x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarie mixta

Bucatarie mixta

04 Oct 2004   •   00:00

Preparatele fusion - combinatii inedite imprumutate din traditiile culinare din diferite tari - pot fi o alegere foarte potrivita pentru cei dornici de curiozitati.

OANA ANTONESCU

Dupa moda restaurantelor cu specific, au aparut acum si la noi localuri in care mancarurile imbina specificurile culinare ale diferitelor tari. Regulile nu sunt intamplatoare. E nevoie de un bucatar experimentat, familiarizat cu specificul bucatariilor internationale.

CONTRARII. Un astfel de restaurant s-a deschis recent si in Bucuresti. La "Voilà " se gasesc deopotriva preparate frantuzesti si asiatice, fie traditionale, fie combinate dupa retete proprii. Ideea este cat se poate de interesanta, cu atat mai mult cu cat acest "fusion", cum il numesc specialistii in domeniu, este menit sa impreuneze vestul Europei cu estul Asiei, de la apus pana la rasarit. Combinatiile de sosuri dulci, specifice bucatariei frantuzesti, cu sosurile condimentate ale asiaticilor, starnesc apetitul oricui. Din imbinarea preparatelor usoare si sanatoase ale gastronomiei japoneze cu sosurile grele ale francezilor rezulta o perfecta armonie.

MIXT. Din gastronomia asiatica, Roxana A., bucatarul de la "Voilà ", a "imprumutat" indeosebi preparatele din peste. Pentru ca a lucrat atat in Franta, cat si in Japonia, a ales tot ce e mai bun din bucatariile celor doua tari. "Nu poti gati preparate fusion, daca nu cunosti foarte bine specificul fiecarei bucatarii", crede Roxana. Rata, preparatul autentic al bucatariei frantuzesti, nu ar fi fost imaginata niciodata alaturi de creveti. Cu un sos de legatura ales cu grija si imaginatie, este un "fusion" indraznet. Pentru calcanul cu sos de stridii era nevoie de o garnitura frantuzeasca si mantaua de cartofi Duchesse a fost alegerea perfecta. Somonul se armonizeaza cu legume Brochette in sos de sampanie. De departe cea mai reusita combinatie este Turnedo de vita in crusta asiatica, cu sos Roquefort si tartar de cartofi. Clasica salata Caesar nu mai contine ansoa, ci icre de Manciuria. Si pentru ca merita a fi valorificate, condimentele sunt, bineinteles, ale bucatariei asiatice. Ghimbirul este pe deplin reprezentativ pentru gastronomia japoneza.

MODA

Ca sa te delectezi cu asemenea preparate trebuie sa fii un pic indraznet. Moda "fusion" este o aventura culinara care poate sa nu placa de la bun inceput. Desi romanii "nu gusta preparatele indraznete si se limiteaza la ceea ce cunosc deja". Dupa constatarea Roxanei A., retetele combinate pot fi o calatorie culinara cat se poate de inedita, de care cu siguranta nu vor fi dezamagiti.
×
Subiecte în articol: gastronomie