x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate astronomice

Bucate astronomice

06 Ian 2005   •   00:00

Terci cu gust de ciorba, piure instant cu carne la conserva si suc natural de fructe - astfel arata dejunul celor din spatiu. Ei nu se plang, ba chiar le place. Unii se intorc pe Pamant cu pliculete ca amintire.

VERONICA GUZUN

VITAMINE. Fructele deshidratate sunt desertul preferat al celor care vad Pamantul din spatiu
Recent, postul de televiziune CNN a anuntat ca pe una din statiile spatiale internationale cosmonautii au ramas fara unele alimente chiar inainte de Craciun. Situatia creata a fost rezolvata rapid de rusi, care au lansat in spatiu un satelit ce a adus la bordul statiei 2,5 tone de mancare, apa, combustibil si echipament pentru cercetari.

GUSTURI. Lina Bantas, directorul Centrului Stiintific al Tehnologiilor Alimentare Contemporane (CSTAC) din Chisinau, ne-a explicat cum arata un meniu pentru cosmonauti: "Imponderabilitatea modifica preferintele alimentare. De exemplu, celor carora le place pe Pamant dulcele, in cosmos prefera mancarea sarata sau acra. Aceste preferinte au fost timp indelungat studiate de nutritionisti atat pe pamant, cat si in cosmos". Cercetatorii au stabilit un regim alimentar care sa asigure aportul de vitamine, minerale, grasimi si proteine necesare organismului pentru o functionare normala. S-a remarcat ca, din cauza imponderabilitatii, scade masa musculara, de aceea sunt necesare si produsele bogate in calciu. Mancarea lor este adusa la bord sub forma de prafuri (sucuri, ciorbe, garnituri, lapte), conserve (de carne si de peste) si fructe uscate sau deshidratate.

LA PLIC. Ala Panuta, microbiolog, ne-a explicat ca exista doua procese de baza pentru conservarea alimentelor. Sublimarea este o metoda de uscare prin care se pastreaza toate calitatile, forma si culoarea produsului. Acest proces are loc in vid si presupune trecerea din starea solida direct in stare gazoasa a substantei, adica fructele sunt inghetate si apoi uscate in vid. A doua metoda este deshidratarea osmotica (fructele sunt tinute in sirop de zahar, apoi sunt presate). Alimentele sublimate isi reiau forma daca sunt tinute in apa timp de trei minute. In timpul imponderabilitatii nu se recomanda ca in aer sa pluteasca firimituri. Acestea pot nimeri in ochi sau in nas, de aceea astronautii nu folosesc pahare sau tacamuri, toate alimentele sunt in pliculete in care se toarna apa sub presiune, iar continutul conservelor este gelatinos.

EXERCITIU. Fructele insiropate si apoi uscate sunt foarte tari. Acest lucru ii obliga pe cosmonauti sa mestece mai intens, impiedicand astfel atrofierea muschilor faciali. Bastonasele sunt in combinatie de doua fructe: mere-caise, prune umplute cu visine, mere-prune. In prezent, exista peste 300 de sortimente de produse din fructe si legume destinate astronautilor.

"De fiecare data cand apare un produs se organizeaza degustari, la care cosmonautii rusi isi spun parerea cu privire la alimentul nou", ne-a spus Lina Bantas. In prezent, exista tendinta de a promova pe piata unele din produsele uscate osmotic sau sublimate, pentru ca sunt comode si nu ocupa mult loc, deci sunt utile turistilor.

OPINII

"De fiecare data cand apare un produs se organizeaza degustari, la care cosmonautii isi spun parerea cu privire la alimentul nou" - Lina Bantas director CSTAC

PASTRARE

"Alimentele pe care le consuma astronautii sunt conservate prin doua metode: prin sublimare sau prin deshidratare osmotica. Astfel, fructele isi pastreaza toate calitatile nutritive" - Ala Panuta microbiolog
×
Subiecte în articol: gastronomie