m-ai lăsat să aştept cât s-o duci la bucătăriile Raiului. Şi aşteptai, şi aşteptai şi, cum văzui că nu te mai întorci, ia, mă dusei şi eu înapoi, pe pământ, la femeia mea... Da' acu' mă cam plictisii de gura ei cea viperată şi, ce-mi zisei, ia să mai trag eu o fugă până-n Rai. Da' găină nu mai aveam în ogradă, nici alte orătănii, şi de-asta îţi adusei numa' praz...».

Sfântul Petru se uită în catastiful lui şi văzu că Marin avea dreptate: adusese o dată găina, da'n Rai încă nu intrase. Aşa că se mulţumi de data asta cu paporniţa cu praz şi-i dădu drumul să intre".

După toată povestea asta frumoasă, Marinică Nicolea mi-a zis aşa: "N-am bătut încă la poarta Raiului, dar tot vă aduc o mână de praz. Vă dau şi o reţetă de turtă de praz, coaptă la ţest, aşa cum făceau bătrânii noştri, dar şi alte reţete simple, cum fac oamenii noştri şi azi, prin satele cele frumoase ale Olteniei".

Turtă de praz
Se face un aluat simplu, din apă, făină şi sare. Prazul se taie mărunţel (se alege praz fraged sau prăzoaică, să nu aibă frunzele verzi aţoase). După ce s-a tocat, prazul se căleşte numai un picuţ în ulei, după care se pune l-a scurs. Unii mai pun şi nişte ceapă verde, dar asta e numai pentru cine nu are încredere în gustul prazului... După ce prazul s-a scurs şi s-a răcit, se adaugă în aluat şi se mai frământă un pic. Se fac turte mari şi rotunde cât o farfurie. Se pregăteşte focul la ţest, iar când s-a înfierbântat bine se curăţă vatra, se pun turtele pe foi de varză sau pe dosul unei farfurii de lut ars şi se acoperă cu ţestul. Se lasă un pic de foc într-o latură, să ţină ţestul cald şi să se coacă turtele mai repede.

Saramură de ciocănele de pui
Se curăţă picioarele unui pui şi se taie în două, la încheietura genunchiului. Partea de sus, şoldul (cu toată partea de spate până la coloana vertebrală) se pune deoparte. Se va folosi la friptură care poate fi dată la masă cu cartofi copţi sau cu mâncare scăzută de fasole verde. Ciocănelele se presară bine cu sare, se crestează puţin apoi se pun pe grătarul cu cărbuni şi se pârpălesc pe toate părţile. Se pun fierbinţi într-un vas de lut anume pentru cuptor şi se toarnă deasupra un păhărel de ţuică şi unul de vin alb sec. Separat se pregăteşte zeama pentru saramură. Mai întâi, în puţin ulei se călesc câţiva căţei de usturoi, nescoşi din coaja albă. Apoi se adaugă ardei capia, tăiat mărunt, un ardei iute doar ciupit puţin la vârf, două foi de dafin rupte în bucăţi şi o legătură groasă de mărar. După ce zeama a dat în clocot, se scot căţeii de usturoi şi ardeiul iute şi se toarnă peste ciocănele de pui. Se mai drege de sare, se adaugă piper alb măcinat (după gust) şi se dă vasul la cuptor, pentru zece minute, ca să se întrepătrundă gusturile.

Ciorbă de lobodă şi ceapă verde
Este una dintre cele mai simple şi mai des pregătite ciorbe de primăvară. Se poate pregăti şi cu ceapă uscată, dar pentru a simţi mai bine gustul fragedului anotimp vom folosi ceapa verde, eventual ceapa de arpagic, ale cărei arome sunt mai pronunţate. Câteva cepe se taie mărunt şi se călesc în ulei, alături de un morcov, un păstârnac şi o rădăcină de pătrăunjel date pe răzătoare. Când ceapa şi rădăcinoasele s-au înmuiat, se adaugă frunzele de lobodă, curăţate, spălate şi tăiate fâşii, o mână de mărar şi câteva fire de pătrunjel verde. Într-o ciorbă de acest fel pot fi adăugate, după inspiraţie, şi foi de spanac, de ştevie ori chiar de salată. Verdeţurile, înainte de a fi puse în oală, se freacă mai întâi cu puţină sare grunjoasă. Asta ajută ca mâncarea să nu iasă amară. Se toarnă apă caldă şi se lasă la fiert 15-20 de minute. De acrit se acreşte fie cu aguridă (corcoduşe verzi, poamă verde, prune verzi), fie cu zeamă de lămâie, dar se poate şi cu borş umplut, fiecare face după cum îi e pe plac. Se mai potriveşte de sare şi de piper, se presară pătrunjel şi mărar proaspăt tocat mărunt, după care se opreşte focul.

Citeşte mai multe despre:   Jurnalul de Weekend,   bucătăria lumii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de