x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatăria vieneză ne trezeşte simţurile

0
Autor: Tudor Cires 26 Noi 2009 - 00:00
Bucatăria vieneză ne trezeşte simţurile /Arhiva ComPRess România
Vezi galeria foto
Nimeni nu vorbeşte despre bucătăria pariziană, newyorkeză sau milaneză - ca reprezentantive pentru cutumele culinare ale unui oraş; în schimb, bucătăria vieneză e, azi, un brand autoritar. Ea înglobează experienţa şi tradiţia culinară a 15 naţionalităţi creând, în continuare, o bucătărie nouă şi distinctă.

O prezentare a acestei bucătării senzaţionale, clasice şi moderne, de care v-aţi putut bucura şi dumneavoastră în călătoriile spre centrul şi vestul Europei, ne-a prilejuit Biroul de Reprezentare al Municipalităţii Vienei, care a adus, la Bucureşti, în cadrul unei seri de gastronomie vieneză, unul dintre cei mai buni bucătari-şefi vienezi ai momentului.

El este Bernie Rider, cel care a oferit câteva dintre specialităţile metropolei austriece şi ne-a propus o incursiune în tainele bucătăriei moleculare. Am avut, între altele, posibilitatea să asistăm la prepararea celebrului Kaiserschmarren ("clătita împăratului") a cărui variantă rece, conform tratatului de bucătărie moleculară, se prepară la minus 200 grade Celsius. "Nu e nimic periculos în bucătăria moleculară. Doar interesant. Tipul acesta de mâncare trezeşte simţurile...", ne-a declarat Bernie Rider, căruia îi place să spună că, prin reţetele sale, reprezintă Viena modernă, lăsând altor colegi de breaslă reprezentarea Vienei clasice.

EPOCA PUILOR FRIPŢI
Mulţi consideră bucătăria vieneză a fi un triumf al plăcerii de a mânca, pe care burghezia şi clasa de mijloc au moştenit-o de la nobilii austrieci, a căror decădere începe în secolul al XVIII-lea. Imitaţia stilului nobiliar atinge apogeul în anii 1800, transmiţându-se şi clasei de mijloc austriece. O epocă în care Viena, cunoscută ca oraş al muzicii şi al teatrului, devine renumită prin mâncare şi băutură. Influenţele imperiale s-au topit într-o bucătărie-unicat care a supravieţuit până azi.

Gulaşul unguresc, de exemplu, a devenit pur şi simplu gulaş vienez, în timp adăugându-şi o particularitate: între ingrediente se găseşte şi o specialitate locală de cârnat condimentat, care se taie felii subţiri şi se fierbe în sos, o dată cu carnea. Multe alte meniuri, cum sunt faimoasele deserturi de Boemia, au fost importate ca atare. Cu toate aceste influenţe şi adaptări, cel puţin o mâncare poate fi considerată cu adevărat vieneză: puiul fript, introdus în meniul local la jumătatea secolului al XIX-lea.

Apariţia lui a produs un adevărat "boom" între 1870 şi 1910, referinţele la această perioadă vorbind depre "epoca puilor fripţi". Vreţi o dovadă că vienezii iubeau puii prăjiţi? Într-o singură duminică din 1852, în parcul de distracţii Prater s-au consumat 12.000 de pui şi 4.000 de raţe...

CEA MAI BUNĂ CARNE SE MĂNÂNCĂ LA VIENA
Probabil, cea mai populară mâncare tradiţională din Viena, după faimosul şniţel (escalop) vienez, este "tafelspitz": o bucată foarte fină de carne de vită fiartă. Dacă multe specialităţi clasice vieneze sunt acum variaţii ale mâncărurilor din fostul imperiu habsburgic, carnea fiartă şi supa rezultată din fierbere sunt, cu siguranţă, tot o invenţie vieneză.

Legenda spune că "tafelspitz" ar fi fost inventată la Hotelul Sacher, dar consumul cărnii de vită se remarcase încă din secolul al XV-lea. Carnea fiartă reprezenta atât o marcă a meselor nobilimii, cât şi a familiilor obişnuite, nemaivorbind că se servea şi la curtea imperială. Carnea fiartă a devenit în felul acesta, treptat, un fel de filosofie a locuitorului Vienei şi una dintre cele mai populare mâncăruri în întreaga societate. Succesul său se datorează în egală măsură varietăţii mâncărurilor derivate.

Astfel, în funcţie de ingredientele adăugate, consommeul din carne de vită poate fi diferit, de la o zi la alta, întreaga săptămână, nemaivorbind de multiplele posibilităţi de servire a cărnii fierte.

NOUA BUCĂTĂRIE VIENEZĂ
Proclamarea "Noii bucătării vieneze", în 1978, a marcat începutul unui nou trend culinar. Scopul revoluţiei bucătarilor tineri a fost de a promova noua bucătărie europeană la Viena, cu Paul Bocuse în rolul de model. O bucătărie uşoară şi creativă, bazată pe ingrediente proaspete şi fără sosuri grele.


Apetitul vienezilor pentru bere
Vienezilor le place berea. În secolul al XIX-lea, fiecare district avea cel puţin două sau trei fabrici de bere. Anton Dreher, unul dintre inventatorii procedeului de obţinere a berii prin fermentare, şi-a exportat primul produsul, făcând, în 1850, din fabrica sa de la Schwechat, cea mai mare din lume. Chiar şi atunci când numărul fabricilor de bere s-a redus, apetitul austriecilor a rămas acelaşi. Berea e, pentru vienezi, un aperitiv ideal, chiar şi în cercurile gurmande. Iar consumată cu mâncăruri tipice, precum gulaşul, pare de neînlocuit.
Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...
Serviciul de email marketing furnizat de