x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarul-minune nu poate face minuni în America

Bucătarul-minune nu poate face minuni în America

de Magda Cristina Ursache    |    31 Ian 2010   •   00:00
Bucătarul-minune nu poate face minuni în America

Jamie Oliver a plâns pentru americanii din Virginia de Vest care nu îi înţeleg demersul şi i-au pus în cale piedică după piedică de-a lungul celor patru luni de filmări în America.



Proiectul lui Jamie Oliver în America nu a fost unul lipsit de greutăţi. Conform ziarului britanic The Mirror, Jamie Oliver a izbucnit în plâns de mai multe ori pe parcursul demersului său din Virginia de Vest când a dat peste împotrivirea localnicilor sau peste ignoranţa lor.

Anul trecut, un raport guvernamental numea oraşul Hungtington din Virginia de Vest oraşul cu cei mai mulţi obezi din SUA. Deşi mai mult de jumătate dintre adulţii locuitori ai oraşului sunt obezi şi două treimi dintre copiii acestora suferă de probleme alimentare şi sunt pasibili de viitoare boli cardiace sau diabet, nu sunt dispuşi să facă prea multe schimbări. Mai bine zis, majoritatea a fost chiar ostilă la adresa lui Jamie şi a propunerilor sale de schimbare. Atât de ostili, încât bucătarul britanic a cedat nervos şi a plâns. "Nu mă înţeleg. Nu înţeleg de ce sunt aici".

De la oameni de radio, care îi aduc injurii în direct, spunându-i că nu are ce căuta în oraşul lor şi nu are ce să-i înveţe, la bucătărese de cantină, care îl iau peste picior şi spun că nu înţeleg de ce cartofii prăjiţi într-o baie de ulei nu sunt mâncarea potrivită pentru un copil de grădiniţă sau servirea de pizza semipreparată pe post de mic dejun unor copii de clase primare, până la dezamăgirea imensă pe care i-a provocat-o un experiment făcut cu o clasă primară - Jamie a venit cu un coş cu fructe şi legume şi i-a întrebat pe copii ce sunt fiecare; majoritatea credea că roşiile erau cartofi şi piersicile, mere, toate acestea făcând ca proiectul său din Hungtington să fie una dintre cele mai grele încercări pe care le-a avut de trecut de până acum.

Unul dintre producătorii seriei tv a afirmat că i-a fost greu să-l vadă pe Jamie cum se străduieşte să îndrepte lucrurile cu locuitorii Hungtingtonului: "A avut de îndurat multe reproşuri şi s-a confruntat cu multe probleme cât a filmat show-ul, dar atunci când a început să plângă a fost momentul când s-a umplut paharul şi s-a eliberat de tot stresul acumulat. Nu îl mai văzusem niciodată aşa. De obicei e foarte optimist, dar amploarea acestei încercări de a schimba stilul de viaţă al atâtor mii de oameni l-a compleşit. Unii oameni au fost de-a dreptul ostili la adresa unora dintre ideile pe care le susţinea şi mulţi se gândeau: «Cine e britanicul ăsta plin de idei şi de ce vine el aici şi ne spune cum să trăim?». Au existat momente în care s-a simţit chiar singur sau persecutat şi a vrut să abandoneze totul".

Unul dintre aceste momente a fost după o emisiune de radio la care Jamie a fost invitat. În timpul interviului, luat în direct, moderatorul emisiunii l-a luat peste picior şi i-a spus: "Nu vrem să stăm şi să mâncăm salată toată ziua. Nu cred că Jamie Oliver poate să aducă ceva acestui oraş. Poate să încerce oricât ar vrea". Este evident de ce Jamie a plecat foarte nervos după emisiune, spunând că nu credea că americanii pot fi atât de nesimţiţi. Aceeaşi sursă din carul de producţie a adăugat: "Exact când Jamie credea că le-a auzit pe toate, atunci se ivea ceva care îl şoca şi mai tare". Unele rezultate au rămas însă după plecarea sa: bucătăria unde se pot lua cursuri de gătit şi piaţa de desfacere a legumelor şi a fructelor din cadrul acestei bucătării, precum şi câteva sute de persoane care au adoptat schimbarea.

Dacă întregul proiect a avut sau nu succes, asta va deveni vizibil după difuzarea seriei de televiziune "Jamie's Food Revolution", care va avea loc la începutul lui martie.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie