Ciresarul anului acesta ne aduce marea sarbatoare a Inaltarii Domnului, dupa cele 40 de zile in care Fiul lui Dumnezeu a mai stat printre pamanteni. Sarbatoare pe care orice crestin o respecta cu tot sufletul. In aceasta zi sunt cinstiti si comemorati mortii. Mai ales cei care si-au dat viata la datorie, aparandu-si patria, cei care au murit fara lumanare, necunoscuti, departe de tara si familii. Ziua de Inaltare este si Ziua Eroilor.
Pentru a cinsti acest eveniment, oamenii pregatesc bucate deosebite si revin la simbolul pascal al oului rosu. Nu exista masa de Inaltare pe care sa nu fie un platou cu oua rosii si cozonac.
Pomeniri
Se pregatesc mancaruri din carne de miel, de vita, pasare si porc, din care crestinii fac portii pentru cei decedati. Panere cu bucate, vin, flori si lumanari sunt duse la biserica pentru a fi slujite si sfintite, apoi duse la cimitir sau impartite celor din jur.
In unele sate, lumanarile si candelele aprinse pentru morti raman aprinse in noapte pana se sting. Bucatele pregatite sunt pentru a-i bucura si a le arata ca nu sunt uitati.
Gospodinele noastre se straduiesc sa prepare mancaruri deosebite, tinand cont si de multimea de verdeturi care abunda in aceasta perioada a anului. Abia iesiti din 'monotonia' preparatelor de iarna, verdeturile proaspete fac deliciul meselor primaverii si incearca sa stabileasca o pozitie de frunte in scara de valori a gusturilor, a pretentiilor. Daca sunt insotite si de ceva carnuri, chiar daca sunt numai cateva bucatele, meniul este total. Putem vorbi si despre legumele noi, adica abia aparute in acest an, cum ar fi ceapa verde, usturoiul verde, cartofii noi, morcovii, castravetii cei mici.
De exemplu
Toate ne stau la dispozitie si ne ajuta sa pregatim o masa de Inaltare pe masura evenimentului. Minunat este un escalop de vitel cu ciuperci preparat din 500 g felii de muschi de vita, cinci ciuperci mari, o lingura cu faina, sare, piper, boia dulce, 150 ml vin rosu, ulei. Se prepara asa: bate carnea, presar-o cu piper, da-o prin faina si prajeste-o pe ambele parti fara sa o arzi. Intr-o tava, monteaza carnea cu grasimea in care a fost prajita, toarna o jumatate de cana de apa fierbinte, pune ciupercile curatate si feliate, sare, piper, boia, vin rosu si da la cuptorul incins, la foc potrivit, timp de 20-30 de minute, apoi scoate tava. Serveste ornat cu felii de rosii (dupa gust), cuburi de cascaval si vin rosu.
Ne-am gandit la o multime de preparate care ar putea fi servite cu aceasta ocazie, din care va oferim cateva retete.
Cartofi noi la cuptor
Ingrediente: un kg cartofi noi, 4 oua, 200 g branza, un ardei capia rosu, doua legaturi de ceapa verde, sare, piper, unt.
Preparare: Curata, taie in felii si fierbe cartofii in apa cu putina sare. Cand s-au fiert scoate-i si lasa-i la scurs. Bate ouale, rade branza, toaca ardeiul cubulete si ceapa rondele subtiri, adauga sare si piper si amesteca bine. Unge cu unt un vas iena, monteaza un rand de cartofi, toarna o parte din oua, apoi pune iar cartofi, oua si ultimul strat sa fie felii de cartofi. Pune cateva cubulete de unt deasupra si da-l la cuptor pana se rumeneste. Serveste cu marar tocat.
Miel in aluat fraged
Ingrediente pentru aluat: 500 g faina, 200 g untura, un ou, 25 g drojdie, 100 ml lapte (apa), un praf de sare, o lingurita cu zahar. Pentru umplutura: o pulpa de miel fara os, o capatana de usturoi, 100 g slanina afumata, 100 ml vin alb, 100 g telemea rasa, sare, piper.
Preparare: Se framanta un aluat fraged. Se lasa la crescut. Pulpa impanata cu usturoi si bucatele de slanina se rumeneste cu untura, apoi se adauga vinul. Se lasa pana devine fraged si scade sosul, se scoate la racit, se tavaleste prin branza rasa, se pipereaza si se inveleste in aluat. Se da la cuptor pana se rumeneste aluatul.
Muschi de vitel cu paprika
Ingrediente: 4 felii de muschi, 3 linguri cu ulei, 100 ml vin, sare, piper, 4 ardei rosii, doua lingurite cu boia dulce, un ardei iute. Pentru galuste: un ou, 100 g faina, sare, piper, un praf de bicarbonat de sodiu.
Preparare: Pipereaza carnea, da-o prin faina, prajeste-o in ulei si tine-o la cald. Taie ardeii feliute, inabusa-i in uleiul ramas cu boia dulce, sare, ardei iute tocat si curatat de seminte, vin, si da la foc mic pana ramane la jumatate. Amesteca faina, ou, sare, piper si bicarbonat in putina apa. Din aluat formezi galuste pe care le fierbi in apa sarata. Servesti carnea cu sos si galuste.
Ciorba de miel
Ingrediente: capul, carne si oase de la piept, gat si picioare, o telina, doi morcovi, doua cepe, o lingura cu orez, o legatura de leustean, bors, sare, 10 boabe piper, ulei.
Preparare: Spala carnea si pune-o la fiert cu 6 litri de apa si piper. Ia spuma! Rade morcovii si telina, toaca ceapa si inabusa-le in putin ulei. Toarna legumele in oala cu carne si fierbe-le impreuna 30 de minute si adaugi orezul. Pune apa clocotita daca scade. Dupa 50 de minute adauga borsul fiert separat, drege de sare, mai lasi un minut si pui leusteanul tocat si capacul. E gata! Dupa gust poti adauga zdrente de ou, smantana, tarhon.