Daca la inceputuri folosea doar la recompensarea campionilor, astazi dafinul
ne ajuta sa incoronam mancarurile
cu o aroma unica.
de CRISTINA ANDREEA CATANA
|
|
LACOMIE. Prea multe foi de dafin in mancare
pot sa o amarasca |
Originile dafinului sunt greu de stabilit, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca vine din Asia Mica. Astazi creste in tot spatiul mediteranean, iar turcii sunt cei mai mari exportatori. Din cauza faptului ca nu este un copac rezistent la frig, acesta nu poate fi cultivat in zonele nordice.
ISTORIA. Nici etimologia cuvantului nu este foarte clara. In greaca veche, laurul era numit dafin dupa nimfa Daphne care s-a transformat in arbust de laur ca sa scape de zeul Apollo. De atunci, acesta a inceput sa poarte o coroana de lauri in memoria iubirii lui neimplinite. Mai tarziu, o data cu organizarea Jocurilor Olimpice, castigatorii erau incoronati cu ramuri de lauri. Acest obicei a fost preluat si de romani, in semn de recunostinta pentru zeul Apollo. Desi frunzele de dafin proaspete sunt mult mai aromate, este necesar ca acestea sa fie uscate pentru a alunga gustul mult prea amar. Ca sa le recunoasteti pe cele de o calitate foarte mare, trebuie sa stiti ca, cu cat culoarea verde este mai intensa, cu atat aroma este mai puternica. Nu trebuie pastrate mai mult de un an de la culegere, chiar daca arata proaspete.
SANATATE. Foile de dafin ajuta la cresterea poftei de mancare si reduc durerile si senzatiile de arsuri intestinale. Printre bolile pe care le amelioreaza se numara reumatismul, eczeme ale pielii, dureri de ureche. Adaugate in apa de baie pot ajuta la detensionarea muschilor si inlaturarea crampelor. Toate aceste efecte au fost descoperite inca din antichitate.