x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătarii români descoperă savorile Thailandei

0
Autor: Simona Chiriac 16 Iul 2008 - 00:00

Bucătarii români prezenţi la "Thai Cooking Class" au avut şansa de a învăţa ceva cu totul nou, folosind ingrediente şi tehnici specifice unui alt spaţiu gastronomic.

Arome necunoscute pînă atunci, care te luau puţin prin surpindere. Stăteai puţin şi încercai să le asociezi cu ceva familiar, dar nu găseai nimic care să fie pe măsură. Ingrediente exotice, în culori vii şi forme neobişnuite, al căror gust nici măcar nu-l puteai bănui. Şi din toate aceste gusturi, texturi şi culori vor fi create la sfîrşit, într-o adevărată alchimie culinară, unsprezece preparate, de fapt unsprezece experienţe.

Bucătarii români prezenţi la "Thai Cooking Class" au avut şansa de a învăţa ceva cu totul nou, folosind ingrediente şi tehnici specifice unui alt spaţiu gastronomic. "Cursanţii, selectaţi de către THR au specializări şi au participat la mai multe cursuri de acest gen. Avînd experienţa necesară a fost şi foarte uşor, nu neapărat să înţeleagă, dar să aibă comentarii şi bucătarii din Thailanda să obţină un bun feed-back din partea lor." (Mihai Lăzărescu, project manager THR). Bucătarii români au fost îndrumaţi de două profesoare specializate în gastronomia thailandeză: Chayanit Prampate şi Ubon Deesawat.

 

Demonstraţie culinară

Demonstraţia culinară a început cu ceea ce poate fi considerat preparatul emblematic al bucătăriei thailandeze: Tom Yum Kung (supă de creveţi cu lemongrass). Bucătarii români, adunaţi în jurul mesei ce găzduia ingredientele, urmăreau cu atenţie explicaţiile şi mişcările celor două profesoare. Din cînd în cînd apăreau întrebări, nedumeriri şi momente de surpriză. După ce au fost adăugate şi ultimele ingrediente şi i s-a potrivit gustul, supa a fost luată de pe foc. A urmat momentul hotărîtor: degustarea. Unii au fost mai sfioşi, alţii mai îndrăzneţi. Cîţiva au mai încercat o dată şi încă o dată. Cum li s-a părut? Neobişnuită, interesantă, gustoasă. Odată aroma şi gustul descoperite, lucrînd în echipe de cîte două persoane, au recreat supa Tom Yum Kung, urmînd sugestiile şi îndrumările profesoarelor, pînă cînd acestea şi-au dat verdictul: "It is good!" Au urmat la rînd alte supe, salate, preparate din orez şi chiar deserturi. Din neiniţiaţi, cursanţii au devenit specialişti, recunoscînd aromele dominante şi combinînd ingredientele astfel încît să recompună fidel un preparat ce nu mai era o necunoscută. Zîmbetul de pe feţele doamnelor profesoare spunea totul. Bucătarii români au demonstrat că sînt talentaţi.

 

Echilibru

Chayanit Prampate şi-a luat diploma în gastronomie thailandeză la Universitatea din Bangkok şi de 20 de ani predă cursuri de bucătărie. Din 1991 călătoreşte în afara graniţelor ţării pentru a promova bucătăria thailandeză. De ce s-a implicat într-un astfel de proiect? "În prezent, obezitatea a devenit o problemă, iar pentru a o preveni este important să mîncăm sănătos. Bucătăria thailandeză este foarte sănătoasă şi echilibrată. Reţetele combină un număr mare de ingrediente, plantele aromate fiind foarte importante. De exemplu, în salate se folosesc atît legume, cît şi carne, astfel încît organismul primeşte vitamine din salată şi proteine din carne. În acelaşi timp, folosim şi mult lapte de cocos, despre care se ştie că are o cantitate mare de colesterol. Pentru a reduce colesterolul, adăugăm o serie de ierburi: lemongrass, galangal, frunze de lămîi-kaffir, coriandru, chimen. Important este ca să existe un echilibru între plantele aromate şi laptele de cocos, acest echilibru fiind în beneficiul organismului."

 

Impresii gustative

La sfîrşitul celor trei zile, fiecare participant la curs se poate considera un învingător. Unii dintre ei, cuceriţi de noua descoperire, vor introduce în meniul restaurantelor astfel de preparate thailandeze, alţii le vor pregăti acasă, pentru prieteni. Fiecare însă şi-a găsit reţeta preferată. Pentru Ruxandra Buharu, Kauyboudchee a fost o revelaţie. "Banana în lapte de cocos este super. Îmi place cum se lucrează cu laptele de cocos, dar totuşi trebuie să faci totul pe gustul românilor. Clienţii trebuie educaţi încetul cu încetul." Irina Burduhos nu este la prima "întîlnire" cu preparatele thailandeze. "Clienţii le comandă şi au o impresie bună. Cer şi a doua şi a treia oară. Uneori ne mai spun să nu fie foarte picante."


"Am fost surprins să văd că bucătăria thailandeză a generat interes, a început să fie descoperită şi căutată. Clienţii români, călătorind, pot face comparaţii. Bucătăria asiatică în general, în Europa, este adaptată gusturilor noastre. Cînd o mîncaţi la ea acasă, pentru gustul şi stilul nostru este puţin dificil. Ea trebuie adaptată puţin ca gust"
Răzvan E. Pîrjol ,CEO THR

Citeşte mai multe despre:   romani ,   bucatarii,   reporter in tigaie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat
Infecțiile și problemele de sănătate ale găinilor - între care se numără și temuta gripă aviară - se pot manifesta și în spații restrânse, nu doar în fermele mari. Pe lângă un adăpost...
Serviciul de email marketing furnizat de