x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatăria lumii. Plăcinta de “căpriţă”

1
Autor: Simona Lazar 20 Apr 2013 - 00:52
Bucatăria lumii. Plăcinta de “căpriţă”
Vezi galeria foto
Scormonesc prin cărţile de bucate după o plăcintă de primăvară... Caut şi iar caut, până ce, din raft, cade... o casetă cu înregistrarea unei poveşti vechi. Şi a unei reţete la fel de vechi. Îmi place povestea, îmi place reţeta. Însă, după ce termin de scris, va trebui să trag o fugă în câmpie, la malul unui pârâiaş, să caut ingredientul atât de special de care am nevoie!

Dacă ar fi să ne luăm după reacţiile pe care le-au avut interlocutorii noştri auzind vorbindu-se despre “plăcinta de căpriţă”, într-un Top Ten al celor mai bune mâncăruri din câmpie ar trebui să considerăm coptura asta o delicatesă şi să o trecem, de departe, pe locul întâi.

Nouă ne-a vorbit întâi despre ea, la Hotarele, State Vâlciu: “M-am dus într-un an să verific secţiile de votare, la alegeri, şi omul de-acolo tocmai mânca, şi-l întreb: «Ce-ai, mă?». «Plăcintă de căpriţă.» «Aoleu, dă-mi şi mie!»”

Înţelegem din asta că nu poţi să nu pofteşti la aşa bunătate când se află pe masa... ori în traista altuia. Aşa că vrem să ştim mai multe. Ce e “căpriţa” asta? Ne-o şi imaginăm rupând cu dinţii coaja vreunui dud... Răspunsul ne descumpăneşte, o ţâră: “Ia, e o plantă de-i zicem noi capriţă. Nu-i ştiu numele ştiinţific. Seamănă cu loboda, numai că-i mai măruntă şi mai creaţă. Se adună frunzele astea când e ea mică şi-i fragedă. Se spală, se toacă. Se face un aluat pentru plăcinte, care cum îl ştie. Apoi, se amestecă brânza cu lapte, cu smântână şi ouă şi multă, multă frunză de-asta. Unii pun şi mărar. Se aşază o foaie de coca mai subţire jos, în tavă, se mai pune încă una, se unge cu unt şi se pune umplutura asta cu multă căpriţă. E aşa, ca o pastă, în care predomină frunza. Se mai pun deasupra două-trei foi de placintă şi-o coci.”

În sat, mama Lina, recunoscută pentru bucatele ei gustoase, ne mai taie din elan. “Io nu prea fac. Da... lumea face. Mai ales printre sârbi”. (Adică prin satele locuite de etnici bulgari, veniţi din sudul Dunării, dar pe-acolo aşa le zice, “sârbi”... Deh, capra-i o frunză verde, bulgaru-i altă naţie... Metehne din câmpie). “Se zice că-i tare gustoasă... Da... noi nu prea facem”, îşi întăreşte vorba mama Lina. De ce? Că doar planta-i perenă, nu trebuie decât să mergi prin grădini ori pe la marginea culturilor, ori prin râpi, pe mal de apă sau în poale de pădure şi dai de ea. Dar vezi, poate nu place tuturor gustul ăsta! Ce gust are? “Când o mănânci, are un gust specific. Mai ales cşnd se răceşte. E mai bună când se răceşte! Predomină ăsta de planta, foarte discret şi foarte plăcut”, ne lămureşte alte Vâlciu.

Câteva ceasuri mai târziu, la Hereşti, în vreme ce vizitam Casa de Piatră a lui Udrişte Năsturel (monument de arhitectură din secolul al XVII-lea), ne surprinde paznicul de acolo, nea Ioniţă Zamfir, tot cu pofta asta de plăcintă de căpriţă. “D-apoi, dacă sunt eu la o cumătrie ori la o petrecere, ceva, şi văd pe masă mai multe feluri de plăcinte, întreb care-i de căpriţă şi pe-aia şi-o mănânc!” Şi iar ne dă ghes curiozitatea să aflăm mai multe. Ştie şi nea Zamfir o reţetă. “Se toacă vârful plantei şi frunzele. Se face o foaie de plăcintă. Iei apoi un litru de lapte, 6 ouă, bânză şi smântână cât e nevoie să se lege. Se amestecă bine cu frunzele. Se umplu foile şi se dau la cuptor. Deasupra foilor se pune puţină untură, să iasă plăcinta mai fragedă şi mai suculentă.” Şi numai ce-l vedem aplecându-se şi rupând o plantă, rămuroasă, cu frunze verzi şi o inflorescenţă verde, semănând cu cea a plantei de-i zice “moţul-curcanului”. Mai mult, nu ştim cum să vă descriem “căpriţa”. Decât să vă zicem că am ronţăit din frunzele ei şi... e comestibilă.

Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 



Mai multe titluri din categorie

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...

Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”

Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”
Galerie Foto De ziua ei, Antena 1 sărbătoreşte în familie, cu un festival de râs şi distracţie, oferindu-le telespectatorilor trei ediţii speciale de roast – Râzi cu RoaST! Astfel, pe 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie, de...

Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile

Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile
Galerie Foto Asia Express sezonul 4 și-a desemnat aseară căștigătorii. Marele titlu, amuleta de 30.000 de Euro și coroanele de pe Drumul Împăraților au ajuns la Mihai și Elwira Petre....

Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi

Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi
Galerie Foto Pescuitul cu magneţi este unul dintre hobby-urile practicate cu pasiune de mulţi dintre români, pasionați de comori. Este relaxant, provocator şi aduce satisfacţii numeroase celor ce îl practică. Această formă...

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...
Serviciul de email marketing furnizat de