x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate de Ispas.

0
Autor: Veronica Bectas 01 Iun 2011 - 21:00
Bucate de Ispas.

Ciresarul anului acesta ne aduce marea sarbatoare a Inaltarii Domnului, dupa cele 40 de zile in care Fiul lui Dumnezeu a mai stat printre pamanteni. Sarbatoare pe care orice crestin o respecta cu tot sufletul. In aceasta zi sunt cinstiti si comemorati mortii. Mai ales cei care si-au dat viata la datorie, aparandu-si patria, cei care au murit fara lumanare, necu­nos­cuti, departe de tara si familii. Ziua de Inaltare este si Ziua Eroilor.
Pentru a cinsti acest eveniment, oa­menii pregatesc bucate deosebite si revin la simbolul pascal al oului ro­su. Nu exista masa de Inaltare pe care sa nu fie un platou cu oua rosii si cozonac.

Pomeniri
Se pregatesc mancaruri din carne de miel, de vita, pasare si porc, din care crestinii fac portii pentru cei decedati. Panere cu bucate, vin, flori si lumanari sunt duse la biserica pentru a fi slujite si sfintite, apoi duse la cimi­tir sau impartite celor din jur.
In unele sate, lumanarile si cande­lele aprinse pentru morti raman aprin­se in noapte pana se sting. Bu­catele pregatite sunt pentru a-i bucura si a le arata ca nu sunt uitati.

Gospodinele noastre se stradu­iesc sa prepare mancaruri deosebite, ti­nand cont si de multimea de ver­de­turi care abunda in aceasta pe­rioada a anu­lui. Abia iesiti din 'monotonia' pre­­paratelor de iarna, verdeturile proas­pete fac deliciul meselor pri­ma­verii si incearca sa stabileasca o po­zitie de frunte in scara de valori a gus­turilor, a pretentiilor. Daca sunt in­sotite si de ceva carnuri, chiar daca sunt numai cateva bucatele, meniul este total. Putem vorbi si despre legumele noi, adica abia aparute in acest an, cum ar fi ceapa verde, ustu­roiul verde, car­tofii noi, morcovii, castravetii cei mici.

De exemplu
Toate ne stau la dispozitie si ne ajuta sa pregatim o masa de Inaltare pe masura evenimentului. Minunat este un escalop de vitel cu ciuperci preparat din 500 g felii de muschi de vita, cinci ciuperci mari, o lingura cu faina, sare, piper, boia dulce, 150 ml vin rosu, ulei. Se prepara asa: bate carnea, presar-o cu piper, da-o prin faina si prajeste-o pe ambele parti fara sa o arzi. Intr-o tava, monteaza carnea cu grasimea in care a fost prajita, toarna o jumatate de cana de apa fierbinte, pune ciupercile curatate si feliate, sare, piper, boia, vin rosu si da la cuptorul incins, la foc potrivit, timp de 20-30 de minute, apoi scoate tava. Serveste ornat cu felii de rosii (dupa gust), cuburi de cascaval si vin rosu.
Ne-am gandit la o multime de preparate care ar putea fi servite cu aceasta ocazie, din care va oferim cateva retete.

Cartofi noi la cuptor
Ingrediente: un kg cartofi noi, 4 oua, 200 g branza, un ardei capia rosu, doua legaturi de ceapa verde, sare, piper, unt.
Preparare: Curata, taie in felii si fierbe cartofii in apa cu putina sare. Cand s-au fiert scoate-i si lasa-i la scurs. Bate ouale, rade branza, toaca ardeiul cubulete si ceapa rondele subtiri, adauga sare si piper si amesteca bine. Unge cu unt un vas iena, monteaza un rand de cartofi, toarna o parte din oua, apoi pune iar cartofi, oua si ultimul strat sa fie felii de cartofi. Pune cateva cubulete de unt deasupra si da-l la cuptor pana se rumeneste. Serveste cu marar tocat.

Miel in aluat fraged
Ingrediente pentru aluat: 500 g faina, 200 g untura, un ou, 25 g drojdie, 100 ml lapte (apa), un praf de sare, o lingurita cu zahar. Pentru umplutura: o pulpa de miel fara os, o capatana de usturoi, 100 g slanina afumata, 100 ml vin alb, 100 g telemea rasa, sare, piper.
Preparare: Se fra­manta un aluat fraged. Se lasa la crescut. Pulpa impanata cu usturoi si bucatele de sla­nina se ru­me­neste cu untura, apoi se adauga vinul. Se lasa pana devine fraged si scade sosul, se scoate la racit, se tavaleste prin branza rasa, se pipereaza si se inveleste in aluat. Se da la cuptor pana se rumeneste ­aluatul.

Muschi de vitel cu paprika
Ingrediente: 4 felii de muschi, 3 linguri cu ulei, 100 ml vin, sare, piper, 4 ardei rosii, doua lingurite cu boia dulce, un ardei iute. Pentru galuste: un ou, 100 g faina, sare, piper, un praf de bicarbonat de sodiu.
Preparare: Pipereaza carnea, da-o prin faina, prajeste-o in ulei si tine-o la cald. Taie ardeii feliute, inabusa-i in uleiul ramas cu boia dulce, sare, ardei iute tocat si curatat de seminte, vin, si da la foc mic pana ramane la jumatate. Amesteca faina, ou, sare, piper si bicarbonat in putina apa. Din aluat formezi galuste pe care le fierbi in apa sarata. Servesti carnea cu sos si galuste.

Ciorba de miel
Ingrediente: capul, car­ne si oase de la piept, gat si picioare, o telina, doi morcovi, doua cepe, o lingura cu orez, o le­ga­tu­ra de leustean, bors, sare, 10 boabe piper, ulei.
Preparare: Spala carnea si pune-o la fiert cu 6 litri de apa si piper. Ia spu­ma! Rade morcovii si te­li­na, toaca ceapa si ina­bu­sa-le in putin ulei. Toarna legumele in oala cu car­ne si fierbe-le impreuna 30 de minute si adaugi ore­zul. Pune apa clocotita daca sca­de. Dupa 50 de minute adauga bor­sul fiert separat, drege de sare, mai lasi un minut si pui leusteanul tocat si capacul. E gata! Dupa gust poti adauga zdrente de ou, smantana, tarhon.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...
Serviciul de email marketing furnizat de