x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate de Ispas.

0
Autor: Veronica Bectas 01 Iun 2011 - 21:00
Bucate de Ispas.

Ciresarul anului acesta ne aduce marea sarbatoare a Inaltarii Domnului, dupa cele 40 de zile in care Fiul lui Dumnezeu a mai stat printre pamanteni. Sarbatoare pe care orice crestin o respecta cu tot sufletul. In aceasta zi sunt cinstiti si comemorati mortii. Mai ales cei care si-au dat viata la datorie, aparandu-si patria, cei care au murit fara lumanare, necu­nos­cuti, departe de tara si familii. Ziua de Inaltare este si Ziua Eroilor.
Pentru a cinsti acest eveniment, oa­menii pregatesc bucate deosebite si revin la simbolul pascal al oului ro­su. Nu exista masa de Inaltare pe care sa nu fie un platou cu oua rosii si cozonac.

Pomeniri
Se pregatesc mancaruri din carne de miel, de vita, pasare si porc, din care crestinii fac portii pentru cei decedati. Panere cu bucate, vin, flori si lumanari sunt duse la biserica pentru a fi slujite si sfintite, apoi duse la cimi­tir sau impartite celor din jur.
In unele sate, lumanarile si cande­lele aprinse pentru morti raman aprin­se in noapte pana se sting. Bu­catele pregatite sunt pentru a-i bucura si a le arata ca nu sunt uitati.

Gospodinele noastre se stradu­iesc sa prepare mancaruri deosebite, ti­nand cont si de multimea de ver­de­turi care abunda in aceasta pe­rioada a anu­lui. Abia iesiti din 'monotonia' pre­­paratelor de iarna, verdeturile proas­pete fac deliciul meselor pri­ma­verii si incearca sa stabileasca o po­zitie de frunte in scara de valori a gus­turilor, a pretentiilor. Daca sunt in­sotite si de ceva carnuri, chiar daca sunt numai cateva bucatele, meniul este total. Putem vorbi si despre legumele noi, adica abia aparute in acest an, cum ar fi ceapa verde, ustu­roiul verde, car­tofii noi, morcovii, castravetii cei mici.

De exemplu
Toate ne stau la dispozitie si ne ajuta sa pregatim o masa de Inaltare pe masura evenimentului. Minunat este un escalop de vitel cu ciuperci preparat din 500 g felii de muschi de vita, cinci ciuperci mari, o lingura cu faina, sare, piper, boia dulce, 150 ml vin rosu, ulei. Se prepara asa: bate carnea, presar-o cu piper, da-o prin faina si prajeste-o pe ambele parti fara sa o arzi. Intr-o tava, monteaza carnea cu grasimea in care a fost prajita, toarna o jumatate de cana de apa fierbinte, pune ciupercile curatate si feliate, sare, piper, boia, vin rosu si da la cuptorul incins, la foc potrivit, timp de 20-30 de minute, apoi scoate tava. Serveste ornat cu felii de rosii (dupa gust), cuburi de cascaval si vin rosu.
Ne-am gandit la o multime de preparate care ar putea fi servite cu aceasta ocazie, din care va oferim cateva retete.

Cartofi noi la cuptor
Ingrediente: un kg cartofi noi, 4 oua, 200 g branza, un ardei capia rosu, doua legaturi de ceapa verde, sare, piper, unt.
Preparare: Curata, taie in felii si fierbe cartofii in apa cu putina sare. Cand s-au fiert scoate-i si lasa-i la scurs. Bate ouale, rade branza, toaca ardeiul cubulete si ceapa rondele subtiri, adauga sare si piper si amesteca bine. Unge cu unt un vas iena, monteaza un rand de cartofi, toarna o parte din oua, apoi pune iar cartofi, oua si ultimul strat sa fie felii de cartofi. Pune cateva cubulete de unt deasupra si da-l la cuptor pana se rumeneste. Serveste cu marar tocat.

Miel in aluat fraged
Ingrediente pentru aluat: 500 g faina, 200 g untura, un ou, 25 g drojdie, 100 ml lapte (apa), un praf de sare, o lingurita cu zahar. Pentru umplutura: o pulpa de miel fara os, o capatana de usturoi, 100 g slanina afumata, 100 ml vin alb, 100 g telemea rasa, sare, piper.
Preparare: Se fra­manta un aluat fraged. Se lasa la crescut. Pulpa impanata cu usturoi si bucatele de sla­nina se ru­me­neste cu untura, apoi se adauga vinul. Se lasa pana devine fraged si scade sosul, se scoate la racit, se tavaleste prin branza rasa, se pipereaza si se inveleste in aluat. Se da la cuptor pana se rumeneste ­aluatul.

Muschi de vitel cu paprika
Ingrediente: 4 felii de muschi, 3 linguri cu ulei, 100 ml vin, sare, piper, 4 ardei rosii, doua lingurite cu boia dulce, un ardei iute. Pentru galuste: un ou, 100 g faina, sare, piper, un praf de bicarbonat de sodiu.
Preparare: Pipereaza carnea, da-o prin faina, prajeste-o in ulei si tine-o la cald. Taie ardeii feliute, inabusa-i in uleiul ramas cu boia dulce, sare, ardei iute tocat si curatat de seminte, vin, si da la foc mic pana ramane la jumatate. Amesteca faina, ou, sare, piper si bicarbonat in putina apa. Din aluat formezi galuste pe care le fierbi in apa sarata. Servesti carnea cu sos si galuste.

Ciorba de miel
Ingrediente: capul, car­ne si oase de la piept, gat si picioare, o telina, doi morcovi, doua cepe, o lingura cu orez, o le­ga­tu­ra de leustean, bors, sare, 10 boabe piper, ulei.
Preparare: Spala carnea si pune-o la fiert cu 6 litri de apa si piper. Ia spu­ma! Rade morcovii si te­li­na, toaca ceapa si ina­bu­sa-le in putin ulei. Toarna legumele in oala cu car­ne si fierbe-le impreuna 30 de minute si adaugi ore­zul. Pune apa clocotita daca sca­de. Dupa 50 de minute adauga bor­sul fiert separat, drege de sare, mai lasi un minut si pui leusteanul tocat si capacul. E gata! Dupa gust poti adauga zdrente de ou, smantana, tarhon.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....
Serviciul de email marketing furnizat de