x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate de Ispas.

0
Autor: Veronica Bectas 01 Iun 2011 - 21:00
Bucate de Ispas.

Ciresarul anului acesta ne aduce marea sarbatoare a Inaltarii Domnului, dupa cele 40 de zile in care Fiul lui Dumnezeu a mai stat printre pamanteni. Sarbatoare pe care orice crestin o respecta cu tot sufletul. In aceasta zi sunt cinstiti si comemorati mortii. Mai ales cei care si-au dat viata la datorie, aparandu-si patria, cei care au murit fara lumanare, necu­nos­cuti, departe de tara si familii. Ziua de Inaltare este si Ziua Eroilor.
Pentru a cinsti acest eveniment, oa­menii pregatesc bucate deosebite si revin la simbolul pascal al oului ro­su. Nu exista masa de Inaltare pe care sa nu fie un platou cu oua rosii si cozonac.

Pomeniri
Se pregatesc mancaruri din carne de miel, de vita, pasare si porc, din care crestinii fac portii pentru cei decedati. Panere cu bucate, vin, flori si lumanari sunt duse la biserica pentru a fi slujite si sfintite, apoi duse la cimi­tir sau impartite celor din jur.
In unele sate, lumanarile si cande­lele aprinse pentru morti raman aprin­se in noapte pana se sting. Bu­catele pregatite sunt pentru a-i bucura si a le arata ca nu sunt uitati.

Gospodinele noastre se stradu­iesc sa prepare mancaruri deosebite, ti­nand cont si de multimea de ver­de­turi care abunda in aceasta pe­rioada a anu­lui. Abia iesiti din 'monotonia' pre­­paratelor de iarna, verdeturile proas­pete fac deliciul meselor pri­ma­verii si incearca sa stabileasca o po­zitie de frunte in scara de valori a gus­turilor, a pretentiilor. Daca sunt in­sotite si de ceva carnuri, chiar daca sunt numai cateva bucatele, meniul este total. Putem vorbi si despre legumele noi, adica abia aparute in acest an, cum ar fi ceapa verde, ustu­roiul verde, car­tofii noi, morcovii, castravetii cei mici.

De exemplu
Toate ne stau la dispozitie si ne ajuta sa pregatim o masa de Inaltare pe masura evenimentului. Minunat este un escalop de vitel cu ciuperci preparat din 500 g felii de muschi de vita, cinci ciuperci mari, o lingura cu faina, sare, piper, boia dulce, 150 ml vin rosu, ulei. Se prepara asa: bate carnea, presar-o cu piper, da-o prin faina si prajeste-o pe ambele parti fara sa o arzi. Intr-o tava, monteaza carnea cu grasimea in care a fost prajita, toarna o jumatate de cana de apa fierbinte, pune ciupercile curatate si feliate, sare, piper, boia, vin rosu si da la cuptorul incins, la foc potrivit, timp de 20-30 de minute, apoi scoate tava. Serveste ornat cu felii de rosii (dupa gust), cuburi de cascaval si vin rosu.
Ne-am gandit la o multime de preparate care ar putea fi servite cu aceasta ocazie, din care va oferim cateva retete.

Cartofi noi la cuptor
Ingrediente: un kg cartofi noi, 4 oua, 200 g branza, un ardei capia rosu, doua legaturi de ceapa verde, sare, piper, unt.
Preparare: Curata, taie in felii si fierbe cartofii in apa cu putina sare. Cand s-au fiert scoate-i si lasa-i la scurs. Bate ouale, rade branza, toaca ardeiul cubulete si ceapa rondele subtiri, adauga sare si piper si amesteca bine. Unge cu unt un vas iena, monteaza un rand de cartofi, toarna o parte din oua, apoi pune iar cartofi, oua si ultimul strat sa fie felii de cartofi. Pune cateva cubulete de unt deasupra si da-l la cuptor pana se rumeneste. Serveste cu marar tocat.

Miel in aluat fraged
Ingrediente pentru aluat: 500 g faina, 200 g untura, un ou, 25 g drojdie, 100 ml lapte (apa), un praf de sare, o lingurita cu zahar. Pentru umplutura: o pulpa de miel fara os, o capatana de usturoi, 100 g slanina afumata, 100 ml vin alb, 100 g telemea rasa, sare, piper.
Preparare: Se fra­manta un aluat fraged. Se lasa la crescut. Pulpa impanata cu usturoi si bucatele de sla­nina se ru­me­neste cu untura, apoi se adauga vinul. Se lasa pana devine fraged si scade sosul, se scoate la racit, se tavaleste prin branza rasa, se pipereaza si se inveleste in aluat. Se da la cuptor pana se rumeneste ­aluatul.

Muschi de vitel cu paprika
Ingrediente: 4 felii de muschi, 3 linguri cu ulei, 100 ml vin, sare, piper, 4 ardei rosii, doua lingurite cu boia dulce, un ardei iute. Pentru galuste: un ou, 100 g faina, sare, piper, un praf de bicarbonat de sodiu.
Preparare: Pipereaza carnea, da-o prin faina, prajeste-o in ulei si tine-o la cald. Taie ardeii feliute, inabusa-i in uleiul ramas cu boia dulce, sare, ardei iute tocat si curatat de seminte, vin, si da la foc mic pana ramane la jumatate. Amesteca faina, ou, sare, piper si bicarbonat in putina apa. Din aluat formezi galuste pe care le fierbi in apa sarata. Servesti carnea cu sos si galuste.

Ciorba de miel
Ingrediente: capul, car­ne si oase de la piept, gat si picioare, o telina, doi morcovi, doua cepe, o lingura cu orez, o le­ga­tu­ra de leustean, bors, sare, 10 boabe piper, ulei.
Preparare: Spala carnea si pune-o la fiert cu 6 litri de apa si piper. Ia spu­ma! Rade morcovii si te­li­na, toaca ceapa si ina­bu­sa-le in putin ulei. Toarna legumele in oala cu car­ne si fierbe-le impreuna 30 de minute si adaugi ore­zul. Pune apa clocotita daca sca­de. Dupa 50 de minute adauga bor­sul fiert separat, drege de sare, mai lasi un minut si pui leusteanul tocat si capacul. E gata! Dupa gust poti adauga zdrente de ou, smantana, tarhon.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Adaptare la noile reguli: pachet turistic și test COVID inclus 

Adaptare la noile reguli: pachet turistic și test COVID inclus 
Galerie Foto În ultimele zile au suferit atât agențiile de turism, cât și românii care vor să plece în vacanță în Grecia, după ce această țară a hotărât să le impună românilor accesul doar dacă au un test...

Predealul e mai accesibil în această vară

Predealul e mai accesibil în această vară
Galerie Foto Vremurile și vremea vin în ajutorul vacanțelor perfece la munte, în România. Prețurile au scăzut, la fel și gradul de ocupare, în zone care până acum erau foarte aglomerate și scumpe. Predealul, de exemplu,...

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...
Serviciul de email marketing furnizat de